Kokeilussa sähköinen maaliruisku. Peukkua ammattilaiselta!

Onko maalaaminen mukavaa vai ikävää? Onko pensseli aina paras väline vai olisiko uudesta tekniikasta apua? Voittaako ruiskulla maalausajassa enemmän kuin suojaamisessa häviää?

Saimme työkseen asuntoja maalaavan Irina Peltolan asiantuntijaksi Bosch PFS 5000-E -maaliruiskun kokeiluun. Ennakkoon eniten mietitytti suojaamisen tarve. Kuinka laajalle ympäristöön maali leviäisi ilmavirran mukana?

Kokeilu alkoi maaliruiskun purkamisella paketista ja käyttöohjeeseen tutustumisella. Vaikka 300-sivuinen ohjekirja näyttääkin paksulta, ei sitä kannata heittää sivuun. Suomenkielisen tekstin osuus on vain yhdeksän sivua, joten lukemiseen uhrattu aika tulee takaisin jo ensimmäisellä käyttökerralla.

Maalari sai laitteen helposti käyttökuntoon ja ohjekirjan mukaiset ilma- sekä maalimäärän säädöt ja suutinvalinnan tehtyä. Paksun lateksimaalin kaataminen 10 litran astiasta 11 cm halkaisijaltaan olevaan ruiskun maalisäiliöön vaatii tarkkuutta, mutta onnistuu. Tilavuudeltaan litran maalisäiliö vaikutti pieneltä, kun maalattavaa seinäpintaa oli paljon.

– Vähän tämä kyllä jännittää, tunnusti Irina painaessaan suihkupistoolin liipasimesta. Ilmaa tuottavan perusyksikön ääni on aika voimakas ja ilmaa tuntuu liikkuvan paljon. Maalin leviäminen ympäristöön on kuitenkin lähes olematonta. Ruiskulla on helppo saada seinään tasainen väripinta ja maalin kulutus vaikuttaa pienemmältä kuin telalla maalattaessa. Seinän ja katon rajausta ruiskulla ei pysty tekemään; toinen pinta on suojattava, jos käytetään eri värejä.

– Suurimman hyödyn ruiskusta saa varmaan karheiden pintojen tai vaikka puisen kiikkutuolin maalauksessa. Ilmavirtauksen avulla maalia on kuitenkin vaikea saada maalattavassa pinnassa oleviin ihan pieniin koloihin ja reikiin, jotka on helppo täyttää pensselillä tai telalla.

Pensselillä pintaan painettu maali myös tarttuu lujemmin, ainakin teoriassa. Mukavan tuntuinen laite, jonka käytön oppii varmasti nopeasti. Hinta vajaat 200 euroa ei ole paha, kommentoi Irina Peltola.

Irina Peltola

  •  koulutukseltaan restaurointikisälli
  •  työskennellyt rakennuksilla lähes 20 vuotta
  •  tekisi mieluiten vanhojen arvorakennusten kunnostusmaalauksia
  •  kannustaa ihmisiä hankkimaan kauniita maalattuja pintoja
  •  harmittelee maalaustyön yksipuolisuutta ja mahdollisuuksien käyttämättä jättämistä
  •  työskentelee J. Pöljö Maalarit Oy:ssä, Kouvolassa