Vastaako sähkösopimuksesi nykyisiä tarpeitasi?

Kaikkien sähkötuotteidemme hinnoittelu perustuu tukkuhintoihin ja hintaerot eri tuotteiden välillä riippuvat siitä, kuinka kauas tulevaisuuteen haluat sähkön hinnan varmistaa. Tuntihintaiseen pörssisähköön ei sisälly myyjien kannalta hintojen nousun riskiä, jolloin sitä voidaan myydä kaikkein pienimmällä marginaalilla. Mitä kauemmas tulevaisuuteen haluat sähkön hintaa varmistaa, sitä enemmän hintaan sisältyy markkinoiden hinnoittelemaa varmuusmarginaalia, minkä myötä asiakkaan maksama hinta nousee.

Suomessa on kilpailun vapautumisesta lähtien käyty asiakkaista kisaa pääasiassa kaksivuotisilla määräaikaisilla sähkösopimuksilla ja ne ovat yhä varsin yleinen sopimusmuoto. Uuden tuntirekisteröivän sähkön mittauksen myötä ovat kuitenkin markkinahintoja tarkasti seuraavat tuntihintaiset sähkötuotteet tulleet vahvasti markkinoille. Niiden myötä voikin aiheellisesti kysyä, onko enää järkeä tehdä kaksivuotinen takuuhintainen sähkösopimus satunnaiseen aikaan ja toivoa seuraavat kaksi vuotta, että markkinahinnat eivät laskisi, ja olisi tullut tehtyä hyvä päätös. Tukkuhintapohjaisella sähkösopimuksella sähkön hinta pysyy koko ajan ajantasalla siinä syklissä kuin itse haluat.

Esimerkkinä uuden ajan sähkösopimuksesta toimii PKS Priima, jonka hinnoittelu seuraa tarkasti sähkön pörssihintaa tunti tunnilta, mutta asiakas voi halutessaan vakauttaa sähkön hintaa kokonaan tai osittain esimerkiksi talvi­kaudelle tekemällä hintakiinnityksen. Näin saat ostamallesi sähkölle hintaturvan – hintasi ei muutu, vaikka pörssihinnat heiluisivatkin.

PKS Priiman saat myös halutessasi GO (guarantee of origin) -alkuperämerkittynä. Silloin käyttämäsi sähkö on täysin päästötöntä vesi- tai tuulivoimaa. Saat sähkölle GO-alkuperätakuun valitsemalla haluamasi tuotantomuodon netissä Live-­palvelussamme. Päästöttömän sähkön toimitus alkaa heti seuraavana päivänä. GO-sähkölle on olemassa oma markkinapaikkansa, jossa sille muodostuu vallitsevan kysynnän ja tarjonnan mukaan pieni lisähinta, joka lisätään sähkön toimitusmarginaaliin.

Lisätietoa: www.pks.fi/priima

Sähkösopimusvaihtoehdot kotitalousasiakkaille ja sopimusten pääasialliset erot:

 

 

Hinnoittelu

 • Sähkön hinta päivittyy kerran tunnissa sähköpörssin toteutuneen tuntihinnan mukaan.

Lisäetu:

 • Asiakas voi tehdä hintakiinnityksiä itse neljännesvuosittain jopa kahden vuoden päähän Live-palvelussa.
 • Vesi- tai tuulivoima valittavissa tuotantotavaksi pieneen lisähintaan.

Sopi parhaiten asiakkaalle, joka

 • haluaa hyödyntää sähköpörssin halvimpien tuntien hinnat, mutta haluaa tarvittaessa myös mahdollisuuden hintakiinnityksiin.
 • sietää tuntihintojen ajoittaista heilahtelua.
 • voi hyödyntää Live-palvelua netissä.

 

 

Hinnoittelu

 • Sähkön hinta päivittyy kerran kuukaudessa sähköpörssin kunkin kuukauden hintatason mukaan.

Lisäetu:

 • Asiakas voi myös halutessaan valita takuuhintajakson vuodeksi eteenpäin, kun hintataso tuntuu sopivalta.

Sopii parhaiten asiakkaalle, joka

 • haluaa hyödyntää pörssihintatason, mutta ei välttämättä kaikkein halvimpia yksittäisiä tunteja.
 • haluaa tarvittaessa mahdollisuuden vuoden takuuhintaiseen jaksoon

 

 

 

Hinnoittelu

 • Sähkön hinta päivittyy vuosineljänneksittäin pörssin tukkuhintatason mukaan. Tyypillisesti hinta halvimmillaan keväisin ja kesällä ja korkeammalla talvisaikaan.

Lisäetu:

 • Asiakas pääsee kiinni aitoon pörssihintatasoon vaivatta. PKS seuraa markkinoita ja laskee hinnan automaattisesti.

Sopii parhaiten asiakkaalle, joka

 • haluaa mahdollisimman markkinahintaisen sopimuksen, mutta ei halua itse osallistua hintapäätöksiin.

 

 

 

 

Hinnoittelu

 • Sähkön hinta päivittyy vuosineljänneksittäin yleisen tukkuhintatason mukaan. Tyypillisesti hinta halvimmillaan keväisin ja kesällä ja korkeammalla talvisaikaan.

Lisäetu:

 • Sähköenergia on tuotettu vesi- ja tuulivoimalla, joille on myönnetty GO-alkuperätakuu.

Sopii parhaiten asiakkaalle, joka

 • arvostaa uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, mutta ei halua maksaa siitä juuri enempää kuin tavallisesta sähköstä.