Mökillä ladataan akkuja – kalastus, saunominen ja muu mukava puuhailu kuuluvat päiväohjelmaan

Tehdään pelkästään mukavia asioita. Kalastetaan, saunotaan, uidaan, kokkaillaan, luetaan ja vaan ollaan. Mökille pitää olla helppo tulla ja töitä ei oteta mukaan.

Kesäpaikkansa Lapin perhe löysi Pertunmaalta, Etelä-Savosta. – Meillä on toinen lomapaikka Keski-Pohjanmaalla, missä vietimme aina kaikki lomat. Matka sinne on kuitenkin niin pitkä, että halusimme mökin lähempää kotia. Etsimme sopivaa paikkaa selailemalla tarjontaa netistä. Ensimmäisen kerran tulimme tänne vappuaattona 2006 ja ihastuimme. Katsoimme mökin terassilta järvelle ja tämä tuntui meistä heti omalta, kertoo Erja.

Tärkein valintaan vaikuttanut tekijä oli sopiva matka. Vantaalla asuvat Lapit halusivat lomapaikan niin läheltä, että töiden jälkeen lähtiessä mökillä ehtii vielä saunaan. Ja viikonloppuun saa melkein yhden kokonaisen mökkipäivän lisää, kun töihin lähdetään maanantaiaamuna suoraan mökiltä. Marjamaastot alkavat jo pihasta ja järvestä tulee kalaa yli omien tarpeiden. Pertunmaan keskus on lähellä, sieltä löytyvät palvelut kattavat Lappien mukaan hyvin mökkeilevän tarpeet. Perheen aikuiset lapsetkin tykkäävät edelleen paikasta ja naapurit ovat mukavia. Puitteet ihanteelliseen vapaa-aikaan ovat siis kunnossa. Näiden lisäksi isäntäväen ja mökkipaikan välillä on vielä jotakin selittämätöntä rakkautta, jonka vieraskin voi aistia. Ehkä juuri se ratkaiseva akkujen lataaja.

Mukava puuhailu kuuluu päiväohjelmaan. Raimo lähtee mielellään kalaan. Sopiva jännitys pitää ajatukset poissa työasioista. Tuoreeltaan valmistettu kala, savun tuoksu ja järven taakse laskeva ilta-aurinko ovat idylliä parhaimmillaan.

Seitsemän kilon painoisella hauella on pelottavan näköiset hampaat. Tämän vonkaleen Raimo Lappi nosti mökkijärvestään virvelillä.

Ulkovajan seinälle on nostettu seitsemän kiloa painaneen hauen pää merkiksi isännän kalamiehen taidoista. – Virvelillä se tuli, ehkä puoli tuntia väsyttelin mutta vielä haavin särki veneeseen nostaessa. Kalat savustetaan nuotiolla, mutta muu ruoka valmistetaan terassilla olevassa sähkögrillissä. Kesällä ollaan ulkona aina kun sää sallii. Viileämmillä keleillä mökille tultaessa ilmalämpöpumppu laitetaan ennakkoon päälle tekstiviestillä. Silloin jo sisään tullessa on mukavan lämmintä ja kosteus on haihtunut.

– Emme ole kumpikaan mitään tekniikkafriikkejä, kertoo Erja. – Sähköasioihinkin liittyy varmasti paljon sellaista, johon voisi syventyä tarkemmin. Olen käynyt sähköyhtiön Helmi-palvelussa katsomassa mökin sähkönkulutusta, mutta en voi sanoa seuraavani sitä aktiivisesti. Ahkerammalla käytöllä palvelusta voisi tietysti saada enemmän irti. Kaikki on kuitenkin toiminut niin hyvin, ettei ole syntynyt pakottavaa tarvetta. Ukkoset saattavat täällä olla rajuja, muistona pahimmasta on mustunut mökin seinä ja kertaalleen uusitut sähkölaitteet. – Ukkossuojauksen olemme hoitaneet ottamalla pistokkeet seinästä. Kännykkään tai sähköpostiin tulevat häiriötilanteiden viestit voisivat ehkä olla hyödyllisiä.

– Meillä on nyt täällä oma murtohälytysjärjestelmä, mutta sähköyhtiölläkin voisi olla tulevaisuudessa tarjolla jotakin turvallisuuteen liittyviä palveluja. Tietoliikenneyhteydet jokaiseen sähkömittariin on jo olemassa. Niitä voisi ehkä hyödyntää vielä monipuolisemmin, pohtii Raimo. – Tietoa ja vinkkejä energian säästämiseen on jo tarjolla runsaasti sähköyhtiön uutiskirjeissä, nettipalveluissa ja asiakaslehdessä.

OmaPKS-asiointipalvelu käytössäsi yötä päivää 

Kulutusseurannan avulla pysyt kärryillä kotisi tai mökkisi energiankulutuksessa.

Palvelusta löydät omat kulutustietosi vuosi-, kuukausi-, viikko- ja jopa tuntitasolla sekä ulkolämpötilan vaikutuksen kulutukseen. OmaPKS-asiointipalvelu toimii myös arkistona, sillä voit tarkastella sähkölaskujasi jopa kaksi vuotta taaksepäin.

Omat tiedot kuntoon!

”Omat tiedot ja käyttöoikeudet” -kohdassa voit muuttaa puhelinnumeroasi ja sähköpostiosoitettasi. Halutessasi voit muuttaa myös salasanasi.

Rekisteröidy käyttäjäksi

OmaPKS-asiointipalvelun käyttäjäksi rekisteröityminen käy helposti pankkitunnuksiasi käyttäen. Tarvitset myös laskustasi asiakas- ja käyttöpaikkanumeron. Jos sinulla ei ole pankkitunnuksia käytössäsi, voit myös rekisteröityä käyttäjäksi ”Rekisteröidy tunnistetiedoilla” -painikkeesta. Tarvitset laskusta löytyvän asiakas- ja käyttöpaikkanumeron.

Käyttäjätunnuksen ja salasanan voit määritellä itse. Salasanan tulee olla 8 merkkiä pitkä ja sisältää vähintään yhden kirjaimen ja vähintään yhden numeron (å, ä ja ö-kirjaimet eivät ole sallittuja).

OmaPKS-asiointipalvelu on käytössäsi ympäri vuorokauden. Palvelun käyttö on helppoa, rekisteröidy ja tutustu palveluun!