Taloyhtiössä, jossa asun, on neljällä osakkaalla autotalli. Onko autotallin sähköistys (valot ja pistoke) kytketty huoneistojen omaan sähkömittariin vai tapahtuuko kulutus taloyhtiön laskuun? Autotallit on rakennettu silloin kun rivitalotkin; huoneistoja on kuusi, autotalleja vain neljä. Autotallit on ostettu tiettyihin asuntoihin kuuluviksi, ja niistä maksetaan pienempää yhtiövastiketta kuin asuinneliöistä.

– Tämä asia selviää parhaiten ottamalla yhteyttä joko taloyhtiön isännöitsijään tai hallituksen jäseneen. Heidän kauttaan selviää parhaiten, kuinka juuri teidän taloyhtiössänne näiden autotallien sähkönkulutuksesta aiheutuva lisäkustannus on jaettu osakkeenomistajien kesken.

Tyypillisesti tilanne on se, että autotallien sähkönkulutusta ei erikseen mitata, vaan niissä syntyvä lisäosuus sähkölaskuun jyvitetään samalla tavalla kuin paikoitusalueella olevissa autolämmityspistorasioissa syntyvä osuus.

Lähivuosina lisämausteen tilanteeseen tuo sähköautojen määrän kasvu. Jo nyt on hyvä ainakin jollakin tasolla aloittaa keskustelu myös niiden ”tankkausmahdollisuuksista” taloyhtiön sähköverkon kautta. Mietittäväksi tulee monia kysymyksiä. Sähköautojen lataustarve on ympärivuotista. Kiinteistön pääsulake ja sähköverkosto eivät mahdollista tilannetta, jossa kaikissa nyt parkkipaikalla olevissa pistorasioissa voitaisiin ladata sähköautoja yhtäaikaisesti.