Selaa artikkeleita aihealueittain

Joensuun Jäähdytetty Latu Oy pitää huolta kansanterveydestä ja maailmancup-laduista

Vaikka valkeasta lumivaipasta ei olisi tietoakaan, ei hiihtohaaveita tarvitse ainakaan Pohjois-Karjalassa kuopata. Tästä pitää huolen Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy. Nykyaikainen lumetuskalusto sekä sahanpuruvuorten alle säilötyt kymmenettuhannet kuutiomäärät lunta takaavat, että Kontiolahdella suksi luistaa aina lokakuusta pitkälle kevääseen.

Haluaisitko kehittää kestävyyskuntoasi, lihasvoimaasi sekä tasapaino- ja koordinaatiokykyäsi? Haastaa tehokkaasti ja monipuolisesti selkä-, vatsa-, käsi- ja jalkalihaksiasi sekä hikoilla vyötäröltäsi ne sinnikkäimmätkin kesäkilot? Mitä jos saisit samalla vielä nauttia raikkaasta ulkoilmasta ja rentouttaa mieltäsi luonnon äärellä? Jos kiinnostuksesi tätä upealta kuulostavaa elämyslajia kohtaan heräsi, valmistaudu vetämään monot jalkaasi.
Hiihtäminen on yksi monipuolisimmista ja tehokkaimmista ulkoliikuntamuodoista, joka sopii kaikentasoisille ja -ikäisille kuntoilijoille. Lisäksi hiihtokausi on saatu venytettyä meillä Suomessa tätä nykyä varsin pitkäksi, vaikka lumitilanne olisi kuinka heikko hyvänsä. Tämä onnistuu tehokkaan lumetuskaluston, jäähdytyksen ja lumen varastoinnin ansiosta. Tätä latujen tekoon kehitettyä, kekseliästä lumen varastointiratkaisua kokeiltiin jo 90-luvulla Kontiolahdella. Keinolumiladut ovatkin olleet jo kauan osa kunnan imagoa.

Vaikka ensilumesta ei olisi vielä tietoakaan, Kontiolahdella hiihtokausi alkaa jo lokakuussa ja jatkuu pitkälle kevääseen.

Piristysruiske seudun matkailulle ja paikallisten hyvinvoinnille

Kontiolahden keinolumilatujen toiminnasta vastaa tällä hetkellä Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy, joka on pitänyt jo vuodesta 2004 lähtien huolen siitä, että myös Pohjois-Karjalassa kaikki hiihtoa rakastavat aina aktiiviurheilijoista satunnaisiin sunnuntaihiihtäjiin pääsevät sivakoimaan sauvoillaan jo lokakuussa pitkin valkeita latuja. Keinolumen ansiosta hiihtokausi pitenee maakunnassamme jopa kuukausilla, ja sekös on riemastuttava uutinen monelle “himohiihtäjälle”. Latujen ylläpitäminen on siten samalla myös kansanterveystyötä.

Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy:n toimitusjohtajan Esa Haapalan mukaan keinolumilatujen suurin käyttäjäkunta muodostuukin ”tavallisista” kuntoilijoista. Harhaluulot, että ladut palvelisivat vain kilpaharjoittelijoita, ovat onneksi Haapalan mukaan vähentyneet. Tämä näkyy muun muassa latujen kasvaneissa käyttäjämäärissä.

– Viime vuoteen verrattuna syksyn kävijämäärä on kasvanut 20 prosentilla. Tämä selittyy sillä, että tietoisuus laduista on levinnyt, ja väärät luulot ovat hälvenneet, Haapala kertoo.

