23.8.2023

Oletko jo kokeillut näitä sieniherkkuja?

Perinteisten keittojen ja piiraiden lisäksi niistä voi tehdä monenmoisia herkkuja vaikkapa riistaruokien höysteeksi tai maittavaksi kasvisateriaksi. Näillä resepteillä pääset alkuun.

Metsäsienet ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Jokaisenoikeuksien ansiosta niitä voi käydä etsimässä metsistä, ja kaupan päälle saa raitista ilmaa ja energiaa syksyisestä luonnosta. Perinteisten keittojen ja piiraiden lisäksi niistä voi tehdä monenmoisia herkkuja vaikkapa riistaruokien höysteeksi tai maittavaksi kasvisateriaksi. Oletko jo kokeillut näitä?

Sienitimbaali

Tarjoa sellaisenaan salaatin kanssa tai sorsapaistin lisäkkeenä.

Ainekset

  • 1 l tatteja tai kantarelleja

  • 2 sipulia varsineen

  • tilkka öljyä tai nokare voita

  • 4 munaa

  • 2 dl ruokakermaa

  • 1 dl juustoraastetta

  • 1 tl mineraalisuolaa

  • ripaus valkopippuria

  • hienonnettua tuoretta basilikaa tai kirveliä

  • vuokiin voita tai kasvirasvaa

  • korppujauhoa

Valmistus

  1. Puhdista ja hienonna sienet ja sipulit. Kuumenna rasva pannussa ja lisää sinne sienet ja sipulit. Paista niitä, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja sienistä on haihtunut kaikki neste. Anna seoksen jäähtyä.

  2. Sekoita keskenään munat, ruokakerma ja juustoraaste ja lisää seos sienten ja sipulin joukkoon. Sekoita hyvin ja mausta seos mineraalisuolalla, valkopippurilla ja hienonnetuilla yrteillä.

  3. Jaa seos 8 pieneen voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan tai 4 suurempaan vuokaan. Kypsennä uunissa 175 asteen lämmössä 30–40 minuuttia timbaalien koon mukaan, kunnes seos on keskeltäkin hyytynyt. Kumoa timbaalit lautasille.

Ohje: Anna

Sieni-kreppikakku

Hauskaa ja herkullista tarjottavaa syyspäivän iloksi.

Ainekset

  • 2 munaa

  • 4 dl maitoa

  • 2 dl lettujauhoseosta tai vehnäjauhoja

  • 0,5 tl suolaa

  • 2 rkl öljyä

Täyte

  • 2 l metsäsieniä (torvisieniä, kantarelleja ja tatteja)

  • 1 dl kermaa

  • 1 l tuoretta pinaattia

  • 1–2 sipulia

  • 2–3 mozzarellapalloa

  • oreganoa

  • suolaa, pippuria

Valmistus

  1. Tee ohukaistaikina. Riko munien rakenne kulhossa ja lisää puolet maidosta, jauhot ja suola. Vatkaa tasaiseksi ja lisää loppu maito ja öljy. Anna taikinan turvota jonkin aikaa. Paista taikina voissa isoiksi räiskäleiksi. Kakkuun tarvitset 6–8 räiskälettä.

  2. Ryöppää pinaatit suolalla maustetussa vedessä, valuta ja hienonna. Hienonna sipulit ja kuullota ne pehmeiksi pannulla. Silppua ja paista sienet. Lisää kerma ja keitä, kunnes kerma on saonnut. Yhdistä pinaatti, sipulit ja sienet. Mausta seos suolalla ja pippurilla sekä oreganolla. Viipaloi mozzarella.

  3. Kokoa kakku levittämällä ohukaisten väliin sieniseosta ja mozzarellaviipaleita. Kuumenna 200-asteisessa uunissa ennen tarjoamista noin 10 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut.

Ohje: Anna

Suolasieni-ricottalevite

Suolasienistä ja ricottajuustosta valmistettu levite maustetaan reilusti yrteillä. Ihanaa leivän päällä!

