Jakeluhäiriöt

Toiminta häiriötilanteissa

Sähkö on nykypäivän ihmiselle niin tärkeä osa jokapäiväistä elämää, että jokainen keskeytys sähkön jakelussa tuntuu epämiellyttävältä. Teemme sen vuoksi kaikkemme, että keskeytysajat pysyisivät mahdollisimman lyhyinä olosuhteista riippumatta.

Suurin osa keskeytyksistä aiheutuu luonnonilmiöistä. Kesällä ukkossäällä esiintyvät yksittäiset salamaniskut ja kova tuuli ovat yleisimpiä sähkökatkoksien syitä. Talvisin tykkylumi taivuttaa puita johdoille aiheuttaen katkoksia.

Pikaohjeet:

  • pidä matkapuhelimet, tabletit ja niiden vara-akut aina ladattuina ja pidä ne latauksessa, kun sähköt palaavat. Varsinkin tykkyhäiriöissä sähkökatkot voivat toistua pian uudelleen.
  • varaa paristokäyttöinen radio esille ja siihen tarvittavat paristot. Huomaa, että matkapuhelinverkot voivat mykistyä, jos tukiasemien vara-akustot tyhjenevät pitkittyneessä katkoksessa.
  • varaa taskulamppu, paristoja, kynttilöitä ja tulitikkuja sekä vanhempaa sähkökeskusta varten varasulakkeita.
  • pidä polttopuuvarastossa polttopuita vähintään kuukauden yhtäjaksoista käyttöä varten, jos käytössäsi on takka tai puuhella. Tilaa tarvittaessa lisää mottinetistä.
  • varaa astioihin juomavettä ja hanki ruokatarvikkeita, joista voit valmistaa ruokaa ilman sähköä.
  • jos valot alkavat palaa himmeästi tai sähköt käyttäytyvät muutoin epänormaalilla tavalla, katkaise sähköt kiinteistön pääkeskukselta tai mittarin painikkeesta ja ilmoita viasta asiakaspalveluun tai vikapaikka-sähköpostiin.
  • seuraa vikatilanteen kehittymistä Katkot-palvelusta ja PKS:n facebook-sivuilta.

Muista, että raivaus ja metsätyöt sähköverkossa ja niiden välittömässä ovat turvallisuussyistä aina ammattilaisten työtä. Ilmoita havaitsemistasi sähkönjakelua vaarantavista puista asiakaspalveluumme tai sähköposti osoitteeseen vikapaikka@pks.fi.

Opas pitkiin sähkökatkoihin varautumisesta  Lataa tästä(2 Mt)

Sähkölinjalle kaatuneet puut

Jos löydät sähkölinjalle kaatuneen tai kaatumassa olevan puun, ilmoita siitä mahdollisimman pian PKS:n asiakaspalveluun tai sähköhäiriöilmoitusnumeroon. Puita ei saa missään tapauksessa itse poistaa linjoilta, eikä maassa oleviin johtoihin saa koskea, sillä automatiikka saattaa kytkeä johdon jännitteiseksi milloin tahansa. Jossain tapauksissa saattaa keskijännitejohtoon jäädä jännite päälle, vaikka puu olisikin linjaa vasten.

Jos rakennat taloa, rakenna varaava tulisija. Varalämmitysjärjestelmä on erityisen tarpeellinen vesikiertoisilla lämmitysjärjestelmillä varustetuissa taloissa, joissa sähkön katkeaminen voi pahimmillaan aiheuttaa lämmönjakojärjestelmän jäätymisen ja vaurioitumisen. Puuvarastoja voi täydentää kätevästi MottiNetistä. www.mottinetti.fi

Varavoimalaite on halpa vakuutus

Maatilat voivat varautua katkoksiin hankkimalla tilalle aggregaatin. Varavoimakoneeksi kannattaa valita sen verran suuri laite, että sen taakse voidaan näppärästi kytkeä kaikki tilan rakennukset. Omakotikäyttöön ja muuhin pienempään tarpeeseen on tarjolla aggregaatteja muutaman sadan euron hintaluokasta lähtien.

Kynttilöitä kaiken varalle

Vanhaa hyvää konstia ei kannattaa myöskään unohtaa: kynttilät tai öljylamppu ovat arvossa arvaamattomassa, jos pimeys yllättää. Pakastin säilyy reilun vuorokauden sähkökatkoksista pelkällä säikähdyksellä, jos malttaa olla aukomatta kantta ja pitää arkkumallisissa pakastimissa esimerkiksi mattoa päällä. Jääkaappi lämpiää luonnollisesti huomattavasti nopeammin.