Valloittava makumuisto – itse tehdyt marmeladimakeiset jouluksi

Tänä jouluna kääräistään pakettiin itse ­tehtyjä marmeladimakeisia, joista tulvii kielelle menneen kesän maukkaita makumuistoja. Marmeladit ovat myös mitä mainioin lisä jouluiseen kahvipöytään, pieneksi jälkiruuaksi tai vaikka juuston kaveriksi.

Marmeladimakeisten keitto on hauskaa ja helppoa puuhaa, joka hellii keittäjäänsä tuoksuin ja värein. Marmeladeja voi tehdä kaikenlaisista marjoista, mehuista ja hedelmistä. Hyytelöimisaineena käytetään yleisimmin agar agaria, joka on valmistettu merilevästä. Joissakin ohjeissa käytetään liivatetta tai marmeladisokeria, mutta oman kokemukseni mukaan agar agar -jauhe tekee marmeladin rakenteen napakan makeismaiseksi. Agar agaria löytyy varmimmin apteekeista, muttei sieltäkään välttämättä ihan hyllytavarana. Meidän lähiapteekin tädillä niitä oli vetolaatikossa 10 g pusseihin pakattuna.

Marjasatoa makeisiksi

Marmeladien raaka-aineena hyödynnän menneen kesän makoisaa marjasatoa. Pehmeäarominen mustikka kesyttää sopivasti mustaherukan ja makea mansikka saa mukavasti potkua kirpsakasta punaherukkamehusta.

Isosiemeniset marjat, kuten herukat, vadelmat ja lakat kannattaa keittää ja siivilöidä mehuksi, mutta esimerkiksi mansikan voi käyttää sileänä soseena. Hedelmissä pätee sama logiikka. Yhdistelmiä miettiessä kirpeän ja miedon yhdistäminen on hyvä liitto, sillä liian mieto on valmiina lattea ja liian kirpeä repii leukaperiä.

Varaa työvaiheisiin riittävästi aikaa

Itse marmeladiseoksen keittäminen on vikkelää puuhaa ja siksi hyydytysastian on oltava valmiina odottamassa. Seoksen hyydyttäminen leikattavaksi levyksi ottaa aikaa noin pari tuntia, mutta leikattujen palasten kuivattelu pistää jo haukottelemaan. Siinä hurahtaa hyvinkin pari päivää tai jopa viikonkin verran. Viimeinen vaihe on huolellisesti kuivateltujen makeisten sokerointi ja tässä suklaanhimoisessa tapauksessa vielä osan suklaus, sillä en voi vastustaa suklaakuorrutuksen kokeilua.

Maku vie mielen ja kielen mennessään

Valmiit marmeladit pakkaan kauniisiin rasioihin ja lasipurkkeihin, joihin teen somat etiketit. Liitän jokaiseen makulahjaan lämpimän ajatuksen ja annan marmeladimakeisten marjaisan tuoksun viedä mennessään. Laitan silmäni kiinni ja olen hetken runsaina ryöppyävien mustikkamättäiden äärellä itikan inistessä ohimolla. Olen lämpimällä mansikkamaallani kuppi täynnä tuoksuvia mansikoita. Olen hedelmätarhassa maistelemassa hitaasti kypsyteltyjä herkullisia herukoita. Haarapääskyt narskuttelevat pyrähdellessään sähkölinjalta ilmaan ilottelemaan. Hmm… aukaisen silmät. Jatkan kesämuistojen pakkaamista ja nautin lähestyvän joulun hämärästä. Ulkona tuoksuu jo aavistuksen verran pakkaselta.

Mustikka-mustaherukkamarmeladit

3 dl mustikoita
9 dl mustaherukoita
3 dl vettä keittämiseen
n. 2 dl vettä laimentamiseen
n. 4 dl sokeria, maun mukaan
1 rkl agar agaria (= 15 g)
Pinnalle erikoishienoa sokeria (Siro) tai sulatettua suklaata.

– Vuoraa kantikas astia (noin 15 x 25 cm) leivinpaperilla.

– Keitä mustikoita ja mustaherukoita vedessä sen aikaa, että marjojen mehu irtoaa. Kaada seos siivilään ja puserra lusikalla marjoista kaikki mehu pois. (Marjamössön voi syödä vaikka jogurtin tai puuron kera, ettei mene hyvät kuidut hukkaan.)

– Mittaa mehu ja lisää tarvittaessa vettä niin paljon, että saat yhteensä 7 dl nestettä.

– Lisää sokeria sen verran, että maku hellii mieltä ja kieltä. Lisäpotkua saat tarvittaessa pienestä määrästä sitruunahappoa.

– Sekoita mehun joukkoon agar agar -jauhe ja keittele hiljalleen noin 5 minuuttia.

– Kaada seos leivinpaperilla vuoraamaasi astiaan. Tässä vaiheessa ei kannata paljoa viivytellä, sillä hyytyminen alkaa melko nopsasti.

– Kun marmeladilevy on kiinteä noin parin tunnin päästä, leikkaa siitä terävällä veitsellä kuutioita tai ota muotilla kuvioita. Makeiset kutistuvat kuivuessaan jonkin verran.

– Kuivattele makeisia huoneenlämmössä leivinpaperin päällä käännellen niitä kupeelta toiselle vähintään pari päivää. Tässä ei pidä hoppuilla, muuten sokerointi sulaa makeisten pintaan.

– Sokeroi nahkeat marmeladit ja pakkaa ne kauniisiin purkkeihin, rasioihin tai sellofaanipusseihin. Jos haluat suklaakuorrutuksen, sulata suklaata vesihauteessa, kierittele palaset sulassa suklaassa ja laita makeiset kylmään kovettumaan ennen pakkaamista.

Mansikka-punaherukkamarmeladit

4 dl mansikkasosetta
3 dl laimentamatonta punaherukkamehua
n. 2 dl sokeria, maun mukaan
1 rkl agar agaria (= 15 g)
Pinnalle erikoishienoa sokeria (Siro) tai sulatettua suklaata.

– Vuoraa kantikas astia (noin 15 x 25 cm) leivinpaperilla.

– Surauta sulatetut pakastemansikat sileäksi soseeksi ja kaada sose kattilaan.

– Lisää punaherukkamehu, sokeri ja agar agar. Keitä niitä hiljalleen noin 5 minuuttia.

– Kaada seos leivinpaperilla vuoraamaasi astiaan.

– Hyydytä, kuivattele, leikkaa ja kuorruta kuten yllä olevassa ohjeessa.