Saat tehdä itse, jos osaat – sähköturvallisuuslaki rajaa maallikolle sallituiksi sähkötöiksi pienet korjaukset ja asennukset

Maallikko saa kytkeä kattovalaisimen ja rakentaa jatkojohdon. Internetistä, esimerkiksi Tukesin tai Sähköturvallisuuden Edistämiskeskuksen sivuilta, löydät turvalliset ohjeet kaikkiin sallittuihin sähkötöihin.

Varkautelainen Aapo Syrjälä asentaa kattovalaisinta ja kertoo, että niin sokeripala kuin modernimpi pistoke ovat tuttuja.

– Näitä yksivaiheisia sähkökytkentöjä olen tehnyt.

Aiempi ammatti autonasentajana tutustutti autojen sähkötöihin ja kädentaitoja löytyy muutenkin. Syrjälä määrittelee itsensä ainakin jossain määrin tee-se-­itse-mieheksi. Tosin jatkojohtoa Syrjälä ei ole rakentanut koskaan. Syykin on hyvä: niitä saa kaikenmittaisina valmiina kaupoista.

Pienet sähkötyöt sujuvat Syrjälältä, mutta haastavina hän pitää niitä sellaiselle, joka ei ole perehtynyt asiaan. Jos silti haluaa asentaa, kannattaa tutustua luotettavien internetsivujen ohjeisiin, hän vinkkaa.

– Sähkön kanssa ei pidä pelleillä. Vaarana ovat vakavat vahingot, Syrjälä huomauttaa.

Perusjärjellä pärjää

Sähköturvallisuuslaki rajaa maallikolle sallituiksi sähkötöiksi pienet korjaukset ja asennukset. Laki myös toteaa, että työhön saa ryhtyä vain, jos varmasti osaa tehdä oikein ja turvallisesti. Ylitarkastaja Seppo Niemi Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes) summaa, että perusjärjellä pärjää pitkälle. Jos tuntee epävarmuutta osaamisestaan, on työ paras jättää osaavammalle.

Onneksi asioita voi opiskella internetistä. Tukes uudisti viime joulukuussa Kodin sähköturvallisuusoppaansa. Se antaa tiedot tavallisimpiin korjaus- ja asennustöihin. Myös Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus STEK ry:n verkkosivuilla on opas sallituista sähkötöistä. Molemmat esittävät asiat havainnollisin kuvin tekstin ohella. Vilkaise lisäksi oman sähköyhtiösi verkkosivuja. Niillä on paljon hyötytietoa sähkönkäytöstä, sähkölaitteista, korjaus- ja huoltoasioista.

Aioitpa tehdä mitä tahansa sallituista töistä, aloita aina kytkemällä laite jännitteettömäksi. Katkaise sähkö pääkytkimestä, poista sulake tai irrota sähkölaitteen pistotulppa pistorasiasta. Varmista lisäksi, etteivät perheenjäsenet pääse kytkemään sähköjä päälle kesken työn – ei edes lemmikki vahingossa.

Lamppuja ja sulakkeita

Automaattisulakkeen palauttaminen toiminta-asentoon on maallikolle sallittu sähkötyö.

Tutuin jokaiselle sallittu korjaustoimi on valaisimen lampun vaihto. Saat vaihtaa myös monissa loisteputkivalaisimissa olevan sytyttimen. Tavallisen sisustusvalaisimen saat kytkeä niin sanotulla sokeripalalla. Kiinteässä asennuksessa, kuten kattovalaisimessa, sokeripalan korvaaminen uuden järjestelmän mukaisella valaisinliitinpistorasialla sekä vioittuneen valaisinkytkimen- ja pistorasiankannen vaihto on niin ikään sallittu.

Sulaketauluun saat vaihtaa uuden sulakkeen. Automaattisulakkeen saat asettaa takaisin toimintakuntoon. Niin ikään saat testata vikavirtasuojakytkimen toiminnan. Lisäksi saat todeta kohteen jännitteettömyyden hyväksytyllä jännitteenkoettimella, kuten virtakynällä tai yleismittarilla, mutta vain kun kyse on jokaiselle sähkönkäyttäjälle sallitusta työstä.

