Mikä on energiatehokkain tapa laittaa kesämökkiin peruslämpö talven ajaksi? Voiko ilmalämpöpumpun jättää mökille talveksi käyntiin? Onko kuivanapitolämmityksestä tullut uusia kokemuksia?

Jos mökillä on ilmalämpöpumppu ja sähkölämmitys, kannattaa niitä molempia käyttää peruslämmitykseen. Nykyiset laadukkaat ilmalämpöpumput toimivat kaikissa ulkolämpötiloissa. Pumpun toimintalämpötila-alue kannattaa varmistaa käyttöohjeesta tai pumpun myyjältä. Pelkän lämpöpumpun varaan kesämökin peruslämmitystä ei saa jättää. Pumppu sulattaa ulkoyksikköään säännöllisesti ja saattaa myös pysäyttää itsensä toimintavirheen sattuessa. Lämpöpumpun lämpötila asetetaan muutaman asteen pattereiden lämpötilaa korkeammalle.

Tampereen teknillisen yliopiston 2007–2009 tekemän hirsirakenteisia mökkejä koskevan Erel kuivanapitolämmitys -tutkimuksen jälkeen ei asiasta ilmeisesti ole tehty laajemmin erityyppisiä mökkejä koskevaa selvitystä. Kuivanapitolämmitys on perinteistä peruslämpöä energiatehokkaampi tapa huolehtia mökin kosteusteknisestä toiminnasta. Koska kuivanapitolämmityksessa sisälämpötila menee pakkasen puolelle, on sen edellytyksenä, ettei mökissä ole vesikalusteita tai että ne tyhjennetään talveksi.