Selaa artikkeleita aihealueittain

Paljonko maksaa sähkösaunan käyttö, esim. vanha 12 kW:n kiuas, joka on päällä 3 tuntia?

Sinänsä sähkökiukaan iällä ei ole juurikaan merkitystä sen sähkönkäyttöön. Jos aivan hiuksia halotaan, kiukaiden saunan lämpötilaa säätävät termostaatit muuttuvat iän mukana epätarkemmiksi, minkä seurauksena kiuas voi lämmetä tarpeettoman kuumaksi ja näin lisätä energiankäyttöä. Tältäkin vielä usein vältytään sillä, että useimpien saunojen seinällä on löylymittari, jonka lukeman noustessa liian ylös kylpijä voi aika ajoin säätää kiukaan termostaattia alemmalle lämpötilalle.

Kiukaan lämmityskustannukset riippuvat useasta tekijästä. Merkittävin näistä on kiukaan teho (kW), joka usein määräytyy löylyhuoneen tilavuuden mukaan. Mitä suurempi tila pitää lämmittää, sitä suurempi kiuas valitaan, jotta lämmittämisaika ei veny liian pitkäksi ja löylyä riittää pidempäänkin saunomiseen. Lisäksi sähkönkulutukseen vaikuttavat vielä ainakin saunan seinämateriaalit, tilan lämmöneristys ja tietenkin saunojan kylpytavat, tottumukset ja löylynheittotiheys sekä saunojien määrä. Lisäksi tässä on nyt tarkasteltu asiaa normaalin sähkökiukaan tapauksessa. Esimerkiksi ns. aina valmiilla kiukailla tilanne on hieman toinen.

Kysyjän esittämän kolmen tunnin lämmittämisen hintaa laskettaessa pitää tehdä muutamia olettamuksia. Valitaan kiukaaksi tyypillisin,­­ 6 kilo­watin sähkökiuas, jolloin kolmen tunnin saunomisajasta kiuas on päällä keskimäärin kaksi tuntia. Tässä tarvittava energiamäärä saadaan yksinkertaisesti kertomalla kiukaan teho kiukaan päällä­oloajalla eli 6 kW x 2h = 12 kWh, joten yhden saunakerran osalta kiukaan tarvitsema sähkö maksaa 12 kWh x 18 snt/kWh = 2,16 €.

Laskennassa käytetty kiukaan teho (kW) on merkitty kiukaan arvokilpeen, joka löytyy kaikista sähkölaitteista.