Sähkömarkkinakatsaus: Norjan ennätyssateet laskevat sähkön hintaa

Viime elokuussa Norjan vesitilanne oli surkea ja maan vesiviranomainen NVE varoitti, että Norjan sademäärien pitäisi olla 50 % yli normaalitason loppuvuoden aikana, jotta päästäisiin normaaliin allastilanteeseen. NVE:n mukaan tällaisia sateita ei oltu saatu koko mittaushistorian aikana eli yli 100 vuoteen.

Nyt on. Norjan muutenkin runsaat syyssateet lankesivat maahan kaksinkertaisina ja allastilanne on lähestynyt kovalla vauhdilla kohti normaalia. Vielä emme ole ihan pitkäaikaisessa keskiarvossa kiinni, mutta katastrofia eli veden loppumista ei enää tarvitse pelätä.

Kun loppuvuoden sähköenergian hintaa määriteltiin elokuussa, tilannetta varjosti tuo edellä mainittu NVE:n ennuste. Norjan vesivarastot ovat kaikkein merkittävin yksittäinen tekijä tukkusähkön hinnan määräytymisessä, niinpä heikko tilanne näkyi myös sähköpörssin hintoina.

Yleensä tammi–maaliskuu on sähköenergian hinnan osalta kaikkein kalleinta aikaa eli hinnoilla on tapana nousta vuodenvaihteessa laskeakseen taas kesää kohti. Tällä kertaa sähkön hinta ei tulekaan nousemaan, itse asiassa odotamme Oiva-hintojen lievästi jopa laskevan vuoden vaihtuessa. Tästä pikku ihmeestä voimme kiittää poikkeuksellista vesitilannetta.

Kirjoitan tätä artikkelia marraskuussa. Jäämme vielä odottamaan muutaman viikon ajaksi, miten allastilanne kehittyy ja määrittelemme Oiva-tuotteiden tammi–maaliskuun hinnat vasta vuoden lopussa. Uudet hinnat päivitämme PKS:n nettisivuille joulukuun loppupuolella.

Kuvassa on esitetty Norjan vesivoima-altaiden täyttöaste viimeisten kahden vuoden aikana. Tavallisesti ne täyttyvät alkukesästä, mutta tänä vuonna lämmin kevät haihdutti lumet taivaalle. Koko kesä oli kuiva, ja vasta poikkeuksellisen rankat syyssateet pelastivat tyhjyyttään ammottavat tekoaltaat. Tukkusähkön hinta on laskenut sitä mukaa kuin vesivarastot ovat täyttyneet.