2.9.2019

Älyvalaistus tulee koteihin – valon määrä ja sävy ohjautuvat tarpeen mukaan

Tekniikka ohjaa valaistusta pian myös kotona. Se säästää energiaa, helpottaa arkea ja tekee siitä mukavampaa ja turvallisempaa.

Miltä kuulostaisi, jos voisit kotonasi säätää huonekohtaista valaistusta omalla äänelläsi sanomalla vaikka ”valot pois” tai ”valot päälle”? Airamin tuoteryhmäpäällikkö Maija Niukkasen mukaan ääniohjattava valaistus on tulevaisuutta ja osa älyvalaistusta, valaistuksen kuumaa trendiä. Älyvalaistus mahdollistaa vaivattomasti muun muassa valon määrän ja värilämpötilan eli valon sävyn säätämisen. Älykäs valaistus tietää, milloin huoneessa on ihmisiä. Sen voi ohjelmoida sammuttamaan valot, kun asukkaat poistuvat tilasta. Markkinoilla on jo muun muassa puhelin- ja älylaitesovelluksia, joilla kodin valaistusta voi ohjata.

Älykkäällä valaistuksella voi säätää valon sävyä. Esimerkiksi Gigantin LIFX-Tilen mahdollistaa yksilöllisen valaistuksen eri väreissä ja muodoissa

– Älykäs koti on ollut puheenaiheena jo jonkin aikaa. Osa sitä on älykäs valaistus, joka on jo käytössä monissa julkisissa tiloissa. Koteihin se tekee vasta tuloaan, sanoo Niukkanen.

Älyvalaistus yleistyy hänen mukaansa sitten, kun tekniikka tulee kuluttajille edullisemmaksi ja saatavuus paranee. Älykäs valaistus on laaja käsite. Siinä laitteiden tietotekniikka ja elektroniikka keräävät tietoa ympäristöstä ja jakavat sitä keskenään ohjatakseen valaistusta. Tämä säästää energiaa, helpottaa arkea ja tekee siitä mukavampaa sekä parantaa turvallisuutta ja viihtyvyyttä. Älykäs valaistus mahdollistaa dynaamisen valaistuksen, joka myös on Niukkasen mukaan tulevaisuutta. Dynaaminen valaistus tarkoittaa sitä, että valaistusta mukauttamalla jäljitellään vuorokauden luonnollista rytmiä.

Dynaamisessa valaistuksessa nykyaikaiset led-valonlähteet ja erilaiset ohjausjärjestelmät mahdollistavat valaistuksen säätämisen tarpeen ja tilanteen mukaan. Valon määrää voi säätää himmentimillä, ja myös valon värilämpötilaa voi säätää lämpimästä kylmään. Läsnäolotunnistimien käyttö taas mahdollistaa sen, että valon määrä kasvaa, kun asukas tulee huoneeseen. Vastaavasti valon määrä laskee, kun huoneesta poistutaan.

– Voit myös ohjelmoida valmiita valaistustiloja vaikkapa tv:n katseluun, lukemiseen tai siivoamiseen.

Metallin sävyistä pehmeät sävyt, kuten harjattu hopea ja utuinen, mattapintainen ja satiininpehmeä kulta, ovat nyt pinnalla, samoin kuin luonnonsävyiset valaisimet.
Metallin sävyistä pehmeät sävyt, kuten harjattu hopea ja utuinen, mattapintainen ja satiininpehmeä kulta, ovat nyt pinnalla, samoin kuin luonnonsävyiset valaisimet.

Valo vaikuttaa terveyteen

Älykäs ja dynaaminen valaistus voivat edistää terveyttä. Esimerkiksi vuorokauden luonnollista rytmiä mukaileva valo voi olla hyväksi terveydelle varsinkin Suomen talven pimeimpänä aikana. Tällöin valaistus mukautetaan samaksi kuin luonnon valon määrä valoisimpina vuodenaikoina. Kodin valaistus voi olla päivällä kirkkaampaa ja sävyltään kylmempää eli päivänvaloa muistuttavaa. Iltaa kohti valo voi himmentyä ja pehmentyä sävyltään lämpimämmäksi. Lämminsävyinen valo rauhoittaa ja rentouttaa. Viileämpi, sinisempi valo aktivoi ja parantaa keskittymiskykyä.

– Valon määrää ja värilämpötilaa voi siis säätää moneen tarpeeseen niin vuodenajan, vuorokauden, hetkellisen tarpeen kuin tilankin mukaan. Yksi tila muuntuu valaistuksella helposti moneen tunnelmaan.

Nylund-Groupin tuotepäällikkö Aku Braggen mukaan älykästä valaistusta voi hyödyntää vanhoissakin taloissa kohtuullisen helposti.

– Kun kodinhoitohuoneeseen, WC:hen ja ulkovaloihin asentaa liiketunnistimet, se lisää käyttömukavuutta ja tuo energiansäästöä.

Vastuullista valoa

Yksi valaistustrendi on ekologinen ja vastuullinen valaistus. Hehkulamppujen korvaaminen led-lampuilla on askel kohti energiaa säästävää valaistusta. Niukkasen mukaan tekniikka mahdollistaa jo erittäin energiatehokkaita ja pitkäikäisiä ratkaisuja. Siksi ekologinen valaistus tarkoittaa myös sitä, että valaisinten toivotaan olevan muotoilultaan ja materiaaliltaan pitkäikäisiä ja niiden tulee sopia moneen tilaan.

