Hulmeilla aurinko pyörittää arkea – kirjaimellisesti

Siskonsa innoittamana Miikka Hulmi päätti hankkia kotiinsa aurinkopaneelit ja ryhtyä elämään perheensä kanssa astetta päästöttömämpää arkea. Päätös ei ole kaduttanut – päinvastoin.

Aamupalapöydässä Miikka Hulmi ja hänen vaimonsa ovat tottuneet lenkkeilijöiden ja sunnuntaikävelijöiden ihmetteleviin katseisiin, jotka suuntautuvat Hulmien talon katolle. Eikä ihme – aurinkopaneelit Joensuun Ranta-Mutalassa ovat vielä harvinainen näky.

– Kyllä ihmiset ohikulkiessaan ihan pysähtyvät kummastelemaan ja osoittelemaan. Aurinkopaneelit herättävät selvästi keskustelua, ja kyselyitä on tullut. Monet tutut miettivät tälläkin hetkellä paneelien hankkimista – aurinkosähkö siis kiinnostaa, Hulmi kertoo.

Hulmeilla ajatus aurinkopaneelien hankkimisesta kodin katolle lähti monesta eri syystä. Yksi päätökseen vaikuttavista tekijöistä oli Hulmin sisko, jonka ekologinen elämäntapa ja kestävän kehityksen mukainen ajattelumalli innostivat myös veljeä kohti vihreämpiä valintoja. Viimeisen rohkaisevan sysäyksen päätökselle antoi tieto siitä, että Hulmin ystävä oli muutamaa viikkoa aiemmin hankkinut katolleen paneelit.

– Itselläkin huoli ympäristöstä ja maailman nykytilasta on kasvanut vähitellen. Varsinkin lasten myötä sitä on alkanut ajattelemaan entistä enemmän omia valintojaan ja sitä, kuinka ne vaikuttavat ympäristöön. Voin sanoa, että ympäristötekijät ovat olleet tässä puhtaasti taustalla. Oma ajatusmaailma on muuttunut vuosien aikana siihen suuntaan, että pienilläkin teoilla on merkitystä. Vaikka päättäjiltä vaaditaan aina suuria ilmastotekoja, ikinä ei pidä vähätellä sitä omaakaan panosta – olipa se kuinka pieni tahansa, Hulmi toteaa.

Aurinkopaneelit Hulmien talon katolla keräävät auringonvalon lisäksi puoleensa myös ohikulkijoiden katseita.

Kuluttajat kaipaavat lisää tietoa

Aurinkopaneelit ovat komeilleet Hulmien katolla vajaan vuoden. Paneelien kokonaishyödyt siten selviävät vasta syksymmällä. Miikka Hulmi on kuitenkin sitä mieltä, että auringon ansiosta säästöjä on kertynyt. Esimerkiksi perheen kesäkuun sähkölaskun loppusumma oli selvästi pienempi kuin vuosi sitten. Ilmaisia paneelit eivät kuitenkaan ole. Monessa taloudessa investointi tehdäänkin harkiten, ja sitä varten saatetaan hakea jopa lainaa.

– Kyseessä on toki aika iso ostos, mutta järkevistä summista kyllä puhutaan. Itse olin varautunut paljon korkeampiin euromääriin. Onneksi löysin Lämpöpartiolta* hintalaatusuhteeltaan erinomaisen paketin. Paneelien asennus kävi porukalta myös aivan moitteettomasti, Miikka Hulmi kertoo.

(*Lämpöpartio on PKS:n yhteistyökumppani. Tutustu yrityksen palveluihin: www.lampopartio.fi)

Pientä viitseliäisyyttä aurinkopaneelien hankinta Hulmin mukaan vaatii – ainakin vielä tällä hetkellä. Tarjousten pyytäminen eri firmoilta ja asioiden selvittely voivat helposti nostaa kynnystä aurinkopaneelien hankintaan. Hulmi toivookin, että tulevaisuudessa alan yritykset ottaisivat liiketoiminnassaan paremmin kuluttajat huomioon. Tämän jälkeen kauppa kävisi taatusti vilkkaammin.

– Kynnys paneelien tilaamiseen varmasti madaltuu, kun hinnat esitetään selkeästi ja tuotteet on paketoitu myyviksi, Hulmi toteaa.

Myös tietoa aurinkopaneeleista ja niiden käytöstä tulisi levittää enemmän. Moni ei esimerkiksi tiedä, että aurinkopaneelien asennustyöstä voi hakea kotitalousvähennystä. Hulmin mukaan ihmisillä on vieläkin paljon vääriä käsityksiä aurinkosähköstä, joita tulisi oikoa. Varsinkin se, kannattaako aurinkopaneeleihin investoida Suomen leveyspiireillä, arveluttaa monia. Mutta vaikka Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen, ja talven kaamos tuntuu ikuisuudelta, on valon määrä maassamme kuitenkin sen verran suuri, että monissa kotitalouksissa se ei kata ainoastaan omaa käyttöä. Aurinkosähköä riittää jopa myyntiin asti, ja näin on käynyt myös Hulmeilla.

– Joka kuukausi keväästä alkaen olemme voineet myydä sähköä myös eteenpäin PKS:n kautta. Ja mitä tulee luuloihin talven pimeydestä, niin talvellakin aurinkosähköä tulee pieniä määriä. Varsinkin kun nykypaneelit on suunniteltu sellaisiksi, että esimerkiksi hangesta tulevat heijastukset saadaan kerättyä talteen, Hulmi kertoo.

Pelkän aurinkosähkön varaan omaa taloutta ei kuitenkaan Suomessa voi vielä kokonaan laittaa, jos sähkönkäyttö on tasaista ympäri vuoden. Muun sähkön rinnalla aurinkoenergian hyödyntäminen on kuitenkin hyvä keino pienentää ostetun sähkön tarvetta omassa taloudessa.

Miikka Hulmi tietää, että sähkökitara soi erinomaisesti myös aurinkosähköllä.

Päästötöntä arkea

Päätös aurinkopaneeleista ei ole hetkeäkään kaduttanut Miikka Hulmia. Onhan se omaatuntoa keventävä ajatus, kun sähkökitara soi luonnon omalla energialla, ja kun suihkussa voi nauttia auringonvalolla lämmenneestä vedestä.

– Vielä kun osaisi hyödyntää auringon tuoman energian paremmin. Ennen esimerkiksi pyykin peseminen oli järkevämpää ajoittaa iltaan tai yöhön. Nyt se tietenkin kannattaisi tehdä aurinkosähköllä valoisaan aikaan, Hulmi lisää.

Hulmit seuraavat kotonaan mittarista, kuinka paljon hiilidioksidipäästösäästöjä aurinkosähkö on taloudessa kerryttänyt. Mittari näyttää konkreettisesti uusiutuvan energian käytön hyödyt.

– Lukemia on kiva katsella. Olisihan se oikeasti hassua olla hyödyntämättä tuollaista valtavaa luonnonvaraa, mikä meillä on taivaalla, Hulmi toteaa.

Hulmi kannustaakin ihmisiä rohkeasti harkitsemaan aurinkosähköä. Alan firmoja löytyy Suomestakin jo useita, ja tarjouksia kannattaa kysellä aktiivisesti.

– Tarvittaessa meikäläiseenkin saa ottaa yhteyttä, jos kaipaa neuvoja ja suositteluja. Ei niistä paneeleista missään nimessä haittaakaan ole. Päinvastoin: katon putsaaminenkin käy talvisin paljon vaivattomammin, Hulmi naurahtaa.