Mökkitalkkari auttaa mökin askareissa – isoissa ja pienissä

Mökkitalkkari Aku Niskanen sanoo, ettei ole niin pientä työtä, etteikö häntä voisi pyytää tekemään. Isommista puhumattakaan. – Eikä tarvitse olla mökkiäkään.

Reilun viiden vuoden ajan Mikkelin seudulla mökkitalkkarina toimineen Niskasen työreferenssiin kuuluu työtä laidasta laitaan. Mökkiasiakkaiden lisäksi Niskanen palvelee ketä tahansa, omakotitaloasukkaista vaikkapa kerrostaloissa asuviin vanhuksiin. Kuka vaan apua kaipaa. Välillä vanhus saattaa pyytää istumaan kahville juttuseuraksi – sekin hoituu, jos ei ole kovin kiirettä, eikä kahvittelusta laskuteta.

– Asiakkaat ovat kirjava joukko. Vanhemmat asiakkaat ovat paikallista väkeä, nuoremmat pääkaupunkiseudulta, Niskanen kertoo.

– Nuoremmista mökkiasiakkaista monet haluavat, että mökki on huollettu ja nurmikot niitetty juhannukseksi. Jotkut haluavat koko kesäkauden huoltoa. Monesti myös huomaan, että nuoremmat kaupunkilaiset eivät välttämättä osaa tehdä kaikkea, mitä mökeillä tulee vastaan. He ovat ehkä perineet mökin tai ostaneet sen, ja käden taitoa vaativat työt voivat olla vieraita.

Iäkkäämmät asiakkaat mökeillä, omakotitaloissaan tai kerrostalohuoneistoissaan tarvitsevat apua monissa asioissa. ”Kyllähän myö itse tehtäisi, mutta kun ei enää jaksa,” he monesti sanovat.

Mikkelin Mökki & Piha toimii Mikkelin kaupungin sekä lähikuntien alueella. Mökkitalkkari Aku Niskasen saa apuun soittamalla tai laittamalla sähköpostia. – Jos on hätätapaus, lähden kohteeseen vaikka heti, jos se on mahdollista.

Monenkirjavat työtehtävät

Aku Niskanen on maalannut mökkejä ja nostanut ja laskenut laitureita sekä veneitä. Hän on rakentanut laitureita, veneen rantautumia, grillikatoksia ja pergoloita. Hän on tehnyt ja toimittanut polttopuita, tehnyt pihojen kunnostustöitä sekä pihojen ja metsien raivaushommia. Niskanen on putsannut ja pessyt kattoja sekä tyhjentänyt räystäskouruja.

– Isommat työt ovat olleet rakennustöitä, mökeille piharakennuksia ja laajennuksia. Joskus käyn laittamassa pari, kolme taulua seinään tai asentamassa palohälyttimen paikalleen ja vaihtamassa siihen patterit. Minut on pyydetty leikkaamaan omakotitalon pihapensaat, ja samalla reissulla olen kiristellyt kaappien ovet ja tehnyt muuta pientä.

– Välillä käyn myös tarkistuskeikoilla. Voi olla, että kauempana asuvalle mökin omistajalle on tullut kännykkään hälytys, ja minä käyn sitten varmistamassa, ettei ole käynyt esimerkiksi vesivahinkoa. Ikävin mökkitalkkarin työ on huussin tyhjennys, Niskanen tunnustaa.

– Onneksi elellään entistä enemmän bioaikakautta, joten tämäkin työ on jo vähän siistimpää.

– Mukavimpiin töihin kuuluu ehdottomasti laiturin teko 30 asteen helteellä auringossa. Mikä sen mukavampaa kuin rakennella siinä laituria jalat järvessä. Sitten saa taiteilla, kun on jyrkän katon maalaamista. Sellaisen työn jälkeen voi huokaista. Välillä saa olla putkimies, välillä muurari. Omia taitoja saa hyödyntää ja välillä opetella ihan uuttakin.

