Selaa artikkeleita aihealueittain

Kun napsautin valot päälle valaisimeen, kuului pamaus ja yksi lampuista räjähti kahdeksi kappaleeksi ja sulake paloi. Kun vaihdoin lampun ja sulakkeen, kaikki toimii taas moitteettomasti. Tämä on tapahtunut kahdesti. Mistä tuo lampun rikkoontuminen ja sulakkeen palaminen voi johtua? Pitääkö valaisin poistaa käytöstä vai onko kyseessä joku tilapäinen häiriö?

Et maininnut kysymyksessäsi, millaisista lampuista on kyse. Räjähtelyongelmasta on raportoitu erityisesti ilman muuntajaa eli 230 voltin verkkojännitteellä toimivien halogeenilamppujen tapauksissa.  Näissä lampuissa voi hajotessa syntyä valokaari, joka palaessaan nostaa polttimon sisäistä kaasunpainetta ja virtaa niin korkeaksi, että lamppu räjähtää ja sulake palaa.  Korvaamalla halogeeni esimerkiksi led-lampulla ongelmasta voi päästä eroon.

Ongelma voi aiheutua myös siitä, että valaisimessa oleva lamppu on saanut kolhuja kuljetuksessa ja lasissa on havaittavia säröjä. Mikäli uudessa lampussa havaitsee vaurioita, ei sitä tule asentaa valaisimeen vaan palauttaa ostopaikkaan.