Voimaa Pokémon-jahtiin

Voimaa Pokémon jahtiin – varavirtalähteillä lisää virtaa älypuhelimiin

Nuorison suosikkipeli Pokémon Go syö älypuhelimen akun tyhjäksi nopeasti. Taskuun mahtuvilla varavirtalähteillä jatkaa pelaamista pitkään. Ne ovat mainioita apulaisia muillekin kännykän käyttäjille.

Kannettava varavirtalähde, Power Bank eli voimapankki, on Pokémon Go -mobiilipelin ystävälle käytännössä pakollinen hankinta. Peli kuluttaa puhelimen omaa akkua raskaalla kädellä, koska näyttö on koko ajan päällä ja usein kirkkaimmillaan, jotta siitä saisi ulkona selvän. Niin ikään käytössä on gps-paikannus ja kamera. Puhelimen prosessori tekee lujasti töitä ja mobiilidataa liikkuu todella paljon.

Eipä siis ihme, että kun maailmalla jo jättisuosioon noussut peli tuli viime kesänä Suomeen, ilmoitti kodinkoneketju Gigantti pian, että varavirtalähteiden myynti nousi jopa 700 prosenttia! Kodintekniikkaliikkeiden ohella teleoperaattorit ovat muistutelleet varavirtalähteen tarpeesta ja jakaneet pelaajille vinkkejä mahdollisimman pitkään akun kestoon. Esimerkiksi DNA neuvoo laittamaan suosiolla puhelimen virransäästötilan päälle. Elisa puolestaan muistuttaa, että koska lasten puhelimet ovat usein perusmalleja, ei niiden akku kestä yhtä pitkää käyttöä, kuin kalliimmissa malleissa. Siksikin varavoimaa tarvitaan – tai kalliimpi puhelin.

Halpakin malli on kätevä

Onneksi varavirtalähde ei ole kallis investointi. Halvimmat maksavat alle kymmenen euroa, eikä tehokkaista malleistakaan tarvitse maksaa juuri sataa euroa enempää. Hinnan sijaan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaiseen käyttöön varavirtalähde tulee. Alumiinikuoriset mallit kestävät kovempaa käyttöä kuin muovikuoriset. Ahkera ulkoilija arvostaa laitteen pientä kokoa, sade- ja pölytiiviyttä.

Pienimpien ja halvimpien varavirtalähteiden akut ovat kapasiteetiltaan tyypillisesti luokkaa 1 000 milliampeerituntia (mAh). Jo tällainen Power Bank elvyttää älypuhelimen tyhjän akun käyttökuntoon, mutta ei välttämättä lataa sitä täyteen. Pelaaja pääsee pelissään eteenpäin. Maastoon eksynyt pystyy soit­­tamaan hätäpuhelun. Pienuus ja halpuus on näiden varavirtalähteiden etu. Huulipunapuikon kokoisina niitä mahtuu taskuun helposti useita, eikä hankinnan hinta päätä huimaa.

Perusmalleja tehokkaampien varavirtalähteiden kapasiteetti on muutamasta tuhannesta noin 10 000 milliampeerituntiin. Nämä kykenevät jo lataamaan älypuhelimen oman akun monta kertaa – kuinka monta, riippuu puhelimen akun koosta.

MyFoneKit GO
MyFoneKit GO on suunniteltu juuri Pokémon Go -pelaajille. Akun kapasiteetti 10 000 mAh. Hinta noin 50 euroa.

Myös kannettavan virta-avuksi

Järeät varavirtalähteet sisältävät tyypillisesti 20 000 mAh:n akun. Tällaisella Power Bankilla lataa perusakulla varustetun älypuhelimen toistakymmentä kertaa, isommalla akulla varustetun älypuhelimenkin kymmenkunta kertaa. Kapasiteetti riittää myös tabletin ja kannettavan tietokoneen akun lataamiseen. Näistä laitteista kaikki eivät mahdu taskuun ja jos mahtuvatkin, painon huomaa.

