3.1.2020

Vuosikymmenen parhaat

Kannuksen filmifestivaaleilla on jälleen jaettu Kultainen koivunlehti -palkinnot parhaille elokuville. Tällä kertaa ei valittu ainoastaan vuoden parhaita, vaan koko päättyvän vuosikymmenen parhaat. Palkinnot jaettiin neljässä kategoriassa. Esittelemme nyt palkitut elokuvat:

Paras supersankarielokuva: Yön ritarin paluu

Juoni:

Fortus Wayne syntyy valtion pihtisynnytyksellä vuonna 1998. Äiti IVO kuolee traagisesti synnytyksessä ja Neste-isä katoaa muutamaa vuotta myöhemmin Indonesian palmuöljymetsiin. Upporikkaaksi orvoksi jäänyt Fortus kehittää itseään ja opettelee kamppailulajeja Siperian kaasukentillä. Vuosia myöhemmin hän palaa Suomeen vastustaakseen maailmaa tuhoavia voimia ja ottaa itselleen taistelunimen Fortman. Vihreään valeasuun pukeutunut Fortman saavuttaa menestystä ja kansansuosiota tuhoamalla Inkoon hiilidioksidipommin ja hankkimalla jättikonserniinsa Ekokemin.

Hankittuaan kokemusta pahojen voimien kukistamisesta Fortman päättää käydä itsensä Uniper Diabolon kimppuun. Uniper oli yksi Euroopan tuhoavimmista voimista ja se pitää salaperäistä päämajaansa läntisessä Saksassa. Fortman saa nopeasti 49 %:sen otteen Uniperista. Uniper Diabolo taistelee kuitenkin sitkeästi vastaan ja käyttää likaisia keinoja, mm. taktista Venäjän vesilaitos -takapotkua. Seuraa pattitilanne, kunnes Fortman saa taitavalla mutta kalliiksi käyvällä liikkeellä 70 %:sen otteen. Uniperin loppu alkaa häämöttää.

Riutunut Fortman lepää raskaan ja uuvuttavan kamppailun päätteeksi. Taisteluväsymykseltään häneltä jää huomaamatta, että Uniper on viimeisillä voimillaan langettanut jättiläismäisen hiilidioksidiverhon Fortmanin ylle, suuremman kuin kun koko Suomi.

 

Raadin arvio:

Elokuva on näyttävästi toteutettua draamaa. Monimutkaiset juonikuviot Fortmanin ja Uniper Diabolon välisessä taistelussa on kuvattu selkeästi eikä katsoja menetä otettaan missään vaiheessa. Tehosteet ovat näyttävät ja kaikesta näkee, että raha ei ole ollut esteenä tälle projektille.

 

Paras kauhuelokuva: Tri Helen ja Mrs. Hyde

Juoni:

Tohtori Helen on kaikkien rakastama ja arvostama henkilö, jonka aurinkoinen ja kunnallinen olemus herättää pelkästään myönteisiä tunteita. Tohtori Helen ajaa sähköpolkupyörällä, istuttaa puita, rakentaa ja vuokraa aurinkopaneeleja, neuvoo energiansäästössä, lämmittää ja jäähdyttää Suomen pääkaupunkia, tuottaa vesivoimaa ja edistää kaikin mahdollisin tavoin yhteisön elämää.

Öisin kaikki muuttuu. Tohtori Helen muuttuu Mrs. Hydeksi. Ensi töikseen hän päräyttää valtavalla Hummer-maasturillaan Hanasaareen ja polkaisee hiilivoimalan käyntiin. Seuraavaksi Salmisaareen ja sama toistuu. Kiihkoissaan Mrs. Hyde meloo saimaannorpan nahasta tehdyllä kajakillaan Vuosaareen ja painaa maakaasuvoimalaitoksen käynnistysnappia. Mrs. Hyde manaa kärisevällä äänellään, että maakaasun hiilidioksidipäästöt eivät ole niin suuria kuin kivihiilen, mutta toteaa sitten, että fossiilistahan sekin on.

Joka yö Mrs. Hyde tekee saman kierroksen. Vuoden kuluttua hän on onnistunut päästämään ilmakehään saman verran hiilidioksidia kuin puolet koko Suomen henkilöautokannasta.

 

Raadin arvio:

Vanha Tri Jekyll ja Mr. Hyde -juoni on tuotu onnistuneesti nykyaikaan. Ajan henkeen sopii, että päähenkilöiden sukupuolet on vaihdettu. Ajan henkeen sopii sekin, että yksittäisten murhien sijasta Mrs. Hyde tekee maailmanlaajuista tuhoa. Elokuvasta syntyi ilmestymisensä aikoihin laaja keskustelu ja mielenkiintoista on, että merkittävät Helsingin Vihreiden vaikuttajat asettuivat puolustamaan Mrs. Hydea, kun Suomen hallitus vaati hiilen käytön lopettamista vuoden 2029 loppuun mennessä.

