Selaa artikkeleita aihealueittain

Yleisin ongelma kodeissa on, ettei valoa ja valaisimia ole tarpeeksi – valaistuksen sijoittelulla voi vaikuttaa huomattavasti kodin toiminnallisuuteen

Milloin edellisen kerran katsoit ympärillesi ja mietit, onko kodissasi tarpeeksi valoa? Onko sitä siellä, missä sitä tarvitaan, vai joudutko jatkuvasti etsimään takkiasi pimeässä?

Valaistussuunnittelija Erja Taipaleen mielestä hyvä valaistus on kuin hyvä siivooja.

– Jos siivooja hoitaa työnsä hyvin, kukaan ei huomaa, että hän on käynyt paikalla. Jos hän taas hoitaa työnsä huonosti, kaikki huomaavat heti, että on likaista, Taipale vertaa.

Erja Taipale on työssään huomannut, että kodin valaistusasioita mietitään yleensä vain rakennus- tai saneerausvaiheessa. Ei ole kovin yleistä muuttaa kodin valaistusratkaisuja remonttien väleissä, vaikka valaistuksessa saattaisikin olla korjattavaa.

Yleisin ongelma kodeissa on, ettei valoa ja valaisimia ole tarpeeksi. Yksi lamppu keskellä kattoa harvemmin riittää. Valaistuksen sijoittelulla voi vaikuttaa huomattavasti kodin toiminnallisuuteen.

– Jos valaistus on ollut pitkään pielessä, ei välttämättä enää edes huomaa, kuinka se vähentää kodin viihtyvyyttä ja toiminnallisuutta, Taipale sanoo.

Suomalaisten eteiset ja kodinhoitohuoneet ovat usein turhan pimeitä. Lisäksi yksi huone, jonka valaistuksen miettiminen jää useimmilla huomioimatta, on makuuhuone.

– Moni ehkä ajattelee, että makuuhuoneessa vain nukutaan, eikä sinne sen takia muka tarvita kuin lukuvalot. Mutta monesti Suomessa makuuhuoneissa on myös kaapistot. Niiden valaistusta kannattaa miettiä, niin näkee paremmin sinne kaappiin sisälle, Taipale ohjeistaa. 

Led on tullut jäädäkseen

Kotimaisista valmistajista erityisesti Tunto Designin valaisimet puuprofiileineen ja led-valoineen ovat suunnittelijan mieleen. Erja Taipale suosittelee kääntymään valaisin- ja valonlähdehankinnoissa erikoisliikkeiden puoleen. Niissä erilaisten tilojen tarpeet osataan ottaa huomioon.

Kun kotona tarvitaan uusia lamppuja, moni tarttuu markettireissulla ensimmäiseen lamppupakettiin tutustumatta lampun ominaisuuksiin sen enempää.

Led-valojen yleistymisen myötä kuluttajan on entistä vaikeampi vertailla eri valonlähteiden ominaisuuksia keskenään, sillä hehkulampun, halogeenin ja ledin tehojen vertailu ei ole aivan yksinkertaista.

Led-valot ovat yleistyneet rytinällä, ja niitä voi käyttää tätä nykyä lähes kaikkialla kodissa.

Kovin helposti ei tule ajatelleeksi, että ikä vaikuttaa siihen, millaiseen valoon silmä on mieltynyt.

– 50–60-luvuilla syntyneet ovat eläneet hehkulampun valossa. Halogeenitkin tulivat vasta 90-luvulla. Nykylapset taas ovat kasvaneet ledin ja tietokoneruutujen keskellä. Heille hehkulampun valonväri on liian keltainen, Taipale selittää.

Valolla todella on väliä, ja se voi muuttaa sisustuksen tunnelmaa ja jopa sitä, mihin silmä kiinnittää huoneessa ensiksi huomiota. Ihmisen silmä hakeutuu luonnollisesti ensimmäisenä sinisempään valoon, sillä se on lähimpänä luonnonvaloa.

