Varaava lämmitys ajoittaa sähkönkäyttöä valmiiksi edullisempaan aikaan – voit säästää sähkön hinnassa ilman suuria investointeja
Sähkölämmittäjille on edullista hyödyntää sähkön hinnanvaihtelut ja ohjata kulutusta edullisempaan aikaan. Sähkölämmittäjä voi säästää jo pelkästään siirtymällä pörssisähkön ostajaksi.
Tulevaisuudessa sähkön hinta vaihtelee entistä enemmän eri vuorokaudenaikoina, sillä sähköntuotanto ohjaa vahvemmin sähkönkulutusta ja porkkanana on sähkön hinta. Sähkölämmittäjillä lämmityksen ohjaus edullisempaan aikaan tuo kustannussäästöjä, nyt entistä enemmän, kun käytössä on sähkötuote, jossa sähkön hinta on sidottu sähköpörssin tunneittain muuttuvaan hintaan.
– Ajallinen ohjaus on vahvasti tulossa ohjaamaan energiankäyttöä. Niin yö- kuin pörssisähkö ovat oman aikakautensa ajallisen ohjauksen ”sähkötuotteita”. Tulevaisuudessa sähköntuotanto ohjaa entistä enemmän kulutusta hinnoittelua hyödyntäen. Lämmityksen ohjaus halvempaan aikaan edellyttää jonkinlaista ohjausjärjestelmää, kertoo energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.
Hän kyllä muistuttaa, että pelkkä ohjaus hinnan mukaan alentaa kustannuksia mutta ei välttämättä paranna energiatehokkuutta.
– Ohjausjärjestelmä kuitenkin mahdollistaa lämmityksen optimoinnin ja siten myös energiatehokkuuden parantamisen hintaohjauksen lisäksi.
Varaamisella voi säästää kustannuksissa
Mitä kannattaisi tehdä, kun kotona on varaavaa sähkölämmitystä? Voisiko siitä hyötyä enemmän? Olisiko varaavista lämpöpattereista ja lämmittimistä hyötyä tänä päivänä lämmityksen rinnalla tai sijasta?
– Varaaminen harvemmin edistää energiatehokkuutta, mutta sillä voi säästää kustannuksissa. Tulevaisuudessa odotetaan, että oikeasta energiankäytön ajoituksesta hyötyy vielä enemmän kustannuksissa, joten massavaraajien aika ei taida olla ohi vaan paremminkin tulossa uudelleen. Erityisesti kotien olemassa olevien varaavien lämmitysten hyödyntäminen niin, että lämmitykset hoituvat edulliseen aikaan, on järkevää. Enemmän varmaan on puutteita kotien automaatiossa ja ohjausmahdollisuuksissa kuin varaavien lämmitysten määrässä, jatkaa Suur-Uski.
Selvitä hyöty tapauskohtaisesti
Varaavan lämmityksen hyödyntämisen tuoma hyöty on tapauskohtainen, ja oma tilanne on hyvä selvittää asiantuntijan kanssa. Sähkösuunnittelijoilta ja alueellisilta energianeuvojilta saa tarvittaessa apua.
– Toki olemassa olevat järjestelmät kannattaa hyödyntää, sillä käytön ohjaaminen edullisempaan aikaan säästää selvää rahaa. Mutta esimerkiksi mökillä pelkkä varaava patteri ei ehkä riitä, vaan peruslämpö kannattaa varmistaa muulla tavoin. Rakennustekniset seikat pitää ottaa laajemmin huomioon, esim. sijainti ikkunoiden alla, huurtumisen esto ja vedon tunne. Massavaraaja voisi toimia hyvänä lisälämmityksenä, mutta en näkisi sitä kiinteistön ainoana lämmitysmuotona. Älykäs ohjaus tuo enemmän energiatehokkuutta mutta toki myös niitä kustannuksia, sanoo energianeuvoja Tommi Tuomi.
Vinkki sähkölämmittäjälle
Jos talossa on jo varaava sähkölämmitys tai vesivaraaja ja käytössä yö- tai vuodenaikasähkö, riittää, että päivität sähkösopimuksen pörssisähköön. Sähkönkäyttöä on jo valmiiksi ohjattu aikaan, jolloin sähkö on edullisimmillaan myös sähköpörssissä. Säästät energiakuluissa ilman investointeja uuteen ohjausjärjestelmään.
Esimerkkejä varaavista lämmittimistä
Takkaan voi yhdistää sähkövastukset, jolloin sen avulla voi hyödyntää edullisempaa sähköä puulämmitystä silti unohtamatta.
Tulikiven hybriditakka Valkia Aalto on yksi niistä. www.tulikivi.fi
Kivipatterin massa varaa lämpöä ja luovuttaa sitä tasaisesti. www.mondex.fi
Hehkumatti on diabaasikivillä täytetty varaava lämmitin, joka sopii kotiin ja mökille. puutarhakauppa.fi