 

Paras action-elokuva: Mission impossible 7 – Rising Giant

Juoni:

Eletään vuotta 2005. Suomi valmistautuu ottamaan käyttöön viidennen ydinvoimalan vuonna 2009. Tunnelma on odottava ja optimistinen. Sopimukset on tehty avaimet käteen -periaatteella ja koko laitoksen hinta on varsin edullinen. Salaperäinen Areva-järjestö aikoo kuitenkin tuhota koko hankkeen ja viivytys toisensa jälkeen vaikeuttaa projektia. Laatuongelmia ilmenee. Lupa-asioissa yritetään oikaista. Erityisen ankarasti Areva ottaa yhteen Suomen STUK-joukkojen kanssa, jotka sitkeästi puolustavat suomalaisten turvallisuutta.

Mielenkiintoisen käänteen juoneen tekee se, että Ranskan valtion mahtavat EDF task force -joukot kaappaavat Arevan itselleen ja valtio yrittää näin järjestellä projektin vastuita uuteen muotoon. Lopussa eletään jo vuotta 2019. Elokuva päättyy epäselvään pattitilanteeseen eikä vieläkään ole varmaa, saadaanko laitosta koskaan valmiiksi.

 

Raadin arvio:

Elokuva on kauttaaltaan napakkaa toimintaa. Alun optimistisuus vaihtuu epäuskoksi ja myöhemmin epätoivoksi, kun Areva-järjestön konnankoukut iskevät tuhannen kuudensadan megawatin voimalla kerta toisensa jälkeen. Elokuvan ainoa heikkous on, että juonirakenne on epärealistinen – tällaista ei voisi tapahtua todellisuudessa. Huhujen mukaan lopullinen ratkaisu saadaan vasta filmisarjan 12. jaksossa. Elokuvia valmistuu kolmen vuoden välein.

 

Paras romanttinen komedia: Sekaisin Porista

Juoni:

Vanhat ystävykset Vantaan Erkki ja Lahti-Erkki kokoontuvat vuosittaiseen tapaamiseensa, tällä kertaa Ouluun. Miehet kilistelevät konjakkilaseja Arinan kabinetissa ja manaavat liiketoimiensa heikkoa sujumista. Kilpailu on kovaa, kokoakin pitäisi olla enemmän. Vahvassa tuiskeessa Erkit menevät pääsalin puolelle syödäkseen pientä hiukopalaa. Ja silloin se tapahtuu! Suloinen Miss Pori saapuu ravintolaan keinahtelevin lantein ja kevein askelin. Molemmat miehet menettävät sydämensä silmänräpäyksessä.

Alkaa raivoisa kilpailu Vantaan Erkin ja Lahti-Erkin välillä. Kumpi saa ihanan Miss Porin omakseen? Kiista on jo riistäytyä käsistä, kun Lahti-Erkki tapaa ihanan Ouluttaren. Oulutar osoittautuu aidoksi kaupunkilaiseksi, jolla on vahvat juuret Oulua ympäröivässä maaseudussa ja juuri tämä Ouluttaressa ilmenevä juurevuus saakin Lahti-Erkin pään sekaisin. Hän rakastuu korviaan myöten. Myöhemmin myös Vantaan Erkki tutustuu Ouluttareen. Rakkaus riepoo molempia miehiä molempien kaunottarien suuntaan. Moninaisten käänteiden jälkeen kaikki päättävät ryhtyä neljän kimppaan. Elokuva päättyy häihin, ja lopussa poksahtelevat samppanjapullot. Viimeisessä otoksessa kamera kääntyy ulos, missä mahtavat ukkospilvet nousevat horisontissa.

 

Raadin arvio:

Elokuvassa kuvataan erityisen kauniisti kylmänviileiden Erkkien rakastumista molempiin kaunottariin. Erilaisen tekee elokuvasta se, että tässä päädytään kimppakyytiin. Hauska kontrasti on, miten osapuolet puhuvat järkiavioliitosta, vaikka tunteet roihuavat kuin jätevoimalaitoksessa. Tästäkin elokuvasta odotamme jatko-osaa: miten rakkaustarina kehittyy, kun arki koittaa? Eri paikkakunnilla asumisessa on aina omat haasteensa.


Heikki Rantamäki

Liiketoimintajohtaja heikki.rantamaki@pks.fi