Selaa artikkeleita aihealueittain

Minulla on vuonna -62 rakennettu omakotitalo, jossa on öljylämmitys ja varalla sähkö. Kattila ja maanalainen öljysäiliö alkavat olla uusinnan tarpeessa. Mitä kannattaisi tehdä? Talon pinta-ala on 100 neliötä ja koti on muuten toimiva. Asun vanhana ihmisenä yksin, enkä ole aikeissa muuttaa muualle. Kannattaako uusia öljylämmitys vai siirtyä suorasähköön? Ilmalämpöpumppu on.

Lämmitystavan valintaan niin uudis- kuin saneerauskohteissa vaikuttaa moni asia. Lämmityskustannukset ovat merkittävä osa valintaa, mutta investointikustannukset ja niiden kautta takaisinmaksuaika sekä lämmitysjärjestelmän käytön varmuus ja huolettomuus painavat toisessa vaakakupissa.

Suosittelisin tekemään nykyisestä öljylämmityksestä sekä lämmönjaosta kuntokartoituksen, jotta sen eri osien oletettavissa oleva elinikä ja tarvittavat toimet varman toiminnan takaamiseksi selviäisi. Tämän jälkeen tiedossa ovat nykyisen järjestelmän pakolliset ylläpito- ja uusimiskulut. Lämmitystavan vertailuun voi käyttää esimerkiksi Motivan kuluttajien energianeuvonnan tarpeisiin laatimaa laskuria, joka löytyy osoitteesta lammitysvertailu.eneuvonta.fi. Laskuriin lämmitysenergiankulutus kannattaa antaa rakennuksen toteutuneilla tiedoilla.

Pienissä ja vähän kuluttavissa taloissa sähkölämmitys erityisesti ilmalämpöpumpulla ja puunpoltolla tuettuna on lämmitystapavalintana vahvoilla. Myös järjestelmä, jossa ilma-vesilämpöpumppu on tukemassa sähkö- tai öljylämmitystä huippupakkasilla pärjää kulutusvertailussa erityisesti korkokustannukset huomioiden.