Kesäiset hinnat jatkuvat – liiketoimintajohtajan markkinakatsaus

Yleensä tukkusähkön hinta on halvimmillaan keväällä, mistä se lähtee pikku­hiljaa nousemaan syksyä ja talvea kohti laskeakseen taas uudelleen, kun kevät koittaa.

Hintojen kausiheilahtelu johtuu kysynnän ja tarjonnan tasapainosta: talvella kysyntä on suurta ja kesällä vähäisempää. Kuluneen talven aikana pohjoismainen vesitilanne on heikentynyt merkittävästi: Talvi oli pitkä ja kylmä läpi koko pohjolan. Korkeapaineet hallitsivat säitä, minkä seurauksena tuulivoimantuotanto jäi normaalia vähäisemmäksi ja sen vaikutuksesta taas vesialtaat tyhjenivät tavallista nopeammin. Tuulivoiman merkitys Pohjoismaiden ja Suomen sähköntuotantopaletissa on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana.

Kesän ja syksyn tukkuhinnat ovat viime kuukausina nousseet yli 20 %. Odotamme kehityksen kuitenkin rauhoittuvan. Tukkuhintojen nousun myötä heinä–syyskuun PKS Oiva -hinnat nousevat runsaat 0,3 senttiä kilowattitunnilta. Kuukausimaksut säilyvät ennallaan, joten kokonaisuudessaan sähköenergian hintojen nousu on noin 5 %.

Heikki Rantamäki, liiketoimintajohtaja, sähkökauppa, Pohjois-Karjalan Sähkö Oy