12.2.2020

Millainen on sähköomavarainen omakotitalo? – Heinosen talo on irti sähköverkosta

Jukka Heinosen omakotitalo irrotettiin sähköverkosta keväällä. Sähkö tuotetaan auringolla ja aggregaatilla.

Jukka Heinonen innostui aurinkosähkön hyödyntämisestä tavoitteenaan täysi omavaraisuus sähkönkäytön suhteen.

Pihalla oleva Tesla-sähköauto, hauska, katollinen sähkömopo sekä piharakennuksen katolla kiiltävät aurinkopaneelit kertovat isännän viehtymyksestä sähkötekniikkaan. Talo rakennettiin vuonna 2011 nelihenkisen perheen kodiksi. Lämmitysmuotona on öljylämmitys ja tukena ilmalämpöpumppu.

– Vuonna 2017 asennettiin aurinkopaneelit piharakennuksen katolle, ja pian sen jälkeen yhdellä Helsingin-reissulla matkaan tarttui sähköauto, Tesla. Kun Teslan sai kätevästi ladattua aurinkosähköllä, mieleen tuli ajatus, että miksei talonkin sähköntarve hoituisi yhtä helposti, muistelee Jukka Heinonen.

Uudenlainen sähköjärjestelmä

Siitä alkoi huolellinen suunnittelu. Ensin sähköverkkoon liitetyn aurinkosähköjärjestelmän rinnalle rakennettiin akusto, johon tuotettu aurinkosähkö varastoitiin. Varavoimanlähteeksi hankittiin järeä, 30 kW:n aggregaatti, joka tuottaa sähköä samaan akustoon. Järjestelmän ansiosta kiinteistö voi toimia joko sähköverkkoon liitettynä (on-grid) tai kokonaan irti sähköverkosta (off-grid). Järjestelmän toimivuutta ja talouden sähkönkäyttöä pystyy valvomaan ja ohjaamaan tarkasti myös etänä.

Keväällä 2019 järjestelmä irrotettiin sähköverkosta väliaikaisesti. Puolen vuoden kokemuksen jälkeen järjestelmä on toiminut moitteettomasti.

Aurinkosähkö ohjautuu invertteristä akustoon, jonne latautuu myös aggregaatin tuottama sähkö. Akuston kokonaiskapasiteetti on 47 kWh. Huolloksi riittää ajoittainen akkuvesien tarkistaminen. Omakotitalon sähkönkäyttöä voi valvoa etänä. Virta-, jännite- ja tehotiedot saadaan minuutin tarkkuudella.

Irti sähköverkosta kokonaan

Heinosen mukaan tuleva talvikausi näyttää sen, irtisanotaanko sähköliittymä kokonaan. Talviaikaan aurinkosähkön tuotanto vähenee, mutta aggregaatti toimii varalla. Ilmalämpöpumppu ja takka toimivat lämmityksen tukena.

Aikaisemmin verkkosähköä on käytetty noin 10 000 kWh vuodessa. Nyt väliaikaisratkaisulla verkosta irrottautuneena Heinonen maksaa vain siirtomaksun kiinteää kuukausimaksua muutama kymmenen euroa kuussa. Jos liittymä irtisanotaan kokonaan, siirtomaksutkin loppuvat, mutta jos järjestelmä joudutaan liittämään uudelleen verkkoon, tarvitaan uusi liittymä ja useamman tuhannen euron suuruinen liittymismaksu tulee uudelleen maksettavaksi. Päätöstä on harkittava tarkkaan, mutta ajatus omavaraisuudesta kiehtoo. Jos Heinosen järjestelmä toimii moitteettomasti, sähköliittymä irtisanotaan lopullisesti keväällä 2020.

Entä kuinka paljon investointi on maksanut? Kuinka pitkä on takaisinmaksuaika?

– Investoinnille on kertynyt hintaa noin 30 000 euroa. Ratkaisut ovat monessa kohtaa uniikkeja, eikä vastaavia löydy. Takaisinmaksuajaksi ei riitä yksi ihmisikä, mutta tekniikka on mielenkiintoista ja uusien ratkaisujen kehittäminen ja löytäminen palkitsee. Seuraavaksi öljylämmityksen voisi korvata maalämmöllä, suunnittelee Heinonen.


Sähköomavaraisuus kiinnostaa etenkin pieniä sähkönkäyttäjiä

Aurinkopaneelien yleistyminen on herättänyt ajatuksia sähköomavaraisuudesta. Etenkin pienillä sähkönkäyttäjillä siirtomaksujen osuus sähkölaskusta on saanut miettimään, pystyisikö sähköenergian tuottamaan kokonaan omin voimin. Isommissa talouksissa oma sähköntuotanto vaatii vielä järeät investoinnit ja tekniikan, mutta esimerkiksi kesämökeissä pärjätään pienemmälläkin. Kun aurinkosähköjärjestelmään liitetään akusto, se yleensä riittää, jos mökillä on käyttöä vain kesällä. Talviajaksi aggregaatti on tarpeen.

Erityisesti pienet, tyhjilleen jääneet tai perikunnille siirtyneet kesämökit maksavat verkkopalvelusta perusmaksua, vaikka energiankulutusta ei ole ehkä ollenkaan. Mitä sitten sähköverkosta irrottautuminen tarkoittaa käytännössä? Mahdollisuuksia on useita.

1. Sähköliittymän irtisanominen

Sähköliittymän voi irtisanoa, jolloin sähköntoimitus päättyy, liittymä puretaan eikä sähkölaskujakaan enää tule. Jos tilanne kohteessa muuttuu ja verkkosähköä tarvitaankin taas, kiinteistöön on hankittava uusi sähköliittymä senhetkisellä liittymismaksulla.

2. Siirto ylläpitotilaan

Sähköliittymän voi siirtää ylläpitotilaan. Silloin liittymä irrotetaan sähköverkosta ja sähköntoimitus päättyy. Liittymä kuitenkin pysyy olemassa, ja kiinteistö voidaan myöhemmin kytkeä uudelleen verkkoon pienin kustannuksin. Ylläpitotilassa liittymän omistaja maksaa siirtolaskun kiinteästä kuukausimaksusta ainoastaan puolet.

3. Liittymä jää ennalleen, mutta sähkön käyttö päättyy

Jos liittymään ei tehdä muutoksia mutta sähköä ei käytetä ollenkaan, asiakas maksaa siirtomaksujen kiinteän kuukausihinnan normaaliin tapaan kokonaan. Liittymä on silloin nopeasti käyttöön otettavana varavaihtoehtona, jos varsinainen sähköntuotantolaitteisto vikaantuu. Liittymä myös pidetään kunnossa eikä sitä pureta pois. Jos sähkönkäyttö taas aloitetaan, sähköä saa heti ja laskutus toimii normaalisti ilman lisämaksuja.