23.1.2020

PRIIMAPLUS Maatilalle sopiva sähkösopimus – Huttulanniemen maito- ja lihakarjatila ostaa sähköä edullisesti Priimaplus-pörssisähkösopimuksella

Kalle ja Ulla Myllysen omistama Huttulanniemen maito- ja lihakarjatila sijaitsee Nurmeksen Saramon kylällä. Tilalla on kaikkiaan 100 nautaeläintä, joista 45 on lypsylehmiä. Kuten eläintilalle on tyypillistä, myös Huttulanniemen maito- ja lihakarjatilalla kuluu paljon sähköä – noin 80 000 kWh vuodessa. Myllysillä on käytössä PKS:n Priimaplus-pörssisähkösopimus, jolla he ostavat sähköä aina kilpailukykyisellä hinnalla. Lisäksi MTK:n jäsenenä he saavat sähkösopimuksesta alennuksen.

Maitotilalla sähköä kuluu maidon jäähdytykseen, veden lämmitykseen, navetan ilmastointiin ja valaistukseen

Huttulanniemen maito- ja lihakarjatilalla kuluu sähköä tällä hetkellä 80 000 kWh vuodessa, josta asuintalon osuus on noin 15 000 kWh. Pihapiiriin kuuluu kotitalo, lypsykarjan navetta, lihakarjan pihattohalli sekä muita oheisrakennuksia, kuten varastoja. 

Eniten Huttulanniemen tilalla kuluu sähköä maidon jäähdytykseen, navetan ilmastointiin ja valaistukseen sekä veden lämmitykseen laitteiden pesua varten. “Maito haetaan joka toinen päivä meijeriin eli tankissa on kerrallaan maksimissaan neljä lypsyä odottamassa. Käytännössä katsoen siis koko ajan on tankissa tavaraa viilennettävänä”, Kalle Myllynen kertoo. 

Säätilat vaikuttavat maatilan sähkönkäyttöön: “Kesähelteiden aikaan ilmastointi pyörii kovilla kierroksilla. Talvella taas valaistukseen kuluu enemmän sähköä, kun luonnonvaloa on vähän. Navetta itsessään pysyy pääasiassa lämpimänä talvellakin lehmien ansiosta, mutta kovilla pakkasilla myös lämmityskulut nousevat”, Myllynen kertoo. Lypsykone kuluttaa melko vähän sähköä, vaikka sen voisi ajatella olevan yksi maitotilan suurimmista sähkönkäyttökohteista.

Kaipaavatko maatilanne sähkönkäytön kustannukset optimointia? Lataa maksuton opas maatilalle sopivan sähkösopimuksen valintaan täältä

Maatilalla on käytössä sähkönkäyttöä hillitseviä ratkaisuja 

Myllyset ovat ottaneet tilallaan käyttöön energiankulutusta hillitseviä ratkaisuja: “Valaistus syö melko paljon sähköä, mutta siinä ollaan osittain otettu käyttöön energiatehokkaampia led-