Selaa artikkeleita aihealueittain

Jokainen päivä on energiansäästöpäivä – tässä vinkit energiansäästöön

Jokainen päivä on energiansäästöpäivä – tässä vinkit energiansäästöön

Pienillä asioilla ja käyttötapojen muutoksilla voit säästää energiaa mukavuudesta tinkimättä. Tässä vinkkejä energianeuvontasivuiltamme.

Lämmitä energiatehokkaasti – pudota lämpöä poissaolon ajaksi

Kodin ohjausjärjestelmän avulla säädät lämpötiloja tunti- ja huonekohtaisesti sen mukaan, miten kotona oleillaan. Kun yhdistät siihen sähkösopimuksen, jossa sähkö hinnoitellaan tunneittain, voit ohjata sähkönkäyttöä halvemman sähkön aikaan. Mittavaa järjestelmää ei aina tarvita, vaan järjestelmän voi liittää myös jälkeenpäin sähkölämmitykseen.

Paljonko säästät puulämmityksellä?

Puulämmitys on hyödyllinen sähkölämmityksen tukena etenkin pakkasten aikana, jolloin energiankulutus ja sähkölaskut ovat suurimmillaan. Talvella on hyvä lämmittää säännöllisesti, jolloin yleensä yksi pesällinen riittää. Jos sähkölämmittäjällä on käytössä kaksiaikainen hinnoittelu ja mittaus, kannattaa kalliimpaa päiväajan sähköä korvata tulisijalla. Kun tulisijaa käytetään talvella pakkasten aikana, voidaan lämmitystehosta jopa 50 % korvata tulisijalla tuotetulla lämmöllä.

Oman kodin ja tilanteen mukaisen säästön voi laskea tarkemmin laskurilla, joka löytyy sivulta www.lammitysvertailu.eneuvonta.fi.

Lisää tietoa: www.mottinetti.fi

Hyvä muistaa puita polttaessa

  • Älä polta tulisijassa jätteitä.
  • Sulje savupellit vasta sitten, kun hiilet ovat palaneet loppuun.
  • Älä jätä uunia valvomatta lämmityksen aikana.
  • Älä laita tuhkaa kompostiin, se tekee kompostista liian emäksisen ja vaikeuttaa sen toimintaa. Tuhkaa voi käyttää lannoitteena kalkin sijasta, mutta vain muutaman kourallisen neliölle.
  • Muista uunin nuohous. Kiinteistön omistaja on vastuussa nuohouksesta. Jatkuvassa käytössä olevat uunit on nuohottava kerran vuodessa. Käytä ammattitaitoista nuohoojaa.
  • Viranomaiset suosittelevat häkävaroittimen käyttöä kiinteistöissä, joissa on tulisija.

Tule mukaan energiansäästötalkoisiin!

Ota haaste vastaan ja tee oma ympäristötekosi. Valitse oma keinosi ja katso, kuinka paljon sillä kasvatat yhdessä säästetyn energian määrää. Pienistä valinnoista syntyy suuria vaikutuksia.