Maallikko saa korjata ja rakentaa yksivaiheisen jatkojohdon. Näitä ovat tavallinen jatkojohto, suojamaadoitettu jatkojohto ja ulkokäyttöön tarkoitettu läpällinen, roiskevedenpitävä, suojamaadoitettu jatkojohto. Saat myös vaihtaa sähkölaitteen rikkoutuneen yksivaiheisen liitäntäjohdon ja pistotulpan. Muista, että sinä itse vastaat valmistamasi tai korjaamasi johdon ja pistokkeen turvallisuudesta.

Väri ei ole vakuutus

– Tavallisin maallikkoasentajan virhe on jättää varmistamatta, että sähköt on kytketty pois päältä, turvallisuusinsinööri Seppo Niemi kertoo. Ilman tätä varmistusta on esimerkiksi kattovalaisimen sokeripalan kytkeminen yksinkertaisesti tyhmää. Mahdollinen sähköisku ei välttämättä tapa, mutta jo tärskyn myötä jakkaralta putoaminen voi aiheuttaa loukkaantumisen.

Niemi kehottaa varovaisuuteen myös, jos talo on vanha ja moneen kertaan korjattu. Nykyisen standardin mukaan suojamaadoitusjohto on keltavihreä, mutta takavuosikymmeninä väri saattoi olla mikä vain – jopa punainen. Vahingon vaara on todellinen. Siksi virtakynä tai yleismittari on välttämätön apuväline. Vanhassa talossa ei myöskään voi olla varma, että sulaketaulun merkinnät pitävät paikkansa.

Muutoin maallikkoasentaja pärjää perustyökaluilla: taltta- ja ristipäiset ruuvimeisselit, puukko tai kuorintapihdit johtojen kuorimiseen, tavalliset pihdit johtojen katkomiseen ja kiinnipitoon. Lisäksi tarvitaan vain huolellisuutta ja rauhallisuutta.

Ikean valaisimessa on moderni sokeripala, johon saa johdot kiinni ilman ruuvaamista. Katossa taas on pistokeliitin, Aapo Syrjälä toteaa. Sokeripalan tilalle voi vaihtaa pistotulpan.

Lisätietoja:

Tee se itse sähkötyöt 
Kodin sähköturvallisuusopas 

Sallitut sähkötyöt – lisäohjeita

Tutki kirpputorilöydön turvallisuus ennen käyttöä

Ihana vanha valaisin kirpputorilla – mutta uskaltaako sitä käyttää?
– Suurella todennäköisyydellä uskaltaa, jos laite on päällisin puolin siisti, kolhimaton, johdot ja kytkimet ehjät, sanoo ylitarkastaja Seppo Niemi Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).
Valaisimen sisällä olevia ongelmia, esimerkiksi oikosulkua, ei sen sijaan näe. Jos haluat täysin varmistua löydön sähköturvallisuudesta, käytä laite sähköliikkeessä tai valaisinkorjaamossa. Siellä se mitataan, tarvittaessa korjataan ja jopa päivitetään nykyisten turvallisuusstandardien tasolle. Erityisesti metallirunkoisen valaisimen muuttaminen maadoitetuksi voi olla järkevää, Niemi sanoo.
Antiikkivalaisimien kangaspäällysteisten johtojen kunnon toteaminen on niin ikään vaikeaa, eristeiden halkeamat kun eivät näy kuten muovissa. Niemi suosittelee tällaisen valaisimen tarkistamista ja mittaamista aina. Moderneja lamppuja voi sen sijaan huoletta käyttää vanhoissa valaisimissa, jos ne vain sopivat kantaan. Vähemmän tehoa kuluttavina ne kuormittavat johtoja aiempaa vähemmän, eivätkä kuumenekaan yhtä paljon kuin vanhat hehkulamput.