Selaa artikkeleita aihealueittain

Nykyajan sähköt, entisajan tyyli – vanhanajan sähkötarvikkeet viimeistelevät retrohenkisen kodin

Vanhanajan sähkötarvikkeet viimeistelevät retrohenkisen kodin.

Kun rintamamiestaloa remontoidaan talon henkeä kunnioittaen, modernit valokatkaisijat ja pistorasiat rikkoisivat kokonaisuuden. Uutuutta kiiltävät sähköasennukset näyttäisivät olevan väärässä paikassa keskellä isokuvioisia retrotapetteja, patinoituja hirsiä tai kauniita puulattioita. Pieteetillä kotiaan remppaaville kantautuukin iloisia uutisia sähkörintamalta. Retro- tai loft-tyylin asuntoon voi asentaa viimeisimmät 2000-luvun määräykset täyttävät sähköt, mutta käyttää bakeliitista tai posliinista valmistettuja pistorasioita ja valokatkaisimia sekä kangaspäällysteisiä johtoja. Domus Classica -yrityksen toimitusjohtaja Pia Kuurman mukaan saatavilla on lähes kaikkia nykyajan sähköalan tarvikkeita, jotka näyttävät silti nostalgisilta.

– Kotiin saa vaikka vanhan ajan henkiset atk-pistorasiat tai himmentimet led-valoille. Saatavilla on jopa entisajan tyyliin suunniteltu lattialämmityksen säädin, vinkkaa Kuurma.

Suomalainen Domus Classica myy vanhan ajan tyylin mukaan tehtyjä rakennustarvikkeita. Kuurman mukaan nostalgisten sähkötarvikkeiden asennuksessa on huomioitava niiden materiaalit. Herkästä posliinista tai bakeliitista valmistetut valokatkaisijat ja pistorasiat asennetaan aina varovaisesti käsin ruuvaamalla. Ruuvikoneella materiaalit voivat rikkoontua. Jos taas käsitellään kangaspäällysteisiä, valkoisia johtoja, sähköasentajalla on oltava puhtaat kädet tai käsineet kädessä asennustöissä. Vaalea kangas likaantuu helposti, ja siitä on vaikeaa poistaa tahroja. Pintavetona asennettavat kangaspäällysteiset johdot ovat sisältä nykyaikaiset. Jos johdot jätetään näkyville, ne kiinnitetään seinään posliinikiinnikkeillä.

Modernit sähköt piiloon, vanhat näkyville

Nykyisten muovijohtojen sijaan remontoijat saavat myös kangaspäällysteisiä sekä kierrejohtoja.

Koska bakeliitista ja posliinista tehtyjä kytkimiä tai katkaisijoita valmistetaan pieninä sarjoina, niiden hinta nousee yleensä nykyajan sähkötarvikkeita korkeammalle. Kaikkia pistorasioita tai muita sähköasennuksia ei kuitenkaan tarvitse välttämättä asentaa vanhan ajan tyylisiksi.

– Jos tietää, että pistorasia jää vaikkapa sohvan taakse, silloin voi käyttää uudenaikaisia malleja, Kuurma neuvoo.

Toisaalta vanhan ajan materiaaleista tehtyjen sähkötarvikkeiden käyttäminen voi tuoda myös säästöä remonttiin. Kun kangasjohdot vedetään pintavetona entisajan tapaan, asentaminen on paljon helpompaa, kuin johtojen saaminen vanhan tiiliseinän tai hirsien sisään. Johdot voi asentaa myös paperitapetin alle, kuten ennenkin tehtiin. Jos posliininen valokatkaisija asennetaan tapetin päälle, katkaisijan ja tapetin väliin laitetaan lasikehys. Se suojaa tapettia likaantumiselta, kun katkaisinta käännetään usein likaisinkin käsin.