Vilkastunut hiihtoturismi on riemastuttava uutinen myös seudun muille toimijoille. Lomailijat sekä harjoitusleireille ja kilpailuihin tulevat ihmiset aina huoltajista kisailijoihin ja katsojiin tuovat lisätuloja seudun palveluelinkeinojen harjoittajille. Keinolumiladun tarjoamat olosuhteet, lumetuskalusto ja lumivarastot ovatkin merkittävässä roolissa ampumahiihdon maailmancupkisojen järjestelyiden ja hiihdon kansainvälisen kilpailu- ja harjoitustoiminnan − eli samalla myös seudun turisti- ja tulovirran − kannalta.

Toiminnan edellytyksenä toimiva ja varma sähkönsaanti

Historiansa ja MM-kisoista tutun ympäristönsä lisäksi Kontiolahden keinolumiladut erottuvat profiileiltaan muista Suomen vastaavista. Laduissa on otettu huomioon muun muassa erilaiset käyttäjäryhmät, joten niitä on tehty vierekkäin kaksi; kilpailijoille ja kuntoilijoille omansa. Lisäksi vaihteleva maasto, erinomaiset kulkuyhteydet ja hyvä ulkovalaistus tekevät kokonaisuudesta entistä toimivamman paketin.

Latujen avausajankohta tulee Esa Haapalan mukaan miettiä huolella latujen kilpailukyvyn kannalta. Avausajankohtaa ei sovi siirtää myöhemmäksi, mutta mitä aiemmin ladut avataan, sitä enemmän kuluu myös sähköä. Energiankäyttöratkaisut tuleekin suunnitella huolella asiantuntijoiden kanssa, sillä kun on kyse maan jäähdyttämisestä, lumetuksesta ja ulkovalaistuksesta, on sähköenergian merkitys hommassa eittämättä suuri.

– Toimiva ja varma sähkönsaanti on ratkaiseva tekijä Jäähdytetyn ladun olemassaololle. Pohjois-Karjalan Sähkö onkin ollut meille hyvä ja luotettava kumppani, joka on opastanut meitä myös energiankäyttöasioissa, Haapala toteaa.

Ympäristöasioita ei sovi myöskään unohtaa, kun puhutaan suurista sähkömääristä. Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy onkin valinnut sähkönsä väriksi vihreän ja pitää tarkoin huolen siitä, että energiaa ei valu hukkaan. Kun esimerkiksi öisin lämpötila laskee nollan tuntumaan, jäähdytysjärjestelmä kytketään pois päältä. Energiankäyttö pyritään siten pitämään kaikin keinoin minimissä – mutta kuitenkin niin, että hiihtoympäristö säilyy Kontiolahdella korkeatasoisena koko hiihtokauden ajan.

Hiihto on monille rakas harrastus, eikä ihme: laji sopii kaikenikäisille ja on erinomainen kunnonkohottaja. Hien saa helposti pintaan lyhyelläkin latulenkillä!

Tavoitteena toiminnan laajentaminen ja maailman paras keinolumilatu

Haapalan visio Kontiolahden keinolumiladun tulevaisuudesta on selkeä:

– Tavoitteenamme on, että Kontiolahden keinolumilatu on olosuhteiltaan maailman paras, Haapala toteaa ytimekkäästi.

Haapalan kertoo, että vaikka tänä vuonna säilöttiin talven yli lähes 40 000 m³ lunta, määrä tulisi olla vähintään 50 000 m³, jotta hiihtovarmuus säilyisi myös heikon lumitilanteen yllättäessä.

– Kansainvälisiä harjoitus- ja turistiryhmiä varten meillä tulee olla varmat olosuhteet. Tämä lisää kustannuksia, jotka tulisi saada katettua lisääntyneellä käyttäjävirralla tai lippujen hinnoittelulla. Yhteistyökumppanit ovat siten erittäin tärkeässä asemassa latujen kilpailukyvyn ja tulevaisuuden kannalta. Olosuhteita täytyy vielä kehittää, sillä kilpailu alalla on kovaa, Haapala toteaa.

Yhteistyö siis kannattaa monessa asiassa. Sillä eihän se hiihtokaan kulje ainoastaan yhdellä suksella – vai kuinka?