Ainekset

  • n. 2 dl liotettuja suolasieniä

  • 1 prk (250 g) ricottajuustoa

  • 0,5 dl ranskankermaa

  • 1 pieni valkosipulinkynsi

  • 2 rkl tuoretta basilikaa

  • 2 rkl tuoretta persiljaa

  • 0,5 rkl tuoretta timjamia

  • 1 rkl tuoretta ruohosipulia

  • rouhittua mustapippuria

  • ripaus suolaa

  • tilkka oliiviöljyä

  • tilkka sitruunamehua

Valmistus

  1. Valuta liotetut suolasienet. Hienonna sienet.

  2. Hienonna valkosipuli, basilika, persilja, timjami ja ruohosipuli.

  3. Notkista ricottajuusto ranskankermalla. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Anna maustua viileässä ennen tarjoilua.

Ohje: Koti ja keittiö

Sieniohratto

Kotimainen versio risotosta vie kielen mennessään – niin liha- ja kalaruokien lisukkeena kuin pääruokanakin. 3 annosta

Ainekset

  • 2 dl kokonaisia ohrasuurimoita

  • 200 g mustatorvisieniä, suppilovahveroita tai kantarelleja puhdistettuina

  • 2 rkl voita

  • pala (75 g) purjoa hienonnettuna

  • 0,5 tl kuivattua rakuunaa tai kirveliä

  • mustapippuria myllystä

  • 3 dl ruokakermaa

  • 0,5 rkl kantarellifondia tai kasvisfondia

  • n. 1 dl goudajuustoa

Valmistus

  1. Keitä ohrasuurimot kypsiksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan (n. 35 min). Sekoita välillä.

  2. Kaada ohrasuurimot lävikköön, huuhtele juoksevalla vedellä ja valuta.

  3. Paloittele sienet. Haihduta sienistä kuivalla pannulla niistä irtoava ylimääräinen neste.

  4. Lisää joukkoon voi ja hienonnettu purjo. Kuullota. Mausta rakuunalla ja pippurilla.

  5. Sekoita joukkoon ohrasuurimot, ruokakerma ja fondi. Kiehauta ja sekoittele, kunnes rakenne on sopivan kosteaa.

  6. Raasta juusto. Ripottele annosten pinnalle.

  7. Tarjoa pääruokana. Sopii myös liha- ja kalaruokien lisukkeeksi.

Ohje: Valio

Tunnistatko sienet?

Sienikirja on hyvä kumppani sienimetsällä, mutta tunnistusapua on saatavana myös sähköisesti. Älypuhelin on useimmiten mukana sieniretkillä, ja siitä on apua myös sienten tunnistamisessa. Sienisovelluksia on paljon, mutta suomenkielisiä ja maksuttomia on tarjolla vain vähän. Alla muutama esimerkki. Ole kuitenkin tarkkana, sillä sienten tunnistaminen on vaikeaa. Varmista löydöksesi usealla kuvalla äläkä koskaan syö tunnistamattomia sieniä.

Google Lens on Googlen kehittämä kuvantunnistussovellus. Se käyttää tunnistukseen kaikkea kuvamateriaalia, mitä nettiin on joskus syötetty. Tunnistus tapahtuu ottamalla sovelluksella sienestä kuva, jonka perusteella sovellus hakee samankaltaista sisältöä tekoälyn avulla. Sienikuvan se yhdistää nopeasti oikeaa lajia esittävään kuvaan ja sen tietoihin. Sovelluksen saa maksutta sekä Android- että iPhone-puhelimille.

Sieniopas sisältää 200 lajin kuvat ja tiedot, ja se on Suomen laajin mobiilisieniopas. Sienen tunnistus tapahtuu antamalla sen tuntomerkit. Sovellus on tarjolla iPhone- ja iPad-laitteiden käyttäjille ja ladattavissa sovelluskaupasta 5,99 euron hintaan.

Luontoportista saat tunnistusapua nettisivujen kautta. Painamalla palvelun tunnistuspainiketta ja määrittelemällä muutamia tunnusmerkkejä saat kuvaehdotuksia kyseessä olevasta sienestä. Palvelu löytyy osoitteesta luontoportti.com > Sienet. Siitä ei ole erillistä mobiilisovellusta.