Kahvia kuluu hukkaan kotitalouksissa kolmanneksi eniten – Näin laitat hukan aisoihin
Miten hukkaan heitetyn kahvin määrää voisi pienentää tai ainakin hyödyntää. Katso vinkit.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemän tutkimuksen mukaan kahvin osuus kotitalouksien kokonaishävikistä on 13 prosenttia eli kolmanneksi suurin – heti vihannesten ja hedelmien jälkeen. Miten hukkaan heitetyn kahvin määrää voisi pienentää tai ainakin hyödyntää?
Jos kahvi loppuu kotona kaapista, se on usein katastrofin paikka. Lamaannus hiipii mieleen, ja puhti tuntuu loppuvan välittömästi. Kahvi on monelle välttämätöntä paitsi aamuheräämiseen myös päivänaikaiseen piristymiseen etenkin etätöiden aikaan. Siksi sitä tulee helposti keitettyä runsaalla mitalla.
Kahvia menee kotona hukkaan kolmanneksi eniten elintarvikkeista. Suomalainen heittää menemään keskimäärin 2,5 litraa valmista kahvijuomaa vuosittain. Tosin erot kotitalouksien välillä ovat merkittäviä: eniten hävikkiä tuottava, 16 prosentin kokoinen osa väestöstä hävittää keskimäärin 13 litraa kahvia henkeä kohti vuodessa. Se on paljon ja kallistakin nyt, kun kahvin hinta on korkealla. Paljon on kuitenkin tehtävissä asian eteen. Tässä esimerkkejä, joiden avulla voit pienentää oman taloutesi kahvihävikkiä.
Keitä tarkasti
Suurin osa hukasta syntyy siitä, että kahvia keitetään liian paljon. Ainakin arkioloissa voit hyvin kysäistä kahvia haluavilta, kuinka monta kupillista he aikovat juoda. Kannu tyhjennetään sitten porukalla, eikä hukkaa jää.
Kupin kerrallaan kahvia valmistavat erikoiskeittimet säästävät kahvia. Ne ovat käytännöllisiä etenkin silloin, jos kahvinjuojia ei ole monta ja he juovat kahvia kohtuullisia määriä kerrallaan.
Käytä ylijäämäkahvia ruoanlaitossa
Kylmä kahvi kuulopuheiden mukaan kaunistaa, mutta paremman makuelämyksen saat jalostamalla sitä hiukan. Jääkahvia saat sekoittamalla kahvijuomaan kylmää maitoa, makusiirappia ja jääpaloja.
Mausta kahvi ja kaada se jääpalamuotteihin. Jäädytä ja pudota kylmään maitoon – saat virkistävän juoman.
Leivonnassa voit käyttää kylmää kahvia kuorrutuksiin ja päällysteisiin antamaan makua. Esimerkiksi mokkapalojen kuorrutteeseen kahvi sopii mainiosti.
Makeutettu kylmä maitokahvi sopii hyvin kakun kostukkeeksi.
Sokerilla maustetulla kahvijuomalla voit voidella pullat, kunhan muistat, että voitelu pitää tehdä uunista otettuihin pulliin heti paistamisen jälkeen. Oiva vinkki kananmuna-allergisille!
Kahvilla maustettu kastike sopii lampaan- ja naudanlihaan. Kahvia voit lorauttaa myös marinadeihin tuomaan lisämakua.
Jos kahvia on jäänyt reilusti, voit keittää herkullisen kahvikiisselin. Laita kahviin vähän sokeria, suurusta perunajauhoilla kiisseliksi ja laita jäähtyneen kiisselin päälle kermavaahtoa.
Ylijäämäkahvia voi käyttää huonekasvien lannoittamiseen. Lisää kahviin vettä ja kaada kukille. Moni vannoo kahvin tehoon muun muassa orkideoiden kasvattamisessa.
Entä käytetyt kahvinporot?
Oivan kuorinta-aineen iholle saat sekoittamalla kahvinporoihin tilkan oliiviöljyä. Hiero iholle muutaman minuutin ajan ja huuhtele pois. Kahvinporoja voit käyttää myös käsien pesussa ikävien hajujen hävittämiseen. Kahvinporoja ei saa laittaa viemäriin, joten käytä huuhdevesi puutarhassa tai mökillä vaikka kasteluun ja lannoitteena.
Pieni määrä kahvinporoja purkissa raikastaa jääkaapin ilman.
Kuivatut kahvinporot sopivat lannoitteeksi happamassa mullassa viihtyville kasveille, esimerkiksi ruusulle, alppiruusulle, pensasmustikalle, magnolialle ja hortensialle. Kuivaa porot vaikkapa sanomalehden päällä ja sekoita multaan. Ympäristöystävällinen lannoite kerää myös matoja, jotka kuohkeuttavat maata.
Kahvinporot karkottavat epätoivottuja hyönteisiä, esimerkiksi muurahaisia. Ripottele kuivia kahvinporoja sinne, missä muurahaiset majailevat. Voi tehota myös isompiin eläimiin, kuten kissoihin.
Kahvikiisseli
1 litra kylmää kahvia
1 tlk (2,5 dl) ruokakermaa (15 %)
sokeria oman maun mukaan
2 tl vaniljasokeria
5 rkl perunajauhoja
Mittaa kaikki aineet kattilaan. Pistä liedelle ja sekoita pohjia myöten reippaasti niin, että perunajauho liukenee. Sekoita koko ajan niin kauan, kunnes kiisseli alkaa saeta ja pulpahtaa muutaman kerran. Ota pois liedeltä ja kaada tarjoiluastiaan. Sirottele pinnalle sokeria ja laita kelmu päälle. Koristele kylmä kiisseli ja tarjoile.
Lisukkeeksi sopii hyvin jäätelö. (Kotikokki)
Kahvikastike jäätelölle
4 dl tomusokeria
2 dl vahvaa keitettyä kahvia
2 rkl voita
1 rkl vanilliinisokeria
ripaus kanelia
Keitä sokeri-kahvi-voiseosta noin 10 minuuttia. Mausta se vanilliinisokerilla ja kanelilla. Tarjoa kuuma kahvikastike kylmän vaniljajäätelön kera.Myös puoleksi jäiset marjat sopivat ripoteltaviksi kuuman kastikkeen pinnalle.
Kahvimarinadi
1 dl öljyä
1 dl vahvaa kahvijuomaa
4 rkl hunajaa
2 rkl soijakastikett
1 tl mustapippuria
Marinadi sopii esimerkiksi sian- ja lampaanlihan marinoimiseen. (Martat)