Niskanen toteaa, että monesti käy myös niin, että ensin asiakas tilaa jonkin yhden pienemmän työn. Sitten kun hän huomaa, miten kätevää ja mukavaa on, kun saa apua ja työt etenevät, hän tilaa lisää.

– Eräskin kohde alkoi yhden oven maalauksella ja jatkui lukuisiin muihin töihin, Niskanen hymyilee.

Talvella ehtii lomalle

Aku Niskasen kädentaidot ovat peräisin lapsuuden kodista. Hän on syntynyt ja kasvanut maalaistalossa ja tehnyt pienestä asti käsillä töitä.

– Olin kai viiden vanha, kun sanoin siskolle ja veljelle, että minä jään isännäksi. Näinhän siinä sitten kävi. 15 vuotta pidin kotipaikallani lypsykarjaa. Luovuin karjasta, kun olisi pitänyt tehdä investointeja, eikä se ollut vaikea päätös. Mutta eihän maalaispoika osaa olla 8–16 töissä. Kävin monissa paikoissa kuuntelemassa erilaisia työvaihtoehtoja, rakennustyömieheksi ja muuksikin, mutta tuli sellainen olo, että palkkatyö ei ole minun juttuni. Sitten päätimme vaimon kanssa tulla tähän vaimon kotipaikalle jatkamaan tilan pitoa. Vaimo ryhtyi viljelemään luomumarjoja ja tuottamaan hunajaa, ja minä päätin ryhtyä mökkitalkkariksi.

Mikkelin Mökki & Piha Oy on perustettu 2011. – Nyt saan järjestää itse omat aikataulut, kesällä lämpimänä päivänä menee iltamyöhään ja sitten voi pitää vapaata.

Tosin kesäaikaan vapaata ei juurikaan voi pitää, sillä mökkitalkkarin kiireet alkavat keväällä laiturin laskusta ja päättyvät syksyllä laiturin nostoon. Niskanen toimii yrityksessään yksin, mutta kiireapulaisia on keväällä ja syksyllä raskaimmissa töissä. Talvella on hiljaisempaa, silloin ehtii pitämään vapaapäivät ja lomat.

– Paras on lähteä lomalle niin kauas, että tulee myös lomailtua, Niskanen kertoo kokemuksen äänellä. – Onhan minulla moottoripyöräkin tuolla tallissa ollut neljä vuotta, mutta olen ajanut sillä 400 km. Olen jo harkinnut, että myynkö, jos käyn sillä kerran kesässä kylillä tankkaamassa.

Uusiakin kiireitä on ilmassa. Aku Niskanen on ostanut vaimonsa kanssa Kuusamosta retkeilykeskuksen. – Koko ajan pitää kehittää ja suunnitella uutta, ettei kypsy ja kyllästy. Tulevaisuuden uusista suunnitelmista huolimatta palvellaan mökkitalkkariasiakkaat, ilman muuta.

Mitä maksaa?

Mökkitalkkareiden nettisivuille liitettyjä hinnastoja tutkimalla selviää, että mökkitalkkarin tuntiveloitus liikkuu 35–40 euron tietämillä.

Kone­töiden, esim. nurmikonleikkuun, moottorisaha- ja raivaussaha­töiden tuntiveloitus on keskimäärin noin 40–45 euroa ja traktoritöiden hinta sovitaan usein erikseen. Tarkastuskäynnin saa 35–50 eurolla kerralta, riippuen mökin sijainnista. Mökkitalkkarin työt hinnoitellaan pääasiassa tapauskohtaisesti, sillä hintaan vaikuttavia muuttujia on paljon. Tarjousta kannattaa pyytää. Kilometrikorvaukset ja arvonlisä­vero laskutetaan lisäksi ja työn osuus on  kotitalousvähennyskelpoista.

Lisää mökkitalkkareita: www.mokkitalkkarit.net