Taimikasvatus on helppoa ja hauskaa – kiitos uusien tuotteiden

Taimikasvatus on helppoa ja hauskaa – kiitos uusien tuotteiden

Nyt on taimikasvatus helppoa ja hauskaa – kiitos uusien tuotteiden.

Mitä jos hankkisi oven pieleen juhlavuoden kunniaksi sinisiä ja valkoisia kukkia ryöppyävän lumihiutaleen tai miljoonakellon? Ikkunalaudalle sopisi puolestaan suloinen omenankukkapelargoni, vanha lajike, joka somisti torpan ikkunoita jo sata vuotta sitten. Houkutteleva on myös mansikoita ja villiä minttua versova amppeli. Siitä voisi poimia drinkkiainekset kesäisen lomapäivän kunniaksi. Posti­laatikkoon keskellä talvea kopsahtaneet kuvastot ja yhtälailla värikkäät nettisivut vilisevät uutuuksia, jotka saavat unelmoimaan.

Puutarhuri Juha Toikka innostaa pistämään unelmat jo itämään: ripottelemaan pikkuruiset siemenet purkkeihin ja istuttamaan terhakkaat taimenalut kasvamaan.

– Se on helppoa nyt. Siinä ei voi epäonnistua, Toikka vakuuttaa. Hän paljastaa, että taimikasvatus on tänä vuonna entistä vaivattomampaa.

Puutarhuri Juha Toikka

Vihreälle valoa

Puutarhuri on erityisen innostunut led-kasvivalosta.

– Ledeissä on tapahtunut suurta kehitystä viime vuosien aikana. Aiemmin niistä ei ollut kasvatuslampuiksi, mutta nyt jo ammattiviljelijät vaihtavat suurpainenatriumlamppuja ledeihin, Toikka aloittaa.

– Niillä on vähintään yhtä hyvä kasvatusvaikutus, mutta sähkönkulutus on minimaalinen. Ne eivät lämmitä, joten niitä voi pitää lähellä kasveja. Niissä ei ole muita riskejä kuin se, että kasvit kasvavat kahta kauheammin.

Kotioloissakaan ei enää tarvitse kasvatella pitkiä, honteloita taimia ikkunalaudalla, kun led-lampun punaista ja sinistä aallonpituutta sisältävien säteiden alla kasvu on tasaista ja tukevaa. Tosin välillä lamppu on ajastettava pois päältä.

– Kasveille pätee sama nyrkkisääntö kuin ihmisille: kahdeksan tuntia lepoa yössä.

 

Kunnolliselle kasvivalolle on käyttöä talvella muutoinkin. Toikka neuvoo siirtämään kaupan mausteyrtit ja -salaatit lampun alle kasvattamaan uutta, tuoretta versoa. Niin ikään kodin viherkasvit nauttivat lisävalosta. Kattoon ripustettuna kasvivalo antaa riittävän valotehon yhdeksän neliön suuruiselle alueelle. Led-lampun voi myös kiinnittää tavalliseen jalkavalaisimeen. Se ei häiritse silmää, sillä kasveille tarkoitettu led säteilee lämmintä, punasävyistä valoa.

Juurille lämpöä

Toinen taimikasvattajan kätevä apulainen on lämpömatto. Sitä voi hyödyntää jo siemeniä idättäessä. Ei tarvitse kuin laittaa kylvetyt purkit maton päälle ja töpseli seinään. Matto lämpiää lähemmäs kolmeenkymmeneen asteeseen, ja lämpötila pysyy tasaisena termostaatin ansiosta. Ei aikaakaan, kun mullasta alkaa pilkistää vihreitä piippoja.

Lämpömatto edistää myös pistokkaiden ja koulittujen taimien juurtumista.

– Pohjalämpö on kasveille aina hyvä. Se auttaa juuriston kasvua, mutta lehdet saavat olla viileämmässä ja hapekkaammassa ilmassa.

Lämpöalustaa voi käyttää muulloinkin kuin taimikasvatusaikaan. Toikka on huomannut, että esimerkiksi amaryllikset kasvattavat tanakat kukkavarret pohjalämmön ansiosta.

Kastelumatto toimii myös lomakastelijana.

Kookosmulta helpottaa kastelua

Myös kastelulla on väliä. Usein pienille taimille tulee annettua liikaa vettä, vaikka ne eivät vielä haihduta. Sen tuloksena taimet nuupahtavat ja lojuvat lopulta pitkin mullan pintaa.

– Juuret pääsevät kuolemaan hapen puutteeseen. Juuret tarvitsevat yhtä paljon ilmaa kuin vettäkin, Toikka valottaa syytä taimien nuukahtamiselle.

Puutarhurilla on ratkaisu liian ahkerille kastelijoille.

– Kookosmultaa ei voi kastella liikaa. Se pidättää sopivasti kosteutta ja laskee loput vedet pois kasvin juurilta.

Kookosmulta on kookoshedelmän villasta valmistettu kasvualusta, jota myydään kokoon puristetuissa paketeissa. Vedessä niistä turpoaa litrasta viiteen litraan peruslannoitettua kasvualustaa. Sitä tarhuri suosittelee erityisesti taimille, ei niinkään siemenille. Kookosmullan voi käytön jälkeen kipata puutarhaan lisämullaksi.

Jos kastelukannu on taas liiankin harvoin käytössä, pientä apua jo juurtuneille taimille on kastelumatosta. Siitä voi leikata haluamansa kokoisen palan, kastella sen läpikotaisin ja asetella taimiruukkujen alle. Juuret kurottelevat imemään kosteutta vettä pidättävästä kankaasta. Matto toimii myös lomakastelijana.

Puristettu turvenappi liotetaan valmiiksi kasvatusalustaksi lämpimässä vedessä.

Iloa värikkäistä purkeista

Toikka muistuttaa vielä kasvatusnapeista. Puristettu turvenappi liotetaan lämpimässä vedessä. Siitä turpoaa vaaleaa rahkaturvetta sisältävä, peruslannoitettu ja -kalkittu potti, jota kiertää maatuva verkko. Pottiin voi pistää esimerkiksi kurkun tai tomaatin siemenen itämään ja kasvamaan taimeksi. Kun taimen juuret tulevat verkon läpi, potti siirretään mullalla täytettyyn ruukkuun. Juuria ei tarvitse repiä, vaan kasvu saa jatkua häiriintymättä. Turvenappi sopii hyvin myös pistokkaiden pistämiseen ja kasvattamiseen.

Ja kun vielä taimiruukkujakin saa nykyään pinkkinä tai limenvihreänä, niin eihän tässä muuta voi kuin aloittaa kasvatuspuuhat: pistokkaat tilaukseen sekä paprikan, tomaatin, petunian ja lobelian siemenet jo itämään.