Antennitaloudetkin nauttivat pian teräväpiirtolähetyksistä. Mutta onko televisiosi jo ajan tasalla?

Antennitaloudetkin nauttivat pian teräväpiirtolähetyksistä. Mutta onko televisiosi jo ajan tasalla?

Antennitaloudetkin nauttivat pian teräväpiirtolähetyksistä.

Myllerrykset jatkuvat televisiomaailmassa. Antenniverkon laajat lähetystaajuuksien muutostyöt valmistuivat vuoden 2016 lopussa. Lähetystaajuuksia piti muuttaa, koska langattomille laajakaistaverkoille tarvitaan yhä enemmän tilaa. Taajuusremontti ei vaikuttanut television kuvanlaatuun, mutta pakotti antenniverkkotaloudet virittämään kotivastaanottimiensa kanavia uudelleen.

Teräväpiirtolähetysten tulo sen sijaan parantaa kuvanlaatua. Jo vuoden 2017 aikana suurin osa maksu-tv-kanavista antenniverkossa lähetetään uudella lähetystekniikalla, joka mahdollistaa teräväpiirtosisällöt. Vanhan lähetystekniikan mukaiset lähetykset lopetetaan kokonaan 31.3.2020. Näiden kahden remontin myötä televisiotaajuuksille kyetään jatkossa mahduttamaan entistä suurempi määrä kanavia.

Uudistuksista huolimatta saattaa vanhalla vastaanottimella yhä pärjätä. Normaalin laatutason televisiolähetykset näkyvät vastaanottimesta normaalisti vielä reilut kolme vuotta. Jos kaikki standardilaatuiset kanavat eivät nyt näy, pitää vastaanotin virittää uudelleen. Useimmissa televisioissa kanavahaku käynnistyy Menu-valikon alta nappia painamalla. Joissakin malleissa kanavat on haettava käsin. Osa laitteista taas vaatii tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekoa. Tarkat neuvot löydät vastaanottimesi ohjekirjasta.

Jos televisiosi on tältä vuosikymmeneltä, onnistuu sillä todennäköisesti teräväpiirtolähetystenkin katselu. Merkinnät Antenna Ready HD ja Full HD kertovat, että vastaanottimen näytön tarkkuus riittää teräväpiirto-ohjelmien toistoon. Televisiossa pitää kuitenkin olla myös teräväpiirto-ohjelmien vastaanottoon kykenevä DVB-T2-viritin. Antenna Ready HD -merkityissä televisioissa viritin on aina, mutta Full HD -laitteissa vain harvoin. Ilman viritintä laite esittää antenniverkosta vastaanotetut teräväpiirto-ohjelmat vain standarditason kuvanlaadulla – tai ei ollenkaan.

Internetissä on osoitteeseen www.testatutlaitteet.fi koottu luettelo laitteista, jotka soveltuvat teräväpiirtolähetysten katseluun. Oman vastaanottimen tilanne kannattaa tarkistaa sieltä. Huomaa myös, että jos katsot televisio-ohjelmia kaapeliverkosta, internetin välityksellä tai satelliitilla, ei teräväpiirtouudistus koske sinua.

Jos DVB-T2-viritin puuttuu, voit päivittää televisiosi ostamalla uuden digiboksin vanhan television pariksi tai hankkia kokonaan uuden television.

Päivitys digiboksilla

Virittimen puutteen voi kiertää ostamalla uuden digiboksin vanhan television pariksi. Kun tällaisen teräväpiirtolähetysten vastaanottoon kykenevän DVB-T2-digiboksin kytkee antennipistokkeen ja television väliin, pääsee nauttimaan terävästä kuvasta, jos televisiossa on HD-tasoinen näyttö. Ellei ole, kuva kyllä näkyy, mutta ei teräväpiirtolaatuisena.

Vastaanotin vaihtoon

Uuden television ostamalla saat varmuuden teräväpiirtolähetysten näkymisestä, mutta myös muita herkkuja valintasi mukaan: kaarevia kuvapintoja, kotiteatteri- ja verkkokäyttömahdollisuuksia sekä paljon muuta.

Viestintävirasto sekä Kilpailu- ja kuluttajavirasto neuvovat etenemään tv-hankinnassa näin: Jos et ole varma esimerkiksi rivitalossa, onko taloutesi antenni- vai kaapeliverkossa, tarkista asia isännöitsijältä. Antennivastaanotossa tarvitset Antenna Ready HD -merkinnällä varustetun vastaanottimen, kaapeliverkossa Cable Ready HD -merkityn laitteen. Suurin osa uusista televisioista toimii kummassakin verkossa, mistä on hyötyä, jos muutat kaapeliverkon piiristä antennivastaanottotaloon tai päinvastoin.

Tämän jälkeen voit marssia kauppaan ja pyytää myyjää esittelemään laitteita. Myyjällä on lakiin perustuva velvollisuus kertoa laitteiden ja teräväpiirtolähetysten yhteensopivuudesta. Puntaroi myös omat tarpeesi ja kiinnostuksesi, kuten tarvitsetko verkkotoimintoja ja kuinka kookas ruutu kodin katselutilaan mahtuu.

Huijaavatko tv-valmistajat sähkönkulutustiedoissa?

Brittien mukaan jotkut uudet televisiot kuluttavat reilusti enemmän sähköä oikeassa käytössä kuin testeissä. Ero on suurimmillaan noin 30 prosenttia. Brittien tutkimustuloksia on jo ehditty otsikoida jopa televisiovalmistajien suurena huijauksena. – Kyse ei kuitenkaan ole yksiselitteisestä asiasta, sanoo ylitarkastaja Marika Keskinen Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Televisioiden energiankulutustesteissä laitteille syötetään aina samaa vertailukelpoista vakioitua signaalia, joka sisältää muun muassa vilkkuvia kuvia. Tosielämän televisio-ohjelma voi poiketa testitilanteesta paljonkin. Vastaanottimen sähkönkulutus taas vaihtelee sen mukaan, kuinka kirkas kuva on ja kuinka nopeasti kuvat vaihtuvat. Näin ollen testitilanteen sähkönkulutus ei koskaan täysin vastaa todellista käyttöä. Osassa televisioita on lisäksi sisäänrakennettu energiansäästöominaisuus: vastaanotin esittää nopeatempoisen toimintakohtauksen hiukan huonommalla kuvanlaadulla säästääkseen sähköä. Keskisen mukaan epäselvyyksien vuoksi brittien tutkimukset jatkuvat. Asiaa selvitetään myös Ruotsissa. Tuloksia on luvassa vuoden 2017 aikana.

Kuinka siis valita, jos haluaa mahdollisimman energiapihin television? Keskinen neuvoo miettimään ensin, tarvitseeko nykyään ylipäätään televisiota. Tämän jälkeen kannattaa katsoa energiamerkintää, jossa tärkein luku on energian vuosikulutus. Se on vertailukelpoinen eri kokoisten ja eri tekniikalla tehtyjen televisioiden kesken, mitä energialuokan kirjainmerkintä ei ole. Yleensä ottaen pienen tuumakoon vastaanotin on isoa säästeliäämpi. Eri näyttötekniikoista led-televisiot ovat nyt energiapiheimpiä.

Lisää: