Selaa artikkeleita aihealueittain

Sähkömarkkinakatsaus: Upean kesän varjopuolia

Kuluneen kesän aikana kolme sähkön hintaan vaikuttavaa keskeistä tekijää on muuttunut dramaattisesti huonompaan suuntaan.

Aloitetaan tärkeimmästä: Pohjoismaiden vesitilanne on viimeisten kahden kuukauden aikana heikentynyt hyvin voimakkaasti, kuten oheisesta kuvasta nähdään. Olemme kautta pohjolan saaneet nauttia tänä vuonna ”perinteisestä” säästä: kylmä talvi tyhjensi vesialtaat tavallista tehokkaammin eikä lämmin sekä sateeton kesä ole niitä täyttänyt. Näin heikkoa pohjoismaista vesitilannetta ei ole ollut sitten vuoden 2006.

Toinen merkittävä syy hintojen nousuun on EU:n pitkän tähtäimen energiapolitiikka. Pohjoismaiden sähkö on perinteisesti ollut muuta Eurooppaa halvempaa. Keski-Euroopassa puolestaan tuotetaan paljon sähköä hiilivoimalla ja EU:n päästökauppajärjestelmä nostaa hiilisähkön hintaa. Päästöoikeudet ovat eräänlainen hiilidioksidivero ja niiden hinta on yli kaksinkertaistunut tänä vuonna EU:n tavoitteiden mukaisesti.

EU ajaa yhteiseurooppalaisia sähkömarkkinoita ja se yhtenäistää pikku hiljaa hintoja EU:ssa nostaen pohjoismaiden tukkusähkön hintaa. Lisääntyneiden kaapeliyhteyksien myötä sähköä virtaa Pohjoismaista Keski-Eurooppaan ja kuivina vuosina päinvastaiseen suuntaan.

Kolmanneksi Keski-Eurooppaa vaivaa kova kuivuus. Esimerkiksi Rein-joen pinta on paikoitellen niin alhaalla, että hiiliproomut eivät pysty kuljettamaan hiiltä ylävirran voimalaitoksille. Tällä hetkellä Saksan energiakäännös tarkoittaakin sitä, että hiililaivat joutuvat kääntymään takaisin kesken matkanteon. Tuotantokapasiteetista on siis pulaa ja se nostaa sähkön tukkuhintaa Keski-Euroopassa. Ja kuivana vuotena sähkön suunta on Keski-Euroopasta Pohjoismaihin.

Viime kuukausien aikana tukkuhinnat ovat nousseet 33 %. Tämä tulee näkymään kaikkien sähkönmyyjien hinnoissa. Yritäm­me kykyjemme mukaan keventää asiakkaidemme taakkaa ja sen vuoksi nostamme Oiva-tuotteiden sähköenergian hintaa loka–joulukuulle kymmenen prosenttia vähemmän eli keskimäärin 23 %. Hinnoittelupäätös on tehty elokuun alussa ja mikäli vesitilanne elokuun aikana on olennaisesti parantunut, hinnankorotus tulee olemaan pienempi. Hinnat lukitaan lopullisesti elokuun loppuun mennessä, joten ne kannattaa käydä tarkistamassa nettisivuiltamme www.pks.fi/oiva

Olemme viimeisten viiden vuoden ajan saaneet nauttia poikkeuksellisen suotuisista sähköntuotannon olosuhteista ja halvasta sähköstä. Olemme tottuneet siihen, että bensiinin hinta vaihtelee ja että korot heilahtelevat – meidän pitää tottua myös siihen, että sähköenergian hinta vaihtelee. Vaikka juuri nyt menemme nousevia hintoja kohti, jatkossa on helpotusta luvassa: jonain päivänä vesitilanne on taas suotuisampi ja ennen kaikkea, näillä näkymin Olkiluoto 3 aloittaa toimintansa vuoden kuluttua ja se tulee vääjäämättä laskemaan sähkön hintaa Suomessa, tilanteesta riippuen 10–30 %.

Heikki Rantamäki, liiketoimintajohtaja, sähkökauppa, Pohjois-Karjalan Sähkö Oy