Selaa artikkeleita aihealueittain

Sähköpyörä voi korvata auton – työmatkapyöräilyä jo tuhansia kilometrejä

Pikkaraisen perhe valitsi kulkuneuvokseen sähköpyörän toisen auton sijaan. Ekologia mutta myös ekonomia vaikuttivat päätökseen. Lue lisää kokemuksista.

Siitä on jo yli kolme vuotta, kun Pikkaraisen perhe totesi tarvitsevansa toisen kulkuneuvon.

– Päätimme kokeilla sähköpyörää ja miten sitä voidaan hyödyntää työmatkoissa, Marko Pikkarainen kertoo.

Hyvin on voitu. Yhteensä työmatkoja sähköpyörällä on taittunut reilun kolmen vuoden aikana jo vajaa 6 000 kilometriä.

– Vaihtoehtona meillä oli myös toisen auton ostaminen, mutta se ei kuitenkaan tuntunut omalta. Auton käyttökustannukset ja ympäristövaikutukset olisivat olleet tuntuvia.

– Kaiken kaikkiaan sähköpyörä ei ole meillä poistanut auton tarvetta kokonaan, mutta kyllä, se on korvannut toisen auton.

Kuski vaihtuu kesken päivän

Marko Pikkarainen ja hänen puolisonsa käyttävät samaa sähköpyörää vuorollaan. Pääsääntöisesti he ajavat sillä työmatkoja. Molempien työmatka on 4–5 km yhteen suuntaan, enimmäkseen asfalttitietä.

Myös auto on päivittäisessä käytössä.

– Toinen ajaa autolla ja vie tai hakee lapset, ja toinen käyttää sähköpyörää. Monesti vaihdamme kulkuneuvoa keskenämme kesken päivän. Tyypillinen tilanne on puolison iltavuoro, jolloin minä tulen aamulla töihin sähköpyörällä ja puoliso vie lapset autolla. Kesken päivän vaihdamme kulkupeliä. Minä haen lapset autolla, ja puolisoni ajelee sähköpyörällä töistään kotiin.

Pikkaraisen kokemuksen mukaan muutamien kilometrien työmatkoissa sähköpyörä ei ajallisesti häviä autolle käytännössä yhtään. – Autot odottavat samoissa liikennevaloissa, joissa itsekin pysähdyn pyörällä. Sanoisin, että kymmeneen kilometriin asti sähköpyörä on täysin kilpailukykyinen auton kanssa. Lisäksi sille löytyy aina helposti parkkipaikka, Pikkarainen hymyilee.

Jatka lukemista…