Sähkökäyttöiset säteilylämmittimet tarjoavat edullista lisä- ja täsmälämpöä mitä moninaisempiin käyttökohteisiin

Sähkökäyttöiset säteilylämmittimet tarjoavat edullista lisä- ja täsmälämpöä mitä moninaisempiin käyttökohteisiin

Sisustustaulut ovat uusinta uutta sähkökäyttöisissä säteilylämmittimissä. Taululämmittimen voit tilata vaikka omalla valokuvalla.

Maisema Välimereltä tai meidän perhe rantalomalla – mukavia aiheita esimerkiksi loma-asunnon olohuoneen seinätauluun. Tyypillinen taululämmitin on kahden metallilevyn tai metalli- ja lasilevyn väliin koottu infrapunalämmitin, jonka pintaan on painettu sisustuskuva. Seinän puolelta taulu on eristetty, kuvapuolelta se lämpenee. Käyttö on helppoa: ripusta taulu halutulle paikalle ja kytke liitäntäjohto pistorasiaan. Saat tuntuvaa lisälämpöä heti.

Itävaltalaisia Heat4All-taululämmittimiä maahantuova pihtiputaalainen TeraSolar TerassiTarvike Oy lupaa, että yksi tällainen infrapunapaneeli lämmittää jopa 30 neliömetrin huonealan. Yhtä hyvin taululämmitin soveltuu pieneenkin tilaan, sillä teholuokkia on useita. Taulun viimeistelyksi voit valita väripinnan, valmiista mallistosta valitun kuvan tai ikioman valokuvan. Omalla valokuvalla viimeistellyn lämmittimien hintahaarukka on koosta riippuen noin 400–1 000 euroa. Tavallisia saa halvemmallakin.

Lämpöä tarpeen mukaan: Siirrettävä säteilylämmitin on kätevä erilaisissa harrastustiloissa.

Komenna kännykällä

Kauko-ohjaus on toinen ajan trendi. Jo useita terassilämmittimiä ohjataan kaukosäätimellä: käynnisty, sammu, lisää lämpöä, vähennä lämpöä. Etevimmissä ratkaisuissa oma älypuhelin muuttuu kaukosäätimeksi, jolloin lämmitintä voi ohjata Bluetoothin välityksellä ja jopa ilman internet-yhteyttä. Saksalaisen Solamagicin tuotteita maahantuova kangas­alalainen Pihano Oy lupaa, että lämmittimen ohjaamiseen kelpaa niin kaukosäädin, seinäpaneeli, älypuhelin, tabletti kuin tietokone.

Kaukosäädin onkin kätevä ja energiaa säästävä varuste, kun sitä muistaa käyttää. Kun tilasta poistutaan, napsaisee säteilylämmittimen pois päältä helposti. Kun huoneeseen taas palataan, laite käynnistyy yhtä nappia painamalla. Tässä korostuu myös lyhytaaltoista infrapunatekniikkaa hyödyntävien lämmittimien nopeus: niiden lämmön tuntee heti, koska lyhytaaltoinen infrapunasäteily lämmittää kappaleita, ei ilmaa.

Muotoilu on säteilylämmittimien kolmas trendi. Toki perusmallin lämpölistoja ja paneeleita on yhä tarjolla, mutta myös sisustajan silmää miellyttäviä ratkaisuja löytyy viljalti. Lämmitin voi muistuttaa tavallista kattovalaisinta, jalkalamppua tai työpöytävalaisinta. Trendikkäät alumiini ja ruostumaton teräs ovat viimeistelyvaihtoehdoissa mukana. Lämmittimiä on niin ikään integroitu terassipöytiin ja istuintasoihinkin.

