Selaa artikkeleita aihealueittain

Onko varaava yösähkö edelleen taloudellinen lämmitysmuoto? Meillä on vuonna 1993 rakennettu, pinta-alaltaan noin 250 m2 talo, jossa lämmitettävää alaa on noin 200 neliötä. Illalla kivilattiat tuntuvat jo kylmiltä. Lämpötila pidetään 20 asteessa talvisin.

– Hyvä ja ajankohtainen kysymys! Tuohon pitäisi oikeastaan vastata, että on ja ei. Pelkän sähköenergian osalta yö- ja päiväsähkön välinen hintaero on viime vuosina voimakkaasti kaventunut ja sen myötä heikentänyt varaavan lattialämmityksen kannattavuutta. Sähköenergia on päiväsaikaan enää noin 20 prosenttia kalliimpaa kuin yöllä. Sähkön siirrossa hintaeroa sen sijaan vielä on – siirretty sähkö on enimmillään puolta halvempaa yöllä kuin päivällä. Sähkön kokonaishinnassa yö- ja päiväsähkön välinen hintaero on kutistunut tämän vuoksi niin pieneksi, että sähkön ”hamstraaminen” yöllä lattialaattaan ei ole kovin kannattavaa. Yöllä lämmittämisen haittana ovat lisäksi lattian viileneminen illalla ja lämpöhäviöiden aiheuttama lisäkustannus.

Monet sähkölämmittäjät ovatkin tämän vuoksi kytkeneet lattialämmityksensä suoralle sähkölle. Tällöin lattialämmitys saadaan toimimaan erinomaisesti esimerkiksi tuntihintaisten pörssisähkösopimusten  kanssa. Lämmitys voidaan ohjauslaitteen avulla kytkeä pois kalliiden tuntien aikaan ja vastaavasti lataamaan lämpöä lattiaan halpojen tuntien aikaan.