Linnunradalla on arviolta 300 miljardia tähteä – mikä muu voisikaan olla yllättävämpi ja kiinnostavampi harrastus kuin tähdet ja avaruus?

Tiesitkö, että avaruudessa on kaksoistähtiä, jotka elävät symbioosissa kuin rakastuneet ja kiertävät toisiaan? Haluaisitko harrastuksen, jossa aiheet ja havaintokohteet eivät heti lopu kesken? Tähtien harrastamisen voi aloittaa vaikka ilmaiseksi tutustumalla ensin tähtikuvioihin ja tähtitaivaaseen.

Tähtiharrastus vie korkealle

Mikä muu voisikaan olla yllättävämpi, ihmeellisempi ja loputtomiin kiinnostavampi harrastus kuin tähdet? Ne syttyvät ja sammuvat. Ja jos nuo 300 miljardia tähteä eivät riitä pitämään kiinnostusta yllä, voi aina tutustua haloilmiöihin, joita tunnetaan jo yli 70. Halot syntyvät, kun auringon tai kuun valo taittuu tai heijastuu ilmassa leijuvista jääkiteistä. Tavallisesti halot esiintyvät auringon, kuun tai keinovalojen lähettyvillä.

Tähtiharrastajan ja Mikkelin Ursa ry:n puheenjohtajan, Aki Taavitsaisen, tähdet ovat vieneet Hollywoodiin saakka. Siellä hän vieraili vuosi sitten Los Angelesin Griffithin observatoriossa. Se on kuuluisuuksia vilisevä ja stimuloiva tieteen pyhäkkö. Kuparipäällysteisine kupoleineen se on ollut tunnettu maamerkki Los Angelesissa jo vuodesta 1935. Sillä on merkittävä osuus myös avaruustutkimuksessa, sillä Yhdysvaltojen avaruusohjelma Apollon astronautit opiskelivat aikoinaan siellä tähtisuunnistusta.

Yksi asia on siis varma: tähtiharrastus vie korkealle. Mikkelin Ursan tähtitorniin on 124 porrasta. Se seisoo ylväästi 148 metriä merenpinnasta ja 72 metriä Saimaan pinnasta. Kun kömpii tähtitornin ylimpään osaan, pääsee tarttumaan kaukoputkeen, jolla voi surffata vaikka kuun pinnalle.

Näillä tulipallokameroilla Taavitsainen sai tallennettua keijusalamat videolle.

Keijusalama näkyy ihmissilmälle vain silmänräpäyksen ajan

Aki Taavitsainen ei ole kuitenkaan jäänyt vain kuuhun surffailemaan, vaan hän on saanut kuvattua muun muassa Suomen ensimmäisen videon keijusalamista tähtiharrastajakaverinsa Jani Lauanteen kanssa.

Taavitsainen kertoo, että keijusalaman tallentaminen kameralle on suoranainen ihme, sillä se näkyy ihmissilmälle vain silmänräpäyksen ajan, eli 3–10 millisekuntia, ja on kohteena muutoinkin hyvin haasteellinen.

– Meillä oli tulipallokamerat päivystämässä koko yön, kun tiesimme, että ukkonen tulee mereltä. Ideaalitilanne keijusalamien havaitsemiseksi on juuri silloin, kun ukkonen nousee etelän tai kaakon suunnasta, Taavitsainen kertoo.

Ukkosyönä viriteltynä oli kamera, jonka zoomeilla pääsee huomattavasti lähemmäs kohdetta. Tulipallokameroilla on tarkoitus kuvata tulipalloja, jotka tuottavat meteoriitteja.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=eTOJ9Q_w-W4[/embedyt]

Nojatuoli- vai ilmiöharrastaja?

Mutta onko Taavitsainen itse nojatuolitähtitieteilijä vai havaitsevan tähtitieteen ilmiöharrastaja?

– Minä olen vähän noita kaikkia, pilvisinä päivinä saatan olla nojatuoliharrastaja ja uppoutua tähtitieteestä kertoviin kirjoihin tai dokumentteihin. Toisaalta minua innostavat valtavasti juuri erilaiset ilmiöt.

Kyllä, hän harrastaa tähtiä myös katsellen ja kuvaten sekä yhteisöllisesti.

– Tärkein osoitus yhteisöllisyydestä minulle oli Stella Arcti -palkinto Vuoden havainnosta 2010. Lisäksi pidin puheen yläsalamista ja tulipalloista vuoden 2013 European Week Astronomy and Space Science -tapahtumassa, jossa on tähtiharrastajia kaikkialta maailmasta.

Mikä hienointa, tähtitiede on innostanut Taavitsaista opiskelemaan ympäristöinsinööriksi.

– Ilmakehäilmiöt ja ympäristö kiinnostavat minua, ja olisi hienoa voida yhdistää joskus harrastus ja työ, sanoo kolmen lapsen isä.

Komeetat ja galaksit 

Avoin tähtijoukko Seulaset eli Plejadit

Innostus tähtiin sai alkunsa jo 70-luvun lopulla, kun Taavitsaisen kaveri näytti hänelle tähtitaivaan.

– Sen jälkeen tähdet ovat olleet sydämessäni koko ajan. Tuolloin tv:ssä pyöri myös Taisteluplaneetta Galactica, ja 80-luvulla näin Halleyn komeetan. Jos näen Halleyn komeetan vielä toistamiseen, olen silloin 85-vuotias ja todella onnekas.

– Minäkin olen katsellut kaukoputkella kotipihaltani 27 miljoonan valovuoden päähän ja kuvannut galakseja, Taavitsainen vinkkaa.

Suurimman vaikutuksen tähtiharrastajaan ovat tehneet komeetat.

– Onko niillä ollut sormensa pelissä maapallon synnyssäkin jo aikojen alussa?

Sitä voi jokainen miettiä ja tutkia, mutta vaikuttavia ja uskomattomia luonnon ihmeitä ne ovat joka tapauksessa. Halkaisijaltaan viisi kilometriä suuri komeetta ei jätä ketään kylmäksi, kun sen matkaa seuraa kaukoputkella.

Näin aloitat tähtiharrastuksen

Tähtien harrastamisen voi aloittaa vaikka ilmaiseksi tutustumalla ensin tähtikuvioihin ja tähtitaivaaseen.

– Jos haluaa liittyä esimerkiksi Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan jäseneksi, on jäsenmaksu yleensä 45 euroa sisältäen Tähdet ja avaruus -lehden. Kiikareita saa jo satasella tai kahdella jalustoineen.

Taavitsainen kehottaa panostamaan jalustaan. Kotikäyttöön tarkoitetut kaukoputket maksavat 500:sta 2 500 euroon.

Omia havaintoja voi jättää esimerkiksi Taivaanvahtiin. Se on Ursan perustama järjestelmä, jossa voi jättää tai tilata itselleen esimerkiksi tulipallojen havaintoilmoituksia.

Joensuun Jakokosken tähtitorni

Tähtitieteen harrastusyhdistyken Seulaset ry:n jäsenet kokoontuvat kerran kuussa keskustelemaan ajankohtaisista avaruusasioista Kotikartartanoyhdistyksen tiloissa osoitteessa Kartanotie 9, Joensuu.

Kaikki tähtitieteestä kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Tilaisuudessa voi myös liittyä seuraan. Seuraava jäsenilta on 4.12. klo 18.00. Lisätietoja www.seulaset.fi.