Selaa artikkeleita aihealueittain

Hokkasten kodissa elävä tuli luo tunnelmaa ja rauhoittaa

Hokkasten kodissa elävä tuli luo tunnelmaa ja rauhoittaa – ja säästää sähköä pakkasella

Puun polttaminen lämmityksen tukena erityisesti kovilla pakkasilla säästää myös lämmityskuluissa. Puuta voi polttaa puhtaasti, kun tuntee muutamat perusasiat.

Liiterissä on vielä jokunen motti puita, mutta uusia on lähiaikoina tilattava tulevan talven varalle. Timo Hokkanen lastaa puunkantimen soinnukkaasti kuivuuttaan kilahtavilla koivuklapeilla. Pihan halki liiteristä takkauuniin kannetaan talven mittaan kaikkiaan viitisen kuutiota puuta poltettavaksi.

– Joka toinen päivä, kovilla pakkasilla joka päivä, pidetään tulta varaavassa takassa varsinaisen lämmityksen tukena, kertoo Hokkanen.

Söpö on kääpiökana ja viihtyy emäntänsä Helka Hokkasen sylissä. Hokkasten pienkanalassa on sähkölämmitys.

Yli sata vuotta polttopuiden lämpöä

Luonnonkauniilla paikalla Pielisjoen tuntumassa sijaitseva talo on palvellut Timo ja Helka Hokkasen kotina reilut 15 vuotta. Jo sitä ennen taloa on lämmitetty polttopuilla, pitkälti yli sadan vuoden ajan.

Vanha hirsitalo palvelee asukkaitaan laadulla, mutta parhaansa ovat tehneet myös asukkaat talovanhuksen hyvinvoinnin puolesta. Monta remonttia on talo ehtinyt kokea jo ennen Hokkasten vanhaa ennallistavaa ja talon alkuperäistä olemusta kunnioittavaa työtä.  – Olemme halunneet säilyttää talon alkuperäisen hengen. Hirsitalo on paitsi viihtyisä myös energiataloudellinen.

Alun perin talossa on ollut kolme tulisijaa, nyt päätysalia lämmittää viitisentoista vuotta sitten pystytetty kaakelipintainen takkauuni.

Talo on erikoisen muotoinen, pitkä ja kapea. Huoneet ovat korkeita, joten uuninvalmistajan perusmallia oli korotettava useammalla tiilikerroksella, että tulisija saatiin saliin sopivan korkuiseksi. – Siitä seurasi, että uunin pelti on niin korkealla katonrajassa, että tarvitsemme tikkaita pellin avaamiseksi ja sulkemiseksi, kertoo Helka Hokkanen ja tunnustaa nauraen, että tikkaat viedään tavallisesti piiloon vieraiden tullessa. Korkean takkauunin tuottama lämpö riittää lämmittämään koko talon päädyn. – Uuni on lämmönlähteenä yksinkertainen ja varma, pohtii Timo Hokkanen.

Harkinnassa on myös ilmalämpöpumpun hankkiminen. – Se kierrättäisi uunin antamaa lämpöä vielä paremmin eri puolille taloa.

Sytytyksen yksinkertainen salaisuus

Tulen sytytyksestä Hokkasilla on oma ja yhteinen näkemys. Ei ylä- eikä alapuolelta vaan jotakuinkin keskeltä takkaan ladottuja puita. – Kyllä se syttyy päältäkin, mutta myös sytytyskohdan sivuilla lähellä liekkiä on hyvä olla puita, Timo Hokkanen neuvoo. – Laitan puita alussa tulisijan puoleen väliin. Isompia alle, pieniä päälle. Sitten sytytän. Kun ensimmäinen pesällinen on palanut, lisään puita, kertoo Helka Hokkanen. – Kylmällä säällä on hyvä tuoda puita sisälle lämpiämään seuraavan päivän tarvetta varten, hän toteaa.

