Selaa artikkeleita aihealueittain

Talviruokinnan ansiosta lintujen talvinen elo on helpompaa – poimi vinkit ja nauti koko talven tiputanssista

Keltasirkuille kauraa ja tiaisille pähkinämurskaa. Viherpeipot pitävät auringonkukansiemenistä. Talviruokinnan ansiosta lintujen talvinen elo on helpompaa. Poimi vinkit ja nauti koko talven tiputanssista.

Talviruokinnan tarve alkaa, kun pakkaset tulevat ja lumi peittää maan. Suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi Suomen BirdLife ry:stä toteaa, ettei aloittamiseen mitään ihmeitä tarvita.

– Ruokinta-automaatti sopivaan paikkaan ja ruokaa sisään. Linnut kyllä löytävät ruokinnan yleensä nopeasti – usein ensin tiaiset ja niiden perässä muut lajit.

Ruokkia voi missä vain, kunhan paikka on linnuille turvallinen. Lehtiniemi ohjeistaa, että lähistöllä sijaitseva havupuu tuo suojaa. Saalistajien takia ruokintapaikalla ollessaan lintujen on hyvä nähdä ympärilleen. Rakennuksiin ja ikkunoihin olisi hyvä olla matkaa ainakin kymmenen metriä, etteivät linnut pelästyessään lennä päin ikkunaa. Hyvällä ruokintapaikalla on lisäksi useita ruokintapisteitä.

Huomioitava on myös, että taloyhtiöillä ja kuntien sekä kaupunkien viheralueilla voi olla omat ohjeet lintujen ruokinnasta ja ne kannattaa selvittää etukäteen.

Linnuille vain lintujen ruokaa

Pihabongaustapahtumaan voi osallistua tarkkailemalla lintuja tunnin ajan vaikka omalla pihalla. Tapahtuma järjestetään tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Lisätietoja: www.birdlife.fi

Teemu Lehtiniemi toteaa, että lintuja ruokitaan lintujen ruualla. Lintuja ei pidä ruokkia kinkunrasvalla tai kaurahiutaleilla. Leipääkään ei suositella, sillä leipä vain täyttää vatsat, mutta ei ole linnuille ravitsevaa.

– Lintujen perusruokaa ovat maapähkinät, auringonkukka, kokokaura ja tali sekä nykyään erilaiset talipallot. Mitä monipuolisemmin ruokaa on tarjolla, sitä monipuolisemmin käy myös lintuja.

Pähkinät kokonaisena jäävät monelta lajilta syömättä, joten ne kannattaa tarjoilla murskattuna. Rypsiä, hirssiä ja pellavaakin voi kokeilla. Kuorettomat auringonkukansiemenet ovat kuorellisia parempi vaihtoehto, sillä linnut voivat hyödyntää kaiken mitä tarjotaan, eikä roskaa synny.

Ruokaa valikoimalla voi valita lintuja, joita laudalle toivoo.

– Tietyt lajit suosivat tiettyä ruokaa. Esimerkiksi keltasirkkua ei juuri saa ruokintapaikalle, jos kauraa ei ole tarjolla. Tiaisille pähkinämurska on mieluisinta ja viherpeipot pitävät auringonkukansiemenistä. Ruokinnasta erityisen riippuvaisia lajeja ovat viherpeippo ja sinitiainen, Lehtiniemi kertoo.

Ruokintapaikalla on hyvä olla tarjolla myös hienoa hiekkaa, jota linnut tarvitsevat lihasmahaansa ruoan jauhaantumisen edistämiseksi.

Lintuystävällinen lintulauta

– Hyvässä lintulaudassa ruoka pysyy kuivana, ruoka ei jää jumiin, eivätkä linnut ulosta siementen päälle, ynnää Lehtiniemi kolme hyvän lintulaudan tunnusmerkkiä.

– Nämä on huomioitu valtaosassa myynnissä olevia lintulautoja, mutta markkinoilla on edelleen myös malleja, joissa linnut seisovat ruoan päällä syödessään.

