Testasimme sähkötoimisen pastakoneen – katso pastakoneen plussat ja miinukset

Omatekoinen tuorepasta on maul­taan valovuoden edellä kaupasta ostettua peruspastaa, mutta sen valmistaminen käsipelillä on aikamoinen operaatio. Siksi kaupan hyllyille tupsahtanut sähkötoiminen pastakone herätti heti mielenkiinnon. Sitä on päästävä kokeilemaan.

Alkuvalmistelut

Työpöydälle nostettu C3 Pasta Basta -pastakone näyttää käsin veivattavaan esivanhempaansa verrattuna kieltämättä tekniseltä ja tehokkaalta. Mukana on onneksi käyttöohje ja pieni keittokirja, jonka resepteillä pääsee mukavasti alkuun.

Laitteen kokoaminen käy helposti. Koneen päälle asetetaan taikinan vaivaussäiliö ja siihen pieni lapa. Pursotusta varten asetetaan koneeseen vaivaussäiliön jatkoksi pursotussäiliö ja pursotusruuvi sen sisälle. Ruuvin päähän asetetaan haluttu pastasuutin ja kierretään se kiinnitysrenkaan kanssa paikalleen. Valmista. Erilaisia pastasuuttimia on koneen mukana kuusi kappaletta. Koneella voi tehdä spagettia, spagettinia (vielä ohuempaa kuin spagetti), tagliatellea (nauhapastaa), linguinea (soikeita nauhoja, kuin litistettyä spagettia), garganellia (taikinalevyä rulliksi käärittäväksi) ja penneä eli putkimakaronia. Kone on kasassa, siispä toimeen.

Pastantekoon

Keittokirjassa on peruspastan ohjeena neljälle 4 dl durumvehnäjauhoa, 4 tl oliiviöljyä, 2 munaa, 4 tl kylmää vettä ja ripaus suolaa. Perusohjetta voi helposti soveltaa ja lisätä nesteseokseen esim. pinaatti-, porkkana- tai tomaattisosetta. Jauhojen ja nesteen suhde tulisi kuitenkin säilyä samana. Jauhoiksi suositellaan durumjauhoja, joissa on korkea gluteiinipitoisuus, sillä silloin pastan rakenteesta tulee parempaa. Durumjauhot voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella, speltillä, täys­jyvällä tai riisijauholla. Teelusi­kallisella ksantaania voi parantaa taikinan rakennetta gluteenittomien jauhojen lisänä.

Jääkaapissa komeilee muutama lehtikaalin lehti, joten lehtikaalipasta saa kunnian toimia ensimmäisenä testattavana. Tässä ohje 4 hengelle.

Lehtikaalipasta

4 dl durumvehnäjauhoja
2 munaa
4 tl öljyä
1 maustemitallinen (¼ tl) suolaa
1 maustemitallinen (¼ tl)
mustapippuria
2–3 tl vettä
1 dl hienoksi silputtua lehtikaalia

Lisäkkeet:

200 g  fetajuustoa
10 kpl kirsikkatomaatteja
tuoretta timjamia

Näin teet lehtikaalipastaa pastakoneella

  1. Silppua ensiksi lehtikaalin lehdet ilman lehtiruotoa, kuullota niitä hetki öljyssä ja jäähdytä.
  2. Sekoita kuivat aineet eli jauhot ja mausteet keskenään ja laita koneen vaivaussäiliöön. Kannen saa lukkoon salvan avulla.
  3. Yhdistä jäähtynyt lehtikaalisilppu kananmunien, veden ja öljyn kanssa ja sekoita hetki tehosekoittimella.
  4. Käynnistä pastakone. Ajastimeen tulee automaattisesti 5 minuutin vaivausaika. Vaivaus alkaa, kun painat vaivausnappulaa.
  5. Kaada nestemäiset aineet hitaasti kannen täyttöaukon läpi jauhojen päälle. Lapa sekoittaa taikinaa ja kääntää välillä suuntaa 5 minuutin ajan. Jauhoista muotoutuu vähitellen kiinteä taikinamöykky, jota lapa vaivaa ja heittelee reunalta toiselle. Lisää teelusikallinen tai kaksi vettä, jos taikinasta ei tule kiinteää.
  6. Kun vaivausaika on kulunut loppuun, kone pysähtyy. Irrota säiliöiden välinen välilevy ja paina pursotusnappulaa. Tai­kina kulkeutuu nyt pursotussäiliöön, sen kautta ruuviin ja puristuu kauniiksi pastaksi lautaselle, jonka olet onneksi muistanut laittaa ruuvin alle valmiiksi. Samaan aikaan käynnistyy puhallin, joka kuivaa pastaa niin, ettei se liimaudu lautasella yhdeksi köntiksi. Pursotuksen oletusaika on 10 minuuttia ja siinä ajassa ruuvi ehtii hyvin tyhjentyä taikinasta. Pasta on valmista keitettäväksi.
  7. Keitä tuorepastaa noin 6 minuuttia. Kaada valmis pasta lautaselle, murenna fetajuustoa päälle, asettele kirsikkatomaatit vierelle ja koristele tuoreella timjamilla. Ja sitten syömään.

Pastakoneen plussat ja miinukset

– Tuorepastan tekeminen pastakoneella on todella nopeaa ja helppoa. Vaihtelua saa helposti kokeilemalla uusia pastareseptejä ja lisukkeita. Voisi kuvitella, että tällä saa lapset mukaan ruoanlaittoon ja ehkä nirsoimmatkin syömään paremmin itse tekemäänsä pastaa.

– Erikoisruokavalioita noudattaville pastakone tarjoaa helpotusta ruuanlaittoon. Sillä voi tehdä helposti oman maun mukaista pastaa ja myös omat annokset erikoisruokavaliota noudattavalle.

– Koneeseen voi laittaa kerralla jauhoja korkeintaan 300 g eli kerralla voi tehdä 4 annosta pastaa, joka riittää perusperheelle. Suurempaa joukkoa ruokittaessa on tehtävä useampia annoksia ja annettava koneen jäähtyä välillä.

– Kone vie paljon tilaa, niin pöydällä kuin säilytyksessäkin. Osien puhdistus on tehtävä käsinpesuna.

– Käsin veivattavalla koneella pastan valmistaminen on enemmänkin riitti ja usein mukavaa yhdessä tekemistä ja ohjelmaa. Koneella tekemisen nopeus ja tehokkuus eivät aina korvaa käsin tekemisen leppoisaa tunnelmaa. Toisaalta laite houkuttelee mukaan puuhaan myös enemmän tekniikasta innostuneet.

– Lopputulos on kuitenkin herkullinen eikä häpeä yhtään käsintehdyn tuorepastan rinnalla.

– Laitteen normaalihinta on kodinkoneliikkeissä noin 270 euroa. Pelkästään kaappiin pölyttymään sitä ei kannata ostaa.