Katkaisija kuin koru

Konservaattori (AMK) Wilma Patomäen mielestä vanhan ajan valokatkaisimet tai kattoon kiinnitettävät sokeripalojen suojat eli rosetit ovat kuin koruja verrattuna moderneihin sähkötarvikkeisiin. Patomäki toimii Perinnerakentamisen keskus Antiikkiverstaan toimitusjohtajana. Hänenkin mukaansa remontoijien saatavilla on tänään kaikkia mahdollisia nykyajan tarpeet täyttäviä, entisajan mallisia sähkötarvikkeita. Esimerkiksi kangaspäällysteiset sähköjohdot vastaavat tyyliltään samoja, joita käytettiin silloin, kun sähköt alkoivat yleistyä suomalaisissa kodeissa. Kaikki Antiikkiverstaan sähköjohdot ovat CE-merkittyjä ja maadoitettuja. Myös nostalgisten sähkötarvikkeiden upporasioiden koot täyttävät tämän päivän standardit. Patomäen mukaan riippuu aina tarvikesarjasta, tuleeko hinta kalliimmaksi, kuin uusia malleja käytettäessä.

Myös kiinnikkeet vastaavat muodoiltaan ja materiaaleitaan historiallisia esikuviaan. Antiikkiverstaassa on kierretyille johdoille posliiniset kiinnikkeet yhdelle tai kahdelle johdolle. Pyöreissä johdoissa taas käytetään puisia seinäkiinnikkeitä. Kun ensimmäiset sähköt tulivat Suomeen, pistorasioiden alla käytettiin puisia aluslevyjä. Levy helpottaa saamaan rasiat suoraan vanhoihin, usein epätasaisiin seiniin, eivätkä rasiat tai kytkimet halkea kiinnitettäessä.

– Vanhoissa restaurointikohteissa on tyylikästä käyttää pinta-asennusta. Jos johdot taas piilotetaan tapetin alle, voi yhtä hyvin käyttää moderneja johtoja. Ne asennetaan seinään ohuilla metallihakasilla, Patomäki neuvoo.

Kattovalaisimen sokeripalaakaan ei tarvitse vaihtaa moderniin liittimeen. Sokeripala peittyy kauniisti posliinisella tai metallisella vanhantyylisellä rosetilla. Kun sähköjä asennetaan entisajan tyyliin, johtojen ja rasioiden paikat sijoitetaan vähintään 15 cm päästä ovenkarmista. Tämä johtuu siitä, että entisajan malliset listat ovat nykyistä leveämpiä. Myös Patomäki korostaa sitä, että asennukset vaativat sähkömiehiltä huolellisuutta. Kun kangas- tai kierrejohtoja vedetään pintavetona, on oltava tarkka, että jälki on siistiä ja johdot asennetaan seinään suorina.

Nostalgisissa valokatkaisijoissa käytetään posliinia tai bakeliittia, samoin kuin ensimmäisissä sähkötarvikkeissa.

Tyylille kertyy hintaa

Pieninä sarjoina valmistettaville vanhan ajan sähkötarvikkeille kertyy hintaa enemmän, kuin nykyaikaisille muovisille. Esimerkiksi upotettava, sisäosaltaan muovinen ja ulkoa posliininen, maadoitettu pistorasia peitelevyllä maksaa Antiikkiverstaan verkkokaupassa 27 euroa. Domus Classica Oy:n verkkokaupassa samanlainen tuote maksaa 30 euroa. Clas Ohlsonin verkkokaupasta saa samaan hintaan jopa 6 kpl nykyaikaisia, muovisia, yksiosaisia pistorasioita. Niiden kappalehinta on halvimmillaan 4,99 eurolla. Valkoisen, kangaspäällysteisen johdon metrihinta sekä Antiikkiverstaan että Domus Classica Oy:n verkkokaupassa on halvimmillaan 4 euroa. Johto on sisäjohdoltaan 3 x 0,75 qmm, ja sitä käytetään muun muassa vanhojen ja uusien valaisinten sähköistyksessä, siis myös maadoitetuissa valaisimissa. Clas Ohlsonilla nykyaikaisen johdon metrihinnaksi jää 0,40–0,60 euroa. Hinnoissa ei ole huo­mioitu lähetyskuluja.