– Lisäksi on huomioitava vastuullisuus tuotteen koko elinkaaressa.

Ekologisuus näkyy myös materiaaleissa, joita ovat esimerkiksi puu, kivi tai keramiikka. Vaaleat valaisimet ovat aina suosittuja, sillä ne sopivat moneen sisustukseen ja kestävät aikaa.

Polttimot voidaan tehdä nykyään minkä kokoisiksi ja muotoisiksi tahansa. Esimerkiksi Wirkkala K2-80 KRS toimii jo itsessään valaisimena, eikä erillistä varjostinta tarvita.
Polttimot voidaan tehdä nykyään minkä kokoisiksi ja muotoisiksi tahansa. Esimerkiksi Wirkkala K2-80 KRS toimii jo itsessään valaisimena, eikä erillistä varjostinta tarvita.

Valaistuksen hienosäätöä

Niukkanen suosittelee valitsemaan valot huoneen, käyttötarkoituksen, tilan ja sisustuksen mukaan. Valaistusta suunnitellessa kannattaa siis miettiä, missä tarvitaan lukuvaloa, missä taas yleisvaloa. Kosteisiin tiloihin tarvitaan aina asianmukaiset ja tilan vaatimukset täyttävät valaisimet.

– Parhaan valaistuksen saa, kun yhdistelee sopivasti luonnon valoa, epäsuoraa valoa sekä kohde- ja tunnelmavaloa. Valon määrän säätely himmentimillä ja erilaisilla sensoreilla eli liike- ja hämärätunnistimilla onkin monissa kodeissa jo arkipäivää. Himmennys säästää myös energiaa.

Vinkkejä lampun valintaan

Koska hehkulamput ja halogeenilamput ovat jäämässä historiaan, kotiin tarvitaan uudet vaatimukset täyttäviä valaisimia ja lamppuja. Kuten hehkulampulla, myös valaisimilla on käyttöikänsä ja elinkaarensa Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskin mukaan. Jotta osaisi valita vanhojen hehkulamppuvalaisinten tilalle uudet, vastaavat, led-polttimoita käyttävät valaisimet, yksi ohjenuora on katsoa entisestä hehkulampusta tai halogeenilampusta sen teho eli wattimäärä. Sen mukaan voi hankkia valaisimen tai lampun, joka antaa huoneeseen vastaavan määrän valoa.

– Käytössä olevat energiansäästölamput voi käyttää käyttöikänsä päähän. Vaihtovaiheessa kannattaa valita led-lamput, Suur-Uski neuvoo.

Lampun valintaan löytää apua esimerkiksi Lampputieto.fi-sivuilta. Siellä on taulukko, jonka avulla löytää hehkulamppujen tehon mukaista valon määrää vastaavan led-lampun. Hehkulampun wattimäärää verrataan led-lamppujen luumenarvoon. Luumenarvo kertoo valon määrän. Esimerkiksi 60 watin hehkulamppua vastaa 800 luumenin (lm) led-lamppu.

Led-lamppu voi muistuttaa perinteistä hehku­lamppua, ja se voi itsessään olla himmennettävä.

– Kaikkiin uusiin valaisimiin käy energiaa säästävä led-lamppu. Osassa uusista valaisimista taas on kiinteä, integroitu led-valonlähde, jota ei voi vaihtaa, vinkkaa Suur-Uski.

Valaisimen kannan tyyppi kerrotaan omalla merkinnällään. Yleisimmät merkinnät ovat E27 tai E14. Jos on epävarma siitä, mikä on valaisimeen sopivan entisen lampun kannan koko, on helpointa ottaa vanha lamppu malliksi kauppaan. Jos kodissa on halogeenilampuille sopiva himmennin, myös se pitää yleensä uusia ledeille sopivaksi. Näin on tehtävä silloin, jos kaikki lamput haluaa vaihtaa ledeiksi.

Lisää tietoa: lampputieto.fi.

Sivulta löytää ohjeen mm. siihen, minkä verran valoa tarvitaan eri huoneissa sekä erilaisille toiminnoille, kuten lukemiselle tai siivoukselle.

Katso myös lampunvalintaohje!

Kuvat: Airam


Älyvaloa helposti vanhaankin taloon

Useilla valmistajilla on älyvalaistussettejä ja järjestelmiä, joiden avulla älyvalaistuksen saa helposti toteutettua vanhaankin taloon. Älyvalaistussetissä valonlähteet ja ohjauslaitteet ovat valmiiksi yhdistettyjä, joten asennukseksi riittää vanhan lampun vaihto älylampuksi.

Älyvalaistusjärjestelmiin voit lisätä kymmeniä valaisimia ja lisävarusteita. Hallintaan tarvitset älypuhelimen tai tabletin ja älypuhelinsovelluksen. Liitä järjestelmään sopiva valaisin kodin wifi­verkkoon ja yhdistä sovellukseen. Hallitset valaistusta helposti älylaitteesi avulla.