Selaa artikkeleita aihealueittain

Lämmönsäädön avulla säästät sähkölämmityksessä mukavuudesta tinkimättä

Lämmönsäädön avulla säästät sähkölämmityksessä mukavuudesta tinkimättä

Lämmönohjausjärjestelmä säätää lämmityksen huonekohtaisesti ja säästää lämmityskuluissa. Parasta on asumismukavuus ja aina oikeanlämpöinen asunto.

Pajarin perhe on matkalla Punkaharjulle. Lämmityksen voi ohjata päälle huonekohtaisesti vaikka automatkalla mökille. Perillä odottaa lämmin ja mukava mökki.

Keravalainen Pajarin perhe hankki vapaa-ajanasunnolleen Punkaharjulle lämmönohjausjärjestelmän, jolla huoneiden lämpötiloja voi säätää vaikkapa kännykällä missä ja milloin vain. Rahansäästöäkin merkittävämmäksi eduksi järjestelmä on tuonut roimasti asumismukavuutta. – Jos tätä ilman pitäisi olla, tuntuu kuin siirtyisi kivikaudelle, Petteri Pajari sanoo.

Pajarin perheen huvila Villa Saukko Punkaharjulla valmistui 2006. Kokonaisneliömäärä päärakennuksessa on 230 neliömetriä. Huvila, sen kaksi saunaa ja lämminvesivaraajat lämpiävät sähköllä.

– Kun on paljon porukkaa ja pakkasta reilut 20 astetta, sähköä kuluu ihan tarpeeksi, Petteri Pajari toteaa.

– Rakennusvaiheessa emme asentaneet mitään järjestelmää sähkönohjaukseen, koska mielestäni markkinoilla ei ollut järkeviä ratkaisuja. Vuosi sitten messuilla tutustuttiin OptiWattiin. Rehellisesti sanottuna innostuimme heti tästä helposta ohjausjärjestelmästä, ja olimme varmoja, että sillä olisi käyttöä meidän vapaa-ajanasunnolla.

– Valintaamme vaikutti olennaisesti koko kiinteistön lämmitysjärjestelmän etäohjaus, jonka kautta saadaan mukavuutta, turvallisuutta ja kustannussäästöä.

Asentaminen vei yhden työpäivän

– OptiWatin asennus maksoi 150–180 euroa per valvottava alue, eli kaikkinensa alle 2500 euroa. Jatkossa maksamme järjestelmästä vain pienen kuukausimaksun, Petteri Pajari kertoo.

Asennuspäivänä kiinteistöllä tehtiin yleiskatselmus ja katsottiin muun muassa ulkoanturit, aluejako ja termostaattien paikat. Villa Saukon järjestelmässä on 14 eri aluetta. Asentamiseen kului yksi työpäivä. Samalla ohjelmoitiin termostaatit, releet ja pääkäyttöjärjestelmä. Järjestelmä oli saman tien käyttövalmis ja perhe pääsi kokeilemaan säätömahdollisuuksia.

– Käyttöönotto oli helpompaa kuin kuvittelin. Perussäätö kannattaa tehdä yksinkertaiseksi ja alussa odotella muutama päivä, että lämpö tasaantuu.

Perustoimintoja Pajari ohjaa matkapuhelimessaan olevalla sovelluksella, josta voi myös helposti tarkistaa, että huvilalla on kaikki ok. Huone- ja aluekohtainen säätäminen tehdään tietokoneella tai tabletilla. Säätäminen on Pajarin mielestä erittäin helppoa.

– Säätömahdollisuuksia on runsaasti. Jokaisen alueen voi säätää käyttäjän tarpeiden mukaan. Makuuhuone voi olla viileämpi yöllä, aamun tullessa lämpötilaa voi nostaa vaikka vain heräämisen ajaksi ja tämän jälkeen laskea taas viileämmäksi.

Pajari teki järjestelmään profiilit ”normaali” ja ”säästö”. Normaaliprofiiliin hän ohjelmoi halutut lämpötilat makuuhuoneisiin, olohuoneisiin, keittiöön ja kylpytiloihin, kun huvilalla oleskellaan. Säästöprofiilin hän valitsee, kun kiinteistö jää tyhjäksi. Silloin koko kiinteistön lämpö laskee +10 celsiusasteeseen.

– Kun säädöt on kerran tehty, niihin ei tarvitse enää puuttua.

Järjestelmässä on monia etuja

Pajarin mielestä lämmön etäohjausjärjestelmässä on monta todella hyvää asiaa. Mukavuus, turvallisuus ja rahan säästö ovat kolmen tärkeimmän kärjessä.

