Heikki Rantamäki, Pohjois-Karjalan Sähkö

Värillä on väliä

Legendaarinen autotehtailija Henry Ford totesi kuuluisimmassa sitaatissaan, että asiakas saa T-mallin Fordin minkä värisenä tahansa, kunhan se on musta. Liukuhihnatuotannollaan Ford jyräsi autoteollisuuden alkuvuosina kilpailijansa mennen tullen, mutta noin vuosikymmentä myöhemmin yhtiön oli jo nöyrryttävä: ensin tuli lisää värivaihtoehtoja ja sitten vielä automalleja. Kehitys kehittyy – sataa vuotta myöhemmin auton ostaja voi värin lisäksi räätälöidä mm. autonsa sisustusta, varustelua ja moottorivaihtoehtoja.

Ei ole kuin pari vuosikymmentä siitä, kun sähköenergian kohdalla tilanne oli sama kuin 1900-luvun alun automarkkinoilla. Tuotevaihtoehdot olivat vähissä ja värejä oli tasan yksi: sekasähkön harmaa. Sähkömarkkinoiden avautuminen muutti tilannetta sen verran, että kuluttajan oli mahdollista ostaa samaa tavaraa myös muilta kuin paikalliselta myyjältä. Myöhemmin markkinoille tuli ensimmäiset versiot uusiutuvalla energialla tuotetusta vihreästä sähköstä, mutta sen suosio jäi melko vähäiseksi, vaikka gallupeissa ihmiset kovasti vihreyttä arvostivatkin.

Nyt tilanne muuttuu. Julkaisimme pari vuotta sitten PKS Priiman, joka perustuu tuntihinnoiteltuun pörssisähköön ja jonka ainutlaatuisena ominaisuutena on se, että asiakas voi halutessaan kiinnittää sähköenergian hinnan osittain tai kokonaan lähes kahdeksi vuodeksi eteenpäin. Uutena, edelleen ainutlaatuisena ominaisuutena hän voi nyt päättää myös siitä, haluaako sähköenergiansa sekasähkönä vai uusiutuvana energiana – joko tuulella tai vesivoimalla tuotettuna. Uusiutuva energia perustuu EU:n virallisiin GO-alkuperätakuisiin ja sen myyntiä valvotaan viranomaisten toimesta väärinkäytösten torjumiseksi. Alkuperätakuiden saaminen edellyttää, että voimalaitos täyttää tiukat ympäristövaatimukset. Myös PKS:n vesivoimalaitokset ja omistamamme tuuli- ja biovoimaosuudet on kaikki sertifioitu.

Sähkön värin vaihtaminen käy kätevästi netissä muutamalla hiiren heilautuksella. Tärkeämpää kuin värin vaihtuminen, on kuitenkin se että jokainen uusiutuvalla energialla tuotettu kilo­wattitunti vähentää hiilidioksidipäästöjä. Ja kysyntä luo tarjontaa: mitä enemmän asiakkaat suosivat uusiutuvaa energiaa, sitä innokkaammin sitä tuotetaan. Eikä tässä vielä kaikki – uusiutuvasta maksettava lisähinta on taatusti pienempi kuin arvasitkaan. Käy vilkaisemassa PKS:n sivuja. Värillä on väliä.

HEIKKI RANTAMÄKI
liiketoimintajohtaja
Pohjois-Karjalan Sähkö Oy