Joulun valoa sydämiin

Hangella kimmeltää pakkasen kuvioima lumitähti jouluaaton sinisessä hämärässä. Pellon lumipeitteen rikkoo vain ketun juoksema helminauha. Pihasaunan piipusta kantautuu koivupuinen savun tuoksu, joka lupaa lempeää lämpöä, rauhaa ja puhtautta. Vielä hetki ja musteen siniseksi tummuva taivas on huumaavan täynnä avaruutta ja sen miljoonia tuikkuja. Saunapolkua viitoittavat vaaleana hohtava linnunrata ja lumen valoa heijastava tallilyhty.

Saunapuhtaina punaposkina, hiukset sileäksi kammattuina istumme joulupöytään äidin laittaman lanttulaatikon, paistin ja kinkun ääreen. Mielen täyttävään juhlan ja kiitollisuuden tuntuun sekoittuu suloinen jännitys. Pyhäastioiden helinän vaiettua isä laittaa nutun niskaan ja pujahtaa saunalle tarkistamaan, että saunatontulle jäi lämmintä vettä korvoon. Ulkoa kuuluu aisakellon kilinä ja kohta jo porstuassa kopisee. Joulupukki astuu sisään pakkasen tuoksu kintereillään, lupaavasti pullottava vihulaissäkki olkapäällään. Lapset kiljahtavat jännityksestä ja riemusta, josko oma nimi löytyisi jostakin paketista. Ja löytyyhän se. Voi miten paljon isälle riittää kertomista, kun hän pukin lähdettyä astelee tupaan.

Aika kulkee ja tähtikuviot haalistuvat lyhtypylväiden valossa. Jouluaattona isä kiirehtii kauppaan tekemään viimehetken välttämättömät hankinnat. Äiti huiskii keittiössä jouluaterian kasaan ja lapset näpyttelevät pitkästyneinä kännyköitään odottaessaan joulupaketteihin pakattuja nettikaupan ostoksia. Illan päättyessä huokaistaan helpotuksesta. Selvittiinpä tästäkin jouluaatosta.

Entäpä jos tänä jouluna palaisimme joulun rauhaan ja jättäisimme kiireen ja suorittamisen vähemmälle. Sopisimme somettomasta joulusta, sulkisimme tekniset vimpaimet ja katselisimme toisiamme kännyköiden sijaan. Keskittyisimme olemaan läsnä, katselemaan, kuuntelemaan ja rakastamaan läheisiämme. Antaisimme joulun rauhan ja valon tulla liki. Edes yhtenä iltana.

Lempeää ja rauhallista joulua!

Tarja Kuokkanen
mediasuunnittelija
Pohjois-Karjalan Sähkö Oy