Lasipintainen lämmitin tuo tyyliä sisustukseen

Lasipintainen lämmitin tuo tyyliä sisustukseen – persoonallinen osa sähköllä lämpiävää kotia

Esteettisen kaunis lasipintainen lämmitin sopii erityisesti oleskelutiloihin suosittujen  suurien ikkunapintojen alle. Se on osa modernia sisustusta sähkölämmitteisissä kodeissa.

Sähköurakoitsija Marko Himasen mielestä lasipintainen lämmitin sopii joka paikkaan, minne metallipatterikin. Hänestä se on hyvä vaihtoehto suorasähkölämmityksessä. Tuotetta ei kuitenkaan tunneta kovin hyvin, vaikka patterit ovatkin oleellinen osa sisustusta. Himanen on tehnyt sisustussuunnittelijoiden kanssa talojen sähkösuunnitelmia ja asentanut koteihin myös lasipintaisia lämmittimiä. Hänestäkin ne ovat parhaimmillaan oleskelutiloissa suosittujen isojen ikkunoiden alla osana modernia sisustusta. Ikkunan läheisyys on usein huoneen vetoisin paikka, ja siinä patteri lämmittää parhaiten ikkunasta huokuvaa viileää ilmaa. Koska tuote on varustettu ylikuumenemissuojalla, se käy Himasen mukaan myös lastenhuoneeseen ja makuuhuoneeseen.

– Mielestäni lasipintaiset lämmittimet ovat energiatehokkaimmillaan hyvin eristetyissä taloissa, joissa on varaava tulisija ja lämmin lattiamateriaali, kuten vinyylikorkki- tai puulattia, toteaa Sähköasennus M. Himanen Oy:ssä urakoiva mies.

Pattereissa on jatkuvatoiminen termostaatti, joka ohjaa huonetilan lämmitystä tarkasti ja pitää laitteessa yllä siihen asetettua lämpötilaa, esimerkiksi +21 °C. Samalla laite aistii huoneen lämpötilaa ja säätää energiankulutustaan sen mukaisesti, kuinka ahkerasti tulisijaa lämmitetään.

Siirrettävän lasipintaisen Mill-lattialämmittimen voi viedä sinne, missä lämpöä tarvitaan. Teho on 2 000 W, hinta 149 € (gigantti.fi)

Mainettaan parempi sähkölämmitys

Himasesta yksi syy lasipintaisten ja muidenkin pattereiden vähäiseen käyttöön on juuri se, että taloihin suositellaan suoran sähkölämmityksen sijaan mieluummin maalämpöä tai muuta ekologiseksi määriteltyä lämmitysjärjestelmää. Suora sähkölämmitys mielletään Suomessa epäekologiseksi ja kalliiksi käyttää. Se on kuitenkin rakennuskustannuksiltaan halvin lämmitysmuoto. Himanen valitsisi itse mieluummin suoran sähkölämmityksen.

– Jos maalämpöpumput tai koko mekanismi menee rikki, korjaus on kallis ja vaatii erityisosaamista. Jos taas sähkölämmityksessä patterin termostaatti rikkoontuu, se on edullinen vaihtaa. Sähkölämmitys on helppo ja huoleton, eikä vaadi maalämpökeskuksen laitteiden hallinnan osaamista.

Lasipintaisen lämmittimen asennus on ammattilaisen työtä. Himanen asentaisi sen rauhalliseen paikkaan. – En asentaisi lasipintaista lämmitintä matalalle paikalle kodin kulkuväylälle, jossa liikutaan paljon ja kannetaan paljon tavaraa.

Lasi ja sähkö ovat samassa tuotteessa myös huurtumattomissa peileissä. Lisäksi tarjolla on lasipintaisia lämpöpaneeleita, joiden roiskesuojatut mallit sopivat myös kosteisiin tiloihin. Niitä ei kuitenkaan saa käyttää paikoissa, joissa ne ovat suoraan kosketuksissa veden kanssa. Lasiset lämpöpaneelit asennetaan seinään, ja niissä on sähkörasiaan laitettava pistoke. Sähköasentaja voi asentaa ne myös osaksi lämmitysjärjestelmää. Joissakin lämpötilaa voi säätää langattomasti kännykkäsovelluksella.