18.5.2021

Kesän hauskin puuha on betonitöiden tekeminen puutarhaan tai terassille – poimi vinkit betonitöiden tekemiseen itse

Betonista voi valaa ruukkuja, laattoja, penkkejä, pöytiä tai vaikka grillejä. Myös pitsiliinat ja vanhat pyyhkeet saavat uuden elämän betonikuorrutuksella.

Betonitöiden suosio on kasvanut vuosi vuodelta siinä määrin, että betonikursseille jo jonotetaan ja rautakaupoilla betonien myyntiluvut sen kun vaan komistuvat. Taustalla on DIY-ilmiö (=do it yourself), johon hurahtaa helposti harrastelehtiä lukiessa tai blogeja seuratessa. Netti suorastaan pursuaa ideoita ja eritasoisia toteutuksia.

Herkän ja kovan kohtaaminen

Erityisesti 30–50 vuotiaat naiset ovat innokkaita betonitöiden tekijöitä ja kursseilla kävijöitä. Kesällä puutarhaan halutaan pientä ja joskus vähän isompaakin piristystä. Takavuosina suuren suosion ovat saavuttaneet mm. pitsibetonityöt, koska ne kuivuvat nopeasti, ovat kooltaan pienehköjä ja helppoja käsitellä.

Pitsibetonin ideana on upottaa kostutettu pitsiliina betonivelliin ja nostaa se kuivumaan sopivan kokoisen muotin päälle. Yhden tai kahden päivän kuivumisen jälkeen pitsiliinasta on muotoutunut ilmava ruukku, jota voi käyttää suojaruukkuna kukkaistutuksissa tai vaikka kynttilälyhtynä. Samalla tavoin voi hyödyntää käytöstä poistettuja käsipyyhkeitäkin.  Se on kierrätystä parhaimmillaan.

Betoni on edullista ja kestävää

Betonitöiden tekeminen on sen verran helppoa hommaa, että sitä voi halutessaan tehdä omatoimisestikin. Raaka-ainetta eli kuivabetonia löytyy lähimmästä rautakaupasta 25 kg säkeissä ja hintakin on varsin kohtuullinen.

Harrastetöissä käytetään yleensä sileärakenteista S 30 -betonia, jolloin betonimassan hiekan kivien halkaisija on maksimissaan 3 mm. Betonipussista saa 12–13 litraa valmista massaa. Pitsitöissä massan tulee olla paksua velliä, kun taas valettavissa töissä massasta tehdään sen verran jämäkkää, että siitä saa muotoiltua käsissä pallon. Pussien kyljissä on selkeät ohjeet massan valmistukseen.

Taivasalla ympäri vuoden pidettävien ruukkujen kestävyyden voi varmistaa valitsemalla pakkasenkestävää betonilaatua, valamalla riittävän paksut seinämät ja lisäämällä halutessaan valun sisään ohuen metalli- tai muoviverkon. Betonimassan sekaan voi sekoittaa myös lujuutta vahvistavia kuituja.

Betoniruukun valaminen:

Näitä tarvitset:

  • kuivabetonia esim. S 30

  • suojavaatteet, työhanskat, hengityssuojan

  • betonin sekoitusastian ja tukevan sekoituslapion tai sähköisen sekoittimen

  • 2 sisäkkäin mahtuvaa muottia: ulkomuotin ja sen sisään sopivan kokoisen sisämuotin (tappi pohjareikää varten)

  • ruokaöljyä tai suihkutettavaa silikonia muottien voiteluun

  • muurauskihveli tai muu ohut lasta tai puukeppi

  • vettä

  • painoja sisämuottiin

Ja sitten hommiin:

Sekoita betonimassa pussin kyljessä olevan ohjeen mukaan. Muista suojavälineet, sillä betonissa on terveydelle haitallisia aineita. Öljyä muotin sisäpinta ja sisämuotin ulkopinta ruokaöljyllä tai silikonisuihkeella, jotta saat valmiin ruukun irti muoteista. Voit myös vuorata muotit muovilla, mutta niistä jää helposti kuviot betonin pintaan.

Jos haluat valmiiseen ruukkuun pohjareiän, kiinnitä muotin pohjaan sen korkuinen tappi, että se yltää sisämuotin pohjaan saakka. Apuna voi käyttää rakennusteippiä tai kanaverkkoa. Tapin paikallaan pysyminen valuvaiheessa on melko haastavaa, joten yksi vaihtoehto on porata valmiiseen ruukkuun reikä.

Kauho ulkomuottiin noin 2/3 betonia, että saat sisämuotin painettua paikoilleen. Laita sisämuotin sisään riittävän painavia ja tasapainoisia painoja, sillä sisämuotti pyrkii nousemaan massasta ylös. Lisää reunoille tarvittaessa betonia. Tärisyttele muotteja ja töki muurauskihvelillä tai muulla työkalulla ilmakuplat pois ja reunat tiiviiksi. Tasoita reunat siistiksi ja peitä valu muovilla. Pese työvälineet heti, ettei betoni kuivu niihin kiinni. Anna ruukkuvalun kuivua sen paksuudesta riippuen useamman päivän verran. Kastele valua tarvittaessa, ettei työ liian nopeasti kuivuessaan halkeile. Irrota ruukut muoteistaan ja viimeistele ruukku halutessasi viilalla ja santapaperilla.


Vinkkejä betonitöihin:

  • Betonimuottiin voi kiinnittää esim. pitsiliinoja tai muita koristeita muovilla suojattuna, jolloin painokuviot jäävät valmiiseen työhön. Muovin ansiosta koristeaihiot irtoavat hyvin valmiista betonipinnasta.

  • Pihalaattamuotin pohjalle voi asetella koristeeksi kiviä, simpukankuoria, posliinipalasia tai mosaiikkia.

  • Betonimassan voi värjätä valmistuksen yhteydessä pigmenttiväreillä.

  • Valmiin ja kuivuneen betonityön voi maalata kalkki-, sementti- tai silikaattipohjaisella maalilla tai ihan tavallisella spraymaalilla käyttötarkoituksesta riippuen.

  • Lasikuulia tai helmiä voi näprätä betonipitsin silmukoihin koristeeksi.

  • Jos betonipitsiruukku ei onnistu kerralla, voi pitsiliinaa paukutella puhtaaksi betonista ja tehdä uuden valun.

  • Pienistä pitsiliinoista saa kivoja saippuakuppeja kesäsaunaan. Kun pohjaan tekee pieniä reikiä, niin vesi ei jää seisomaan saippuakuppiin.

  • Rouhean tarjoiluastian saat käyttämällä muottina vuorenkilven tai raparperin lehtiä.

  • Sukkahousuja tai muovipusseja voi käyttää puutarhatonttujen valumuotteina.