saasta-energiaa-jouluvalmisteluissa

Kolme vinkkiä, joiden avulla voit säästää jouluenergiaa ja pienentää energiakuluja jouluvalmisteluissa – katso myös marttojen kinkunpaisto-ohje!

Pian on aika rauhoittua, levätä ja säästää omaa energiaa nauttimalla joulun tunnelmasta ja yhdessäolosta. Mutta ennen sitä on vielä muutama tehtävä tekemättä.

 1. Paista kinkkua yöllä

  Kinkunpaisto ja sähköisen joulusaunan lämmitys on hyvä ajoittaa eri aikaan. Tasainen sähkönkulutus on aina taloudellisempaa, sillä silloin vältytään lyhyiden kulutuspiikkien aiheuttamalta sähköverkon ja tuotantokapasiteetin ylimitoittamiselta. Kun sähkö on edullisimmillaan, se on ympäristöystävällisimmillään. Rahan säästymisen lisäksi säästät myös ympäristöä.

 2. Nauti lempeistä löylyistä

  Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen ja loput löylylämpötilan ylläpitoon. Lämmitä sauna kerralla koko perheelle. Turhaa kulutusta on myös saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään. Lempeät 70–80 asteen löylyt ovat energiataloudelliset, sadan asteen löylyt lisäävät energiankulutusta jo 20–30 prosenttia. 

  Uusilla, sekunnin tarkasti ohjelmoitavilla älykiukailla saa säästöä aikaan kulutuksessa. Kiukaiden ohjauskeskuksessa säädetään kiukaan kivitilaa ja saunan lämpötilaa asteen tarkkuudella. Energiankulutus laskee näin jopa 30 prosenttia.

 3. Vaihda vanhat valosarjat ledeihin 

  Ledien käyttökustannukset ovat pienet, ja valoista voi nauttia pitempään ja huolettomammin. Jos vanhat jouluvalot ovat rakkaat ja korvaamattomat, laita niihin ainakin ajastimet.

   

Marttojen vinkeillä paistat kinkusta mehevän:

• Jos kinkku on jäässä, sulata se hitaasti ennen paistamista esim. jääkaapissa tai jääviileäkaapissa. Sulatukseen on hyvä varata tarpeeksi aikaa – iso kinkku (noin 10 kg) sulaa noin 4–5 vrk:ssa, keskikokoinen noin 3 vuorokautta, kinkkurulla 1–2 vrk. Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa.

• Mieto lämpö on hyvä paistolämpötila eli 100–125 astetta.

• Käytä lihalämpömittaria, niin saat aikaan oikean kypsyyden: Jos haluat oikein mehevän kinkun, ota se uunista, kun kinkun sisälämpötila on 73–75 astetta. Jos haluat perinteisen murean, ota se uunista, kun mittari näyttää 78 astetta.

• Kääri kypsä kinkku folioon ja anna vetäytyä ja lämmön tasaantua noin tunnin ajan.

Voiko kinkun laittaa uuniin jäisenä, suoraan pakastimesta?

– Paistoin viime jouluna pienen, noin 3-kiloisen kinkun jäisenä. Jos halutaan kypsentää kinkku energiatehok-kaasti, en suosittele tätä tapaa. Jos kinkku on unohtu-nut ottaa sulamaan, silloin tämä on ihan ok vaihtoehto, sanoo kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Martoista.

Jäisen kinkun paisto-ohjeet:

• Nosta jäinen kinkku uuniritilälle ja ritilä uuniin. Pane ritilän alle uunipelti tai -pannu, jossa on pari desiä vettä. Kuumenna uuni 100-asteiseksi.

• Kun esimerkiksi noin 3-kiloinen kinkku on ollut uunissa noin 7 tuntia, voit työntää paistolämpömittarin kinkun paksuimpaan kohtaan. Jatka kinkun paistamista ihan normaaliin tapaan.