– Ainakaan ruokaa ei kannata laittaa kasoihin maahan, sillä siitä seuraa jyrsijäongelmia, ruoka pilaantuu ja lintujen taudit leviävät.

Lehtiniemi suosittelee erityisesti ruokinta-automaatteja, jotka antavat ruokaa sitä mukaa, kun ruokaa kuluu.

– Säiliöstä ruoka valuu alareunassa oleviin kapeisiin kouruihin ruoan kulutuksen mukaan. Linnut istuvat kourun reunalla, jonka päällä oleva lippa räystäineen estää ruokaa kastumasta. Kun käytetään automaattia, jonka säiliö on suuri, ei ruokaa tarvitse olla lisäämässä koko ajan. Monissa tarjolla olevissa ruokinta-automaateissa on useita astinlautoja, ja telinettä pystyy tällöin käyttämään samanaikaisesti useampi lintu.

Automaatti auttaa lintuja myös perheen lomien yli, kun kukaan ei ole lisäämässä ruokaa päivittäin.

– Talvilinnut kyllä kiertelevät jonkin verran myös talvella ja ruokailupaikkoja on usein useita – varsinkin taajamissa. Silloin ruokinnan keskeytys ei välttämättä ole kovin haitallista. Mutta jos ruokintapaikka sijaitsee kaukana muista ruokintapaikoista ja ruokinta keskeytyy kesken kovan pakkaskauden, vaikutukset voivat olla suurempia.

Ota talipallosta verkko pois!

Lintujen puuhien seuraaminen on mukavaa, mutta miten huolehtia siitä, että myös linnuilla on mukavaa ja turvallista? Lintujen talviruokkijan mokat voi välttää muistamalla muutamat asiat.

– Vettynyt ja homeinen ruoka on huonoa ravintoa linnuille, joten hanki tai tee säänkestävä lintulauta ja puhdista se säännöllisesti.

– Jos ruokinnalla näkyy useita sairaan näköisiä, pörröisiä ja passiivisia lintuja, kannattaa ruokintapaikka puhdistaa ja desinfioida mahdollisen sairauden leviämisen minimoimiseksi.

– Tavallinen virhe on laittaa talipallo muovisessa myyntiverkossaan oksaan roikkumaan. Säännöllisesti kuulee tapauksista, joissa talipalloverkko on tarttunut linnun jalkaan ja sitten oksaan aiheuttaen linnun menehtymisen. Talipalloille kannattaa käyttää telinettä, Lehtiniemi toteaa.

DIY-lintulauta

Liisan kotona-blogin ohje lintulaudan tekijälle:
http://teeitsepuutarhaan.blogspot.fi/2015/05/diy-lintulauta.html

Kun aika ei riitä askarteluun

Linnuille oma navetta
Lintujen viehättävässä ruokintanavetassa on tilaa samanaikaisesti neljälle erilaiselle ruokalajille, vetoisuus yhteensä 5 litraa. Tämä lintulauta suojaa ruokailevat linnut sateelta. Hinta 59 e (Pieni Taimipuoti).

Vuoristomökki

toimii ruokintakausien välillä linnunpönttönä. Ruokinta-ajaksi pönttöön laitetaan välipohja ja suuaukko suljetaan. Hinta 54,50 e (paratiisintaimitarha.fi)

Modernimmille linnuille
Eva Solon suupuhalletut lasiset lintulaudat sopivat vaativaankin ympäristöön. Ruokamenekkiä on helppo seurata lasin läpi. Hinta 39,90 e , ikkunaan imukupilla kiinnitettävä malli 44,90 e (finnishdesignshop.fi)

Varma valinta

Muovinen ruokinta-automaatti kestää hyvin kulutusta ja tekee ruokailusta hygieenisen. Ruokinta-automaatteja voi tilata tilauslomakkeella Birdlife Oy:n omistamasta lintuharrastajien erikoisliikkeestä (www.lintuvaruste.fi). Esim. 6 syöttöaukon malli, hinta 49 e