Tee itse raikasta makuvettä – näillä vinkeillä pääset alkuun

Raikas vesi on parasta janojuomaa kesähelteellä. Jos pelkkä vesi ei houkuttele, voit maustaa sen itse omilla suosikkimauillasi. Parasta on käyttää tuoreita hedelmiä, marjoja ja yrttejä. Sitruunaviipaleiden lisäksi veteen voi sujauttaa paljon muutakin herkullista makua antamaan. 

Itse tehty makuvesi on terveellinen vaihtoehto paitsi janojuomaksi, myös ruokajuomaksi. Lasten kutsuilla se on toimii hyvin mehu- tai limsatarjoilun rinnalla tai sijasta. Hyvän maun lisäksi makuvesi myös näyttää herkulliselle.

Näin pääset alkuun

Veden maustamiseen voit käyttää aineksia oman makusi mukaan. Kokeilemalla saat aikaan parhaat yhdistelmät. Käytä maustamiseen tuoreita aineksia, ja hyödynnä kesän aikana parhaimmillaan olevat kauden antimet ja itse kasvatetut yrtit. Suosi luomua. Kokeile ensin vaikkapa suosittua makuyhdistelmää: kurkkua, minttua ja limettiä. 

Limetti-kurkkuvesi

  • 1 limetti
  • 10 cm pala kurkkua
  • 1 litra vettä
  • kourallinen tuoretta minttua

Pese limetti ja kurkku. Viipaloi ainekset kannuun ja kaada kylmä vesi päälle. Anna maustua jääkaapissa puolesta tunnista vuorokauteen riippuen siitä, kuinka voimakkaan maun haluat. Lisää halutessasi jääpaloja ennen tarjoilua. Säilytä jääkaapissa.

Lisää vaihtoehtoja:

Mansikka-basilikavesi

  • 5–10 mansikkaa
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • 1 litra vettä

Appelsiini-rosmariinivesi

  • 1 appelsiini
  • muutama rosmariinin oksa
  • 1 litra vettä

Villiyrtti-makuvesi

  • 2–3 dl tuoreita villiyrttejä
  • 1 litra kylmää vettä

Tee yrteistä mieleisesi sekoitus. Voit kokeilla mesiangervon, mustaherukan, koivun tai vadelman lehtiä ja mesimarjaa. Sekoita mukaan vaikka apilaa, maitohorsman kukkia tai ruusun terälehtiä.

Maistelemalla löydät parhaat. Testaa myös näitä:

  • appelsiini ja sitruuna
  • timjami ja mustikat
  • mustikat ja tuore inkivääri
  • tuore inkivääri ja lime
  • chili ja korianteri
  • ananas ja mango
  • appelsiini, lime ja sitruuna
  • kirsikka ja lime
  • vesimeloni ja minttu
  • kurkku ja laventeli
  • kurkku ja rosmariini
  • cantaloupemeloni ja vesimeloni

Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Kati Laine toimii yrittäjänä Pohjois-Savon alueella työterveyshuollossa ja yksityisasiakkaiden parissa. Lisäksi hän pitää luentoja eri kuulijaryhmille. Kysyimme häneltä muutaman kysymyksen vedestä.

Paljonko kesällä pitäisi vettä juoda?

– Pari litraa normaalipäivänä on hyvä määrä. Kuumana kesäpäivänä ei kolmekaan litraa ole liioittelua. Jos hikoilee esim. urheilun aikana, olisi hyvä juoda vähintään litra jokaista liikuntatuntia kohti. Ns. vesimyrkytys voi uhata, jos urheilee useita tunteja kovasti hikoillen ja juo samalla litrakaupalla vettä (eikä esim. urheilujuomaa). Normaalioloissa liiallinen vedenjuonti ei ole realistinen uhka, mutta liioittelusta ei ole mitään hyötyäkään.

Pitääkö veteen lisätä suolaa?

– Ei pidä lisätä. Ruoan mukana suolaa tulee joka tapauksessa jo paljon yli perustarpeen, joten se riittää kattamaan myös lisääntyneen hikoilun aiheuttaman suolojen menetyksen. Reilusti yli tunnin kestävän, runsasta hikoilua aiheuttavan urheilusuorituksen aikana voi juoda urheilujuomaa tai vettä, johon on lisätty 1/4 tl jodioitua ruokasuolaa.

Mitä mieltä olet itse tehdyistä makuvesistä? Onko eri aineksia yhdistelemällä saavutettavissa mitään hyötyä? Mitä olisi hyvä tietää vesiä sekoitellessa?

– Makuvedet ovat terveellinen ja hammasystävällinen vaihtoehto limsoille ja mehuille. Ne voivat myös innostaa juomaan riittävästi, jos paljaan hanaveden juominen tökkii. Makuvesien teossa kannattaa lähteä omien makumieltymysten pohjalta liikkeelle, merkittävässä määrin ravintoaineita veteen ei liukene. Kannattaa syödä myös makuaineet!