Suomen sääolosuhteissa valon vaihtelu on suurta. Keväällä ja kesällä auringonvaloa tulee niin jyrkässä kulmassa, ettei sisätiloissa oleva valaistus usein pärjää sille. Kesäisin sisätiloissa saisi siis olla tarpeeksi tehokas valaistus. Talvella taas silmämme tottuvat ulkona vallitsevaan pimeyteen, jolloin sisälläkin riittäisi vähempi valo, jotta kontrasti ei olisi liian suuri.

Yksilöllisiä tulevaisuuden ratkaisuja

Yksi Erja Taipaleen moderneista suosikeista on Red Dot Design -palkinnon vuonna 2010 voittanut kuutionmuotoinen Senses Eyes -valaisin, joka syttyy sensorin avulla.

Valaistusasioissa yksi tulevaisuuden trendi on “Human Centric Lighting” eli valaistus, joka elää ihmisen vuorokausirytmin mukana ja muuttuu yksilöllisesti. Ammattipiireissä tästä puhutaan jo paljon, mutta varmasti kestää vielä aikaa, ennen kuin tämänkaltainen valaistus tulee tavallisen kuluttajan saataville.

– Paljon puhutaan myös siitä, kuinka valolla voidaan vaikuttaa ihmisen mielialaan, Taipale sanoo.

– Esimerkiksi, kun sairaaloita syytetään ankeudesta, ajatellaan usein, että syy on maalarinvalkoisella maalatuissa seinissä. Mutta oikeastaan se tunnelman köyhyys tulee valosta: isoissa tiloissa pitää olla tasaista valoa, ei mitään tunnelmavalaistusta, ja se saa aikaan ankeuden tunteen.

Taipale uskoo, että myös kodin valaistuksen mobiiliohjaus tulee lisääntymään tulevaisuudessa. Jo nyt markkinoilla on valaisimia, joiden valontehoa, värisävyä ja värilämpötilaa voidaan säätää kännykän avulla.

– Odotan innolla, mitä mobiiliohjauksella saadaan vanhoihinkin koteihin tehtyä, Taipale sanoo.

Finlayson on luvannut syksyksi kauppoihin kehittelemänsä Kansanlampun, joka ei mene rikki ja joka voidaan taittaa pieneenkin tilaan. Valaisimen sisällä oleva pehmeä led-valokalvo kestää 100 000 tuntia.

 

Ulkokäyttöön sopivat ladattavat ja siirrettävät valaisimet

Iltojen pimetessä on hyvä varmistaa, että myös kodin pihavalaistus on toimiva. Nykyään on monenlaista tarjontaa klassisista pihavalaisimista valokuutioihin, jalkalampun ulkomuotoa muistuttaviin valaisimiin, valopalloihin, lyhtyihin ja valoruukkuihin.

Moni pihavalaisin toimii ledillä ja osan valoteho on säädettävissä. Ennen ostopäätöstä kannattaa tarkistaa kestääkö valaisin pakkasta. Valaisimeen pitää myös valita pakkasenkestävä lamppu.

Valojen avulla ulkotilasta voi tehdä sisätilan jatkeen ja ikään kuin jatkaa sisustamista vielä ulkonakin. Ulkona olevan valaistuksen tärkein tehtävä on lisätä turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta. – Mitä pidemmälle näet, sitä turvallisemmaksi tunnet olosi, valaistussuunnittelija Erja Taipale sanoo. Talvella ulos riittää pienikin määrä valoa tuomaan turvallisuuden tunnetta.

Kätevä ratkaisu pihalle on hankkia siirrettäviä ulkovalaisimia, joita voi ladata ja liikutella kulkureittien mukaan. Jos haluaa panostaa, voi hankkia vaikkapa Mava Designin pienet, usb:lla ladattavat siirrettävät valaisimet. Yksi lataus antaa valoa jopa kymmeneksi tunniksi.