Takkatulen lämpö on toisenlaista kuin patterien lämpö. – Mukavinta on työpäivän jälkeen lepäillä sohvalla tulta katsellen, tunnustaa Helka Hokkanen. – Luonnon keskellä eläminen vaikuttaa mielialaan ja elävän tulen katseleminen rauhoittaa, täydentää Timo Hokkanen.

Hokkaset myöntävät, että puun poltto on myös eräänlainen rituaali ja tunnelman luoja.

Tarkkaa rahallista säästöä he eivät ole puunpoltolle laskeneet, mutta luonnollisesti se vähentää muita lämmityskustannuksia.

Pienhiukkasten määrään voi vaikuttaa

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen erikoistutkijana työskentelevä Timo J. Hokkanen tuntee työnsä kautta monet ympäristön ongelmat.

Puunpolton ekologisuudesta ollaan monta mieltä, mutta Hokkanen ei käy syyllistämään tulisijojen lämmitystä.

– Kohtuus kaikessa. En ole tuntenut huonoa omaatuntoa takassa puita polttaessani, hän toteaa. – On vaikea kuvitella syrjäseutuja ilman puunpolttoa.

Pienhiukkasten vaarallisuus on toki myönnettävä. Syyllistämisen sijaan hän muistuttaa polttotekniikalle asetetuista vaatimuksista. – Eri tavalla polttamalla saadaan eri tuloksia. Riippuu missä poltetaan, mitä poltetaan ja millä tavalla poltetaan: huonoa puuta huonosti poltettuna vai kuumalla liekillä hyvää puuta hyvässä tulisijassa.

Hokkanen korostaa, että palotilan suunnittelu vaikuttaa puuta poltettaessa syntyvien pienhiukkasten määrään. – Oikeanlainen palotila vähentää pienhiukkasten määrää.

Kuivia puita takassa sytytellessään Timo Hokkanen puhuu kokonaisekologisuudesta, omien valintojen kokonaisuudesta muodostuvasta hiilijalanjäljestä.

– Töihin pyöräilemällä voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä, vinkkaa Helka Hokkanen oman ekotekonsa.

Timo Hokkanen pohtii, että suomalaista tietotaitoa puun polttamisesta kannattaisi viedä maailmalle.

Polttopuitten kanssa touhuaminen on Timo Hokkasesta mukavaa.

Polttopuut verkosta kotiliiteriin

Omat polttopuunsa Hokkaset tilaavat MottiNetistä.

– Sieltä olemme ne aina tilanneet. Hinnat ovat aika tasaisia, mutta kuljetuksilla nähtävästi kilpaillaan. Netissä näkee myös heti, mitä puuntoimittajalla on tarjolla, toteaa Timo Hokkanen.

Hän myöntää, että toki on tiedettävä polttopuukaupan termit: heittokuutiot, irtokuutiot ja pinokuutiot. – Meille täytyy vielä olla tietynmittaisia puita, lisää Helka Hokkanen. – MottiNetistä olemme aina saaneet hyvälaatuista polttopuuta. Puuntoimittajakin on aina ollut sama. Laatu ratkaisee, toteaa Timo Hokkanen.

Puun pienpoltto

  • Käytä vain kuivaa, hyvälaatuista puuta.
  • Sytytä ja polta puut kuumalla liekillä, niin päästöt vähenevät.
  • Hyvä tulisija polttaa puun puhtaasti ja tuottaa vähemmän pienhiukkasia.

Polttopuut vaivattomasti kotiin MottiNetistä

MottiNetti on sähköinen polttopuupalvelu, joka kokoaa yhteen polttopuun ostajat ja myyjät. Vuosittain palvelussa käy yli 75 000 polttopuun tarvitsijaa ja siinä tehdään noin 500 000 hakua. MottiNettiä kehittävät ja ylläpitävät Kymppivoima-yhtiöt, joihin myös Kymenlaakson Sähkö kuuluu. Yhteinen intressi on energian säästäminen ja järkevä sähkönkäyttö, johon kuuluu puilla lämmittäminen sähkölämmityksen tukena.
www.mottinetti.fi