Selaa artikkeleita aihealueittain

Pitääkö aurinkopaneelit pestä, jos puista tulee roskia niiden päälle? Kuinka paljon se vaikuttaa sähköntuottoon? Voiko ne pestä itse painepesurilla? Millaista pesuainetta ne sietävät?

Aurinkosähköpaneelit ovat herkkiä varjostumille, joten suuri määrä likaa paneelin pinnassa heikentää niiden sähköntuotantoa. Yleensä paneelit ovat kytketty sarjaan muiden paneelien kanssa, jolloin likaantunut kohta vaikuttaa koko järjestelmän tuotantoon. Uuden teknologian myötä markkinoilla on myös ns. paneelitehostajia, joiden avulla järjestelmä tuottaa optimaalisesti joka tilanteessa liasta tai varjostuksista huolimatta.

Kaikissa myytävissä paneeleissa on karkaistu lasipinta tai nanopinta, joka on ns. itsepuhdistuva pinta, eli lähtökohtaisesti niitä ei tarvitse puhdistaa, vaan ne puhdistuvat yleensä sadeveden mukana. Siitepöly voi jossain olosuhteissa auringon polttamana ”palaa” kiinni paneelin pintaan, jolloin aurinkopaneelin voi huuhdella kevyesti puutarhaletkulla tai veteen kastetulla pyyhkeellä. Pesuaineita ei tarvita. Painepesua ei suositella, koska se aiheuttaa turhaan painetta paneelin pintaan. Pahin yhdistelmä on liuotinpesuaineen ja painepesurin yhdistelmä, jotka eivät tee hyvää paneelin pinnalle ja tiivisteille.