5.6.2021

Mansikka sopii myös suolaisiin salaatteihin ja voimakkaiden juustojen kaveriksi

Mansikoissa on kesän maku aidoimmillaan. Perinteisten makeiden herkkujen lisäksi se sopii hyvin myös suolaisempiin makuelämyksiin. Kuivaamalla saa maun säilymään pitempään.

Ahomansikat punastelevat pellonpientareella. Aurinko paistaa kuumasti ja heinäsirkat sirittävät, kun pienet sormet järjestävät marjoja jonoiksi heinänkorsiin. Mansikoissa maistuvat lapsuuden kesät. Siksi on aina yhtä mukava tunne, kun mansikat valtaavat toripöydät ja pääsee itse muussaamaan sen kesän ensimmäisen mansikkamaidon.

Mutta mansikoista on paljon muuhunkin. Ne sopivat myös suolaisiin salaatteihin ja voimakkaiden juustojen kaveriksi. Tässä muutamia vinkkejä.

Mansikka-balsamico kompotti

  • 500 g mansikoita

  • 1 dl vettä

  • 2 ½ dl hillosokeria

  • 2 rkl balsamietikkaa

  • pippuria

  • chiliä

Perkaa mansikat ja viipaloi kahteen kolmeen osaan. Nosta kattilaan vesi, hillosokeri ja balsamietikka, ja anna seoksen kiehua muutama minuutti. Mausta makusi mukaan ripauksella pippuria ja chiliä. Lisää joukkoon mansikat ja nosta kattila syrjään.

Kuori vaahto pinnalta. Purkita kuuma hilloke huolella puhdistettuun ja kuumennettuun lasipurkkiin. Sulje heti kannella ja anna jäähtyä. Säilytä viileässä.

Nauti juustojen kanssa. Erityisesti pehmeä brie sopii mansikan kanssa, mutta myös vuohenjuusto ja sinihomejuusto.

Mansikkasalsa

  • Mansikoita

  • Punasipulia

  • Tuoretta korianteria

  • Jalapenoja

  • Limemehua

  • Suolaa ja pippuria

Pilko ja sekoita ainekset keskenään. Säädä tulisuus oman maun mukaiseksi jalapenojen määrän avulla. Anna mehustua jääkaapissa hetki, ja tarjoile nachojen kanssa.

Mansikka-vuohenjuustoleivät

  • 1 patonki

  • 0,5 l mansikoita

  • 3–5 valkosipulinkynttä

  • 400 g chevrejuustoa

Perkaa mansikat ja pilko pieniksi paloiksi. Viipaloi leipä ja paahda viipaleet uunissa pellillä. Sipaise leiville puserrettua tai pieneksi pilkottua valkosipulia, ja päällystä leivät mansikalla ja juustolla. Grillaa leipiä uunissa 5–10 minuuttia niin, että juusto sulaa ja tarjoa heti. Leivät maistuvat myös jäähtyneinä.


Kuivattuja mansikoita

Mansikka-aika on lyhyt ja mausta olisi mukava nauttia sen jälkeenkin. Hilloissa tarvitaan paljon sokeria ja pakastaessa marjan rakenne voi kärsiä. Entä kuivaaminen? Siihen ei tarvita sokeria eikä lisäaineita. Mansikan kuivaamiseen voi käyttää kodista löytyviä lämpimiä paikkoja, esim. lämpöpattereiden, jää- ja pakastinkaappien yläpuolisia tiloja, leivinuunin päällystä, keskuslämmityskattilan läheisyyttä tai vaikka ilmalämpöpumpun ilmavirtaa. Uunikuivaus onnistuu myös kiertoilmauunissa, mutta lämpö ei saa nousta yli 50 asteen.

Helpointa ja varminta kuivaus on kasvikuivaimen avulla. Joissain malleissa lämpötilaa voi säätää termostaatin avulla tai kytkeä kokonaan pois. Ruokakaupasta tarttui mukaan 65 euron arvoinen perusmalli, OBH Nordican kasvikuivain, joka haastettiin nyt mansikankuivausprojektiin.

Näin se tehtiin

  • Mansikat viipaloitiin ohuiksi viipaleiksi ja aseteltiin laitteen ritilälle kuivattavaksi.

  • Laite napsautettiin päälle. Kahdesta asennosta valittiin voimakkaamman puhalluksen, sillä mansikka on pehmeä ja vesipitoisuus on korkea.

  • Laite hurisi ohjeen mukaisesti 8 tunnin ajan, jonka jälkeen mansikat olivat kuivaneet mukavan rapeiksi.

Kokemukset

  • Kuivuessaan mansikan väri, maku ja makeus voimistuivat. Kuivatut mansikat olivat todella hyviä, ja koe-erä hävisi lautaselta nopeasti. Pientä sitkeyttä oli vain paksummissa mansikkaviipaleissa, joihin jäi ehkä hieman kosteutta.

  • Todella helppoa kuivaamista. Ei tarvitse valvoa lämpötiloja. Ritilöille mahtuu kerralla kohtuullisesti kuivattavaa, sillä laitteessa on ritilöitä 5 tasossa.

  • Laite hurisee voimakkaasti.

  • Energiaa kului 8 tunnissa 2 kWh.

  • Positiivinen kokemus. Kuivattuja mansikoita on helppo käyttää rahkan tai aamupuuron kanssa. Ei tarvita sokeria eikä lisäaineita eikä tarvitse erikseen sulatella marjoja. Laitetta kannattaa kokeilla myös ainakin mustikoiden, sienten ja yrttien kuivaamisessa.

Kuivausaikoja

  • Tuoreet yrtit n. 1–2 tuntia

  • Sienet ja hedelmät n. 6 tuntia

  • Porkkanat n. 8 tuntia

  • Paprikat ja tomaatit n. 8 tuntia

Kuivatut tuotteet säilytetään puhtaissa purkeissa tai pusseissa pimeässä ja viileässä tilassa.