– Säästöä kertyy 400–600 euroa vuodessa. Parasta on kuitenkin aina oikeanlämpöinen vapaa-ajanasunto. Ennen piti laittaa mökkipehtoori asialle. Hän kävi manuaalisesti vääntämässä termostaatteja kovemmalle, ja joskus oli 27 astetta lämmintä, kun mentiin mökille. Kiitos pehtoorille kuitenkin, ei tarvinnut palella. Mutta päinvastoinkin on käynyt. Talvella on ollut mökille mennessä 13 astetta lämmintä ja juuri ajettu autolla neljä tuntia ja kello lähenee puoltayötä. Lämmönohjausjärjestelmä on ratkaissut tämän ongelman sataprosenttisesti.

Ohjausjärjestelmiä lämmitysmuodoittain

Suora sähkölämmitys:

www.optiwatti.fi
www.kotivo.fi

www.devilink.fi
www.nobo.fi
www.ensto.fi

Vesikiertoiset järjestelmät:

danfosslammitys.fi

Kotia voi lämmittää tarpeen mukaan

Sisälämpötiloja kannattaa pudottaa, kun koti on tyhjillään. Suurin säästö kertyy, jos lämpötiloja ohjataan tunti- ja huonekohtaisesti. Se onnistuu ohjelmoitavien termostaattien ja lämmityksen ohjausjärjestelmän avulla.

Kun valo napsautetaan päälle, se syttyy heti. Huonelämpötilan muuttaminen on hitaampaa.

– Alkulämpötilasta sekä lämmitys- ja lämmönjakotavasta riippuen viive on vähintään kymmeniä minuutteja, jopa tunteja. Lämmitys pitää siis saada päälle ennakkoon. Yksinkertaisimmillaan yhden huoneen lämpötilansäädön muuttaminen kellon mukaan säätyväksi onnistuu termostaatin vaihdolla, energianeuvoja Sauli Kuparinen kertoo. Kännykällä tai muulla laitteella tapahtuva etäsäätö vaatii laajemman ohjausjärjestelmän asennuksen. – Nykyisellään ohjausjärjestelmät ovat helppoja käyttää.

Ohjausjärjestelmä valitaan lämmitysjärjestelmän mukaan

Ohjausjärjestelmät on tarkoitettu omakotitaloihin ja omakotitaloja vastaaviin vapaa-ajanasuntoihin.

Yhtä kaikkiin tapauksiin soveltuvaa tekniikkaa ei ole olemassa, vaan säätötapa pitää valita kohteen lämmitysjärjestelmän perusteella. Nykyiset järjestelmät ovat selkeitä ja graafisia ja ne jopa oppivat itsestään talon tapoja. Erilaiset talot varaavat lämpöä eri tavoin. Kivitaloissa seiniin varautuu huomattavasti enemmän lämpöä kuin puutaloissa, joten lämmityksen oikeat päälle- ja pois-ajat tulee virittää kohdekohtaisesti.

Paljonko voi säästää?

Yöaikaa ja työaikaa sekä muuta aikaa, jolloin kotona ei oleskella, on normaaliperheessä reilusti puolet vuoden tunneista. Näinä aikoina huonelämpötiloja voi alentaa jopa useilla asteilla ilman haittaa asumismukavuudelle.

– Kokemusten perusteella jo huonelämpötilojen tarkkailulla ja älytermostaateilla päästään usein 10 prosentin ja laajemmilla etäohjattavilla järjestelmillä 20 prosentin säästöihin lämmitysenergian kulutuksessa. Säästön suuruus riippuu tietenkin siitä, paljonko lämpötilaa voidaan pudottaa, monestako huoneesta ja kuinka pitkäksi aikaa. Jo yhden asteen pudotus huonelämpötiloissa merkitsee viiden prosentin säästöä lämmityskustannuksissa. Lämpötilan nosto takaisin oleskelulämpötilaan ei kumoa säästöä, kuten joskus virheellisesti uskotaan, Kuparinen toteaa.

Motivan koordinoimassa Elvari-hankkeessa on todettu, että monissa vesikiertolämmitystaloissa käytetyn kosteiden tilojen sähköisen lattialämmityksen ajastaminen käytön mukaan voi tuoda jopa 40 prosentin säästön. 

www.motiva.fi

Sähkön käytön voi ohjata edullisille tunneille automaattisesti

Pörssisähkösopimuksella voi hyödyntää sähkön hinnan vaihteluita ja pienentää sähkölaskua, jos on lämmityksen ohjausjärjestelmä käytössä.

– Käsipelillä se on hankalaa, mutta ohjausjärjestelmän avulla sen voi tehdä automaattisesti. Normaalikin talo voi olla pitkiä aikoja ilman lämmitystä ilman merkittävää jäähtymistä. Kalliit tunnit sattuvat usein niille ajoille, jolloin ei edes olla kotona, joten mukavuus ei kärsi.

Pörssisähkö hinnoitellaan tunneittain spot-hinnoin. Spot-hinta määräytyy pörssissä sen mukaan, kuinka paljon sähköä on tarjolla suhteessa tarpeeseen eli kulutukseen.