Energiatehokas ratkaisu

Sähkökäyttöiset säteilylämmittimet ovat siis kasvaneet reilusti ulos alkuperäisestä käyttötarkoituksestaan. Ne tarjoavat lisä- ja täsmälämpöä mitä moninaisempiin käyttökohteisiin: autotalliin, grillikotaan, kasvihuoneeseen, kellarivarastoon, kesäasunnolle, kone- ja eläinsuojaan, leikkimökkiin, liiteriin, juhlia varten pihalle hankittuun ohjelmatelttaan, parvekkeelle, puuceehen, suihkutilaan.

Kodin remontoijatkin on huomioitu. Oululainen Polarheat Oy valmistaa muun muassa kattolistalämmitintä, joka sopii jälkiasennettuna jopa kosteaan tilaan. Siinä infrapunalämpöelementti on koteloitu ja upotettu pursotetusta alumiinista valmistettuun etupaneeliin. Tyylikäs lämmitin on huomaamaton ja helppo asentaa.

Lämmittäminen säteilylämmittimien avulla on edullista. Tampereen Markiisi Oy laskee edustamiensa Heatlight-kvartsi­lämmittimien käyttökustannuksiksi 30 senttiä tunnissa, kun lämmittimen teho on 1 500 wattia ja lämmitysala yhdeksän neliömetriä. Pihano Oy puolestaan väittää infrapunalämmittimien peittoavan kaasukäyttöiset terassilämmittimet niin lämmittämisessä, käyttökustannuksissa kuin turvallisuudessa.

Pakkasella lemmikitkin kiittävät lisälämmöstä. Säteilylämmittimestä on hyötyä esimerkiksi hevostallissa.

Turvallisia laitteita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan sähkötoimisista säteilylämmittimistä ei ole juuri löytynyt turvallisuuspuutteita. Koska useimmat lämmittimet on tarkoitettu terassille eli ulkokäyttöön, on niiden käyttö sisätiloissakin turvallista. Edes pihasaunan pukuhuoneeseen tupsahtava vesihöyry, nikkarin autotallissaan aikaansaama hiomapöly tai maalinpuhdistusaineen kemikaalipilvi eivät yleensä aiheuta vaaraa – pienen katkun korkeintaan. – Turvallisuuden avainteki­jöitä on kaksi, toteaa Tukesissa sähkötuotteiden markkinavalvonnasta ja turvallisuudesta vastaava ylitarkastaja Seppo Niemi: – Lue käyttöohje ja asenna lämmitin ohjeen mukaisesti.

Entä millainen säteilylämmitin on energiatehokkain? Kuluttajien energia­neuvonta Etelä-Savossa -hankkeen energianeuvoja Laura Vuorinen vastaa, että sitä on vaikea laskea, sillä se riippuu lämmitettävästä kohteesta. Kappaleita lämmittävä infrapunalämmitin ja ilmaa lämmittävä tavanomainen säteilylämmitin tuottavat yhtä paljon lämpöä, jos ne ovat saman tehoisia. Jos tilassa tuulee, on infrapunalämmitin energiatehokkaampi, koska sen lämpö ei karkaa tuulen mukana. Voi myös ajatella, että infrapunalämmittimen alla on heti lämmintä, jolloin säästetään lämmitysaikaa.

– Lämmittimen valinnassa ei pidä tuijottaa pelkästään laitteen tehoa, Vuorinen neuvoo. – Lisäksi kannattaa katsoa, kuinka suurelle alalle laite lämpöä säteilee. Tähän vaikuttavat muun muassa lämmittimen muotoilu ja suuntaus.

Pöytäryhmän ylle istuva Rebel Hang mukailee perinteisen kattovalaisimen muotoja. Hinta noin 140–180 euroa.

Entistä useampaa lämmitintä voi säätää langattomasti, kuten tätä Rebel Dual -mallia. Hinta noin 200 euroa.

Pylväsmallinen Rebel Neck taittuu putken yläosasta, mikä helpottaa lämmittimen suuntaamista. Hinta noin 239–252 euroa.

 Rebel Totemissa on kolme 900 watin lämmitinyksikköä, joita voidaan käyttää yhdessä tai erikseen. Hinta noin 500 euroa.