Osa valmistajista suosittelee lataamaan järeät varavirtalähteet 2,1 ampeerin virran antavilla latureilla, joita käytetään esimerkiksi tableteissa. Perusmalliset yhden ampeerin virran tuottavat puhelinlaturit eivät välttämättä jaksa ladata isoa akkua täyteen. Niin ikään valmistajat muistuttavat, että järeän varavirtalähteen lataamiseen kannattaa varata 2–3 kertaa enemmän aikaa kuin puhelimen lataamiseen, sillä iso akku yksinkertaisesti latautuu hitaammin.

Lomalle etelään matkustavan Pokémon Go -fanin kannattaa tarkistaa, kuinka järeän varavirtalähteen saa ottaa lentokoneeseen. Finnair sallii enintään 20 000 mAh:n (100 Wh:n) akkumallin kuljettamisen. Tätä tehokkaampi vaatii kirjallisen erityisluvan. Lupa tarvitaan myös, jos aikoo kuljettaa useampia kuin yhden enintään 20 000 mAh:n varavirtalähteen. Akut kuljetetaan käsimatkatavaroissa.

Auringolla ja langatta

Ekologisinta vaihtoehtoa etsiville on tarjolla aurinkopaneelilla varustettuja varavirtalähteitä. Niitäkin on eri hintaisia ja erilaisin kapasiteetein varustettuja. Näiden yleinen pulma on edelleen laitteen oman akun hidas latautuminen aurinkovoimalla ja tietenkin se, että sateella ja pimeään vuorokauden aikaan niitä voi ladata vain perinteisin keinoin eli johdon avulla virtalähteestä.

Langattomiakin Power Bankeja on markkinoilla muutamia. Tällaista laitetta voi käyttää kotona pöydällä langattomana puhelinlaturina, jonka päälle puhelin vain lasketaan. Tarvittaessa laite on helppo napata kyytiin varavirtalähteeksi. Langattomien varavirtalähteiden pulma on hidas puhelimen lataaminen, hyötysuhde langattomassa sähkötehon siirrossa kun on huono.

Tekniikan Maailma testasi varavirtalähteiden talvenkestävyyttä viime vuonna. Testin tärkeimpiä tuloksia oli, että valitsipa minkä tahansa varavirtalähteen, kannattaa se talvella ulkoiltaessa säilyttää sisätaskussa vartalon lämmön tuntumassa. Jos Power Bankin sujauttaa reppuun tai takin ulkotaskuun, verottaa pakkanen akun kapasiteettia ja käyttöaikaa nopeasti. Lisäksi akun säätö- ja suojapiirit saattavat toimia virheellisesti.

Champion Powerbank

Champion Powerbankin akun kapasiteetti on 10 000 mAh. Hinta reilut 30 euroa.

Dacota Platinum

Dacota Platinum SC-P33:n akun kapasiteetti on 3 000 mAh. Hinta noin 20 euroa.

Fujitech

Fujitech QC10K Quick Charge 2.0 sisältää pikalataustoiminnon sitä tukeville puhelimille. 10 000 mAh:n laitteen hinta on noin 45 euroa.

Fujitech QI7000

Fujitech QI7000 on sekä langaton laturi että varavirtalähde  7 000 mAh:n akkukapasiteetilla. Hinta noin 35 euroa.

Sandstrom

Alumiinikuorinen Sandstrøm Power Bank sisältää 2 200 mAh:n akun. Hinta reilut 10 euroa.

Hyper Power station

Hyper Power Station lataa 15 000 mAh:n kapasiteetillaan puhelimet, tabletit, tietokoneet ja kamerat. Hinta noin 100 euroa.

Maxi

Maxi on 20 000 mAh:n kapasiteetillaan markkinoiden tehokkaimpia kannettavia varavirtalähteitä. Hinta noin 65 euroa.

Solar

Solar 16 000 mAh on ulkoilijalle tarkoitettu tehokas, aurinkopaneelilla varustettu varavirtalähde. Hinta noin 65 euroa.

 

Pokémon Go

  • On suuren suosion saanut älypuhelimella pelattava mobiilipeli.
  • Pelissä etsitään Pokémon-hahmoja kulkemalla ulkona.
  • Peli perustuu hahmojen keräämiseen ja niillä taisteluun.
  • Peli hyödyntää puhelimen sijaintitietoja ja kameraa.
  • Innostaa parhaimmillaan koko perheen ulkoilemaan!

Lisää vinkkejä Pokémon Go -pelaajille:

Varavirtalähteitä verkkokaupoista: