Hinnat heiluu ja mä vaan joustan
Ajattelin leikkisästi yhdistää otsikossa Antti Tuiskun ja kysyntäjouston, koska molemmat aiheet nousivat pinnalle jo yli 10 vuotta sitten, mutta todelliset läpimurrot ovat tulleet vasta nyt tai ainakin tulossa. Tässä blogissa tosin paneudutaan enemmän kysyntäjoustoon, mutta on sinne blogin loppuun jätetty jotain Antti Tuiskuunkin liittyvää, kannattaa siis jatkaa lukemista ihan loppuun asti.
Siirrytään tarinassa ihan tavalliseen torstai-iltaan. Lapset on haettu hoidosta, ja pikkuhiljaa alkaa valmistautuminen illan arkiaskareiden pyörittämiseen. Ruuanlaitto käyntiin ja samalla nopea vilkaisu puhelimen sovelluksesta illan toteutuneista spot-hinnoista. Ai mistä? No tarkoitin tietenkin sähkön tuntihinnoista, jotka vaihtelevat tunneittain. Mitä tämä pikainen tarkastelu nyt sitten vaikuttaa minun elämääni? Käytännössä sillä varmistan vaivattomasti, että käytän rahani järkevästi, ajattelen ekologisesti ja osallistun ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen omalla käyttäytymiselläni. Nyt varmaan mietitte, että minkähän ”Kaikkivaltias” -sovelluksen se nyt on kehittänyt, mutta kyseessä ei olekaan nyt niinkään sovellus, vaan se, miten sen antamat tiedot vaikuttavat sähkönkäyttööni.
Tähän väliin tylsähkö teoriaosio tarinan tueksi. Kuten sähkön tuotantomuotojen kustannusrakennetta kuvaavasta kaaviosta voidaan havaita, uusiutuvan energian tuotantokustannukset ovat kaikkein halvimmat, ja mitä korkeammalle sähkön hinta nousee, niin sitä enemmän sähkön tuotannossa on käytössä päästöä tuottavia tuotantomuotoja (hiili, öljy jne.). Eli kun tuntihinta on halpaa, sähköä tuotetaan uusiutuvilla energiamuodoilla, kun taas kalliiden tuntien aikaan voimalaitosten isot hiilikasat haihtuvat haitallisina päästöinä ilmaan.
”Jo näillä yksinkertaisilla arkisilla toimenpiteillä olen osallistunut kysyntäjoustoon ja pienentänyt sähkölaskuani”
Palataanpa takaisin siihen ruuanlaittohetkeen ja puhelimen selailuun. Eli noin viidessä sekunnissa minulla on käsitys illan suunnitelmista sähkön käytön osalta. Hintojen perusteella päätän, että sauna lämpiää tänään klo 20 jälkeen sekä pyykki- ja astianpesukone ajastetaan yön pikkutunneille. Jo näillä yksinkertaisilla arkisilla toimenpiteillä olen osallistunut sähkömarkkinoiden ohjaamana kysyntäjoustoon, pienentänyt sähkölaskuani ja vähentänyt päästöllisen energian tuotantotarvetta. Helppoa, eikö totta? Mitä tämä sitten vaatii, no tietenkin tuntihintaisen sähkösopimuksen, tuntihinnan kertovan sovelluksen ja vähän tietoa aiheesta. Näillä asioilla homma lähtee käyntiin ja muutaman päivän jälkeen huomaatkin tämän kaiken olevan ihan luonnollinen osa arkeasi.
Unohda siis määräaikaiset sähkösopimukset, ne ovat so last season ja etsi rohkeasti lisätietoa tuntihinnoitellusta sähkösopimuksesta, kysyntäjoustosta tai vaikka sähkömarkkinoista! Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa.
Niin se Antti Tuisku! En voinut olla päivittämättä Antti Tuiskun hittibiisiä hieman kysyntäjoustomaisempaan suuntaan, lapsillakin alkaa olla päivitetyt sanat hallussa ja niitä on sitten kiva rallatella, kun suunnitellaan pyykkikoneen ajastamista. Ota sanat ja kysyntäjousto haltuun, pienillä teoilla ja pikkuhiljaa voidaan muuttaa maailmaa.
” Hinnat heiluu ja mä vaan joustan, hiiltä palaa, mä joustan, ei sauna lämpee, mä vaan joustan, päästöt kuriin, mä joustan. Jos nyt maltan viel tän yhden tunnin yli onks sen jälkeen hintapiikki, onks sen jälkeen hintapiikki. Jos nyt maltan viel tän yhden tunnin yli, onks sen jälkeen hintapiikki, onks sen jälkeen hintapiikki. Joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa. Mä näin säästin, mä näin säästin, mä näin säästin, mä vaan joustan, mä tarkkailen, mä joustan sun päästöt kasvaa, mä vaan joustan, meret nousee, mä joustan. Joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa. Jos nyt maltan viel tän yhden tunnin yli, onks sen jälkeen hintapiikki, onks sen jälkeen hintapiikki. Jos nyt maltan viel tän yhden tunnin yli, onks sen jälkeen hintapiikki, onks sen jälkeen hintapiikki. Joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa, joustaa. Hinnat heiluu ja mä vaan joustan.”
Kehityspäällikkö veli-matti.laakkonen@pks.fi