Voiko jouluvalot jo viritellä ikkunoihin, parvekkeille ja pihakuusiin? Entä mitä uutta koristevaloissa on tarjolla?

Valon ammattilaisten mielestä jouluvaloista puhumisen voi jo unohtaa ja virittää koriste- tai kaamosvalot heti, kun pimeys ja hämäryys alkavat omaa mieltä ahdistaa.

– Kyllä valoilla koristetaan ja sisustetaan ympäri vuoden. Se näkyy myös tuotevalikoimissa. Erityisesti paristoilla ja ajastimilla toimivia koristesarjoja on tullut nyt enemmän kauppoihin. Niiden käyttäminen on entistä helpompaa myös siellä, missä pistorasia ei ole lähellä, esimerkiksi kattauksiin saa näillä upeaa ilmettä, kertoo tuotepäällikkö Kirsti Voimanen Airamilta.

Myös valojen aiheet suosivat ympärivuotista käyttöä. Jouluaiheiden rinnalla on kukkaa, helmeä ja kidettä.
– Käyttötavoissa vain oma mielikuvitus on rajana, kunhan pysyy sisätiloissa, sillä paristolla varustetut on tarkoitettu sisäkäyttöön. Meillä valoissa on paristo mukana paketissa, joten valot saa heti loistamaan, kannustaa Voimanen.

Harmoniaa ja näyttäviä kokonaisuuksia

Millaisia koristevaloja suomalaiset sitten suosivat joulun aikaan? Näkyvätkö sisustustrendit myös näissä?
– Sisustukselliset ja harmoniset sävyt ovat nyt suosittuja. Sekä sisä- että ulkokoristesarjoilla tehdään näyttäviä kokonaisuuksia. Ledien sähkönkulutus on hyvin vähäinen, ja kulutusta voi minimoida käyttämällä vuorokausiajastimia. Niiden avulla on helppo luoda tunnelmaa pienillä kustannuksilla.
Suomalaisten kestosuosikeiksi ovat Voimasen mukaan nousseet lankapallot.
– Pastellin sävyiset lankapallot ovat olleet suosittuja jo vuosia. Palloa kiertää ohut puuvillalanka, ja niitä on sekä paristoilla että muuntajalla toimivia. Sävyjä on valtavasti, ja ne sopivat hyvin yhteen.
– Ulkovalaistuksessa suositaan nyt pitkiä led-sarjoja, joissa ledit ovat hyvin lähekkäin. Esimerkiksi meillä Teno-sarja on 30 metriä pitkä, ja siinä on 1 000 lediä. Se on ollut erityisen suosittu isojen puiden ympärille kieputettuna, vinkkaa Voimanen.

 

Sinivalkoinen joulu

Tänä vuonna Suomi juhlii syntymäpäiväänsä myös valon voimalla. Sinivalkoiset vaihtoehdot luovat itsenäisen Suomen juhlatunnelmaa jouluiseen kotiin. Miltä näyttäisivät sinivalkoiset kuusen kynttilät tai koristepallot? Nämä koristevalot pitää ainakin virittää jo ennen itsenäisyyspäivää.

Nyt juhlitaan satavuotiasta Suomea myös tunnelmavalojen avulla.

Suositut lankapallot voivat tänä vuonna olla sinivalkoiset. Näillä voi koristaa vaikka itsenäisyyspäivän juhlakattauksen. Suomalaisten rakastamilla lankapalloilla voi sisustaa ja koristella ympäri vuoden. Uusia värejä tulee markkinoille joka syksy.
Jos tilaa on vähän tai oikea kuusi ei muuten sovi suunnitelmiin, valokuusi on omiaan luomaan tunnelmaa. Kulmaled-verkon voi virittää seinälle, kehikkoon, nurkkaan tai vaikka kulmaan. Muuntajalla varustettu led-verkko käy sekä sisä- että ulkokäyttöön.

 

 

 

 

Valot kainaloon ja pihalle!

Iltojen pimetessä terassille, parvekkeelle ja ulos saa helposti veistoksellistakin tunnelmaa ulkokäyttöön tarkoitetulla siirrettävillä valaisimilla. Ladattavat mallit voi viedä minne haluaa ja pistokkeella varustetutkin sinne, minne johto riittää. Valaisimen voi ottaa välillä mukaan sisälle tunnelmaa luomaan.

Faro Cat on siirrettävä valaisin, jota voi käyttää sisällä tai ulkona terassilla, parvekkeella tai puutarhassa. Siinä on pistotulpallinen johto, ja sen voi laittaa maahan, pöydälle tai roikkumaan kahvastaan.
145 e (www.sisustaulkona.fi)
Garda-valaisimissa on pistotulppaliitäntä ja 3 metrin johto. Ne voi viedä terassille ja parvekkeelle silloin, kun valoa ja tunnelmaa tarvitaan. Pöytävalaisin noin 79 e ja lattiavalaisin 125 e. (lumenluxstore.fi)
Eero Aarnion muotoilua edustaa Pulcino-valolintu, joka vaihtaa ledien ansiosta väriä puhtaan valkoisesta punaiseen, vihreään, siniseen ja violettiin. Soveltuu ulkokäyttöön ja tottelee kaukosäädintä 20 metrin säteellä. Valaistusvaihtoehdon voi itse määritellä. Linnun mukaan tulee latauslautanen, jossa lintu latautuu käyttöä varten.
Hinta 289 e (puksipuushop.fi)