Huomisen ledit taipuvat uudenlaisiin käyttökohteisiin
Ledit säästävät energiaa ja mahdollistavat aivan uudenlaisia sisustus- ja valaisuratkaisuja. Mihin ledit ovat seuraavaksi menossa?
Takavuosina saunan valaisimiin ei kannattanut ruuvata led-lamppuja, koska ne poksahtivat rikki kuumassa ja kosteassa. Tuotekehityksen ansiosta pulma on sittemmin ratkaistu. Saunaan ja kylpytiloihin on tarjolla jo laaja valikoima erilaisia led-tuotteita. Muutenkin ledien kehitys on ollut huimaa. Nykyledit tuottavat valoa moninkertaisesti vanhoihin verrattuna, joten nyt ledeillä valaisee huonetilojen ohella vaikka pihan – ledit eivät säikähdä enää pakkastakaan. Värilämpötilojen skaala on leveä, ja sisustukseen voi loihtia jännittäviä tunnelmia led-lampun sisään rakennetun tekniikan avulla. Kehittyneimmät mallit hyödyntävät kodin langatonta verkkoa, ja niitä ohjataan kaukosäätimellä tai älylaitteella.
Energiapihi ledi
Energiansäästön näkökulmasta uudet ledit ovat yhtä lailla mainioita, etenkin sähkön hinnan koko ajan kohotessa. Ledit kuluttavat sähköä pyöreästi viisi kertaa vähemmän kuin vanhat lampputyypit. Tämä tarkoittaa vähintään sadan euron säästöä tavallisen perheasunnon vuotuisessa sähkölaskussa – toki kohteesta ja käyttötottumuksista riippuen.
Säästöä kertyy siitäkin, että led-lamppujen elinkaari on reilusti vanhoja lamppuja pidempi. Kun hehkulampun käyttöiäksi laskettiin keskimäärin 1 000 tuntia ja energiansäästölampun käyttöiäksi 10 000 tuntia, led-lamppu toimii jopa 100 000 tuntia!
Sisustajan led
Designissakin on astuttu pitkä askel eteenpäin. Koska ledeistä voidaan valmistaa hyvin pienikokoisia valonlähteitä, niillä on mahdollista toteuttaa uudenlaisia valaisuratkaisuja.
Miltä kuulostaisi esimerkiksi minimalistinen jalkalamppu, jossa on jalka ja varsi mutta ei lainkaan valaisinosaa eikä varjostinta? Tai siltä se näyttää. Tosiasiassa ledit on piilotettu valaisimen putkimaiseen varsiosaan. Kun valaisimen kääntää niin, että ledit osoittavat kohti seinää, valaisin tarjoaa rauhallisen epäsuoraa valoa seinän heijastamana.
Led-valonauhoja taas on helppo piilottaa kalusteisiin, ja kuumaa kestävillä nauhoilla toteuttaa näyttävän valaisun saunaankin helposti. Tai miksipä et asentaisi led-nauhaa sekä piiloon vuoteen reunan alle että portaikkoon ja kytkisi niitä liiketunnistimen taakse? Tuloksena on luksusta, jonka huomaat, kun nouset jalkeille yöpimeällä – ei enää hapuilua valokatkaisimelle.
Kylpyhuoneen tuoreimpia led-ideoita ovat esimerkiksi peilit, joissa valaisin kätkeytyy peilin taakse. Tai värillistä valoa antava suihkupää: sinistä kylmälle, punaista kuumalle vedelle!
Jopa tunnelmalliset kynttilät toimivat jo ledein, kauko-ohjaimella, paloturvallisesti, sisäilmaystävällisesti. Yhteistä niille on aidon näköinen, lepattava liekki (siis lepattava led) ja paristokäyttöisyys.
Huomisen led
Ledien tulevaisuuskin on valoisa, uskoo Suomen Valoteknillisen Seuran toimitusjohtaja Heikki Härkönen. Näin jo siksi, että vuonna 2023 voimaan astuvat EU-säädökset lopettavat portaittain muiden lampputyyppien tuotannon ja kaupan.
Lisäksi ledejä kehitetään yhä. Esimerkiksi oledejä, televisioruutujen pinnoista tuttuja orgaanisia ledejä, muokataan yhä tehokkaammiksi. Niiden suurimmat pulmat ovat toistaiseksi samat kuin ”tavallisilla” ledeillä 20 vuotta sitten: heikko valovoima ja kallis hinta. Härkönen visioi, että jatkossa oledeillä ehkä toteutetaan tilavalaistuksia valopaneelein, jotka integroidaan seiniin tai kattoon.
Toinen kiintoisa tutkimuslinja ovat laseriin perustuvat valonlähteet.
Härkönen nostaa esille myös ihmiskeskeisen valaistuksen. Se tarkoittaa esimerkiksi, että pimeällä vuodenpuolikkaalla valaistus laitetaan tekoälyn avulla toistamaan luonnonvalon vuorokautista kiertoa. Tämä voisi pitää ihmisen talvella yhtä pirteänä ja toimeliaana kuin kesällä.
– Aamulla päivänvalon intensiteetti kasvaa ja spektrissä on paljon sinistä. Se herättää ihmisen ja virittää sisäisen kellomme – kirkasvalolamput toimivat juuri näin. Päivän mittaan valon väri muuttuu, mikä jälleen vaikuttaa ihmiseen. Illalla valon määrä vähenee, spektri siirtyy punaiseen päin, ihminen alkaa virittäytyä yöhön. Valolla voisi siis vaikuttaa itseensä, Härkönen sanoo.
Näin valitset oikein
Valoteho: Vanhaa 40 watin hehkulamppua vastaa 470 luumenin led, 60 watin hehkulamppua 800 luumenin led, 75 watin hehkulamppua 1 050 luumenin led ja 100 watin hehkulamppua 1 520 luumenin led.
Värilämpötila: Vanhat hehkulamput olivat lämpimän valkeita, noin 2 700 kelviniä. Päivänvalon värilämpötila ylittää 5 000 kelviniä. Ledeistä löytyy sävyjä lämpimän valkoisesta kylmään valkoiseen asti.
Käyttökohde: Useimmat led-lamput toimivat sisällä ja ulkona, mutta kuumuutta ne sietävät huonosti. Siksi saunatiloihin tulee valita tähän käyttöön tarkoitettuja ledejä. Muista myös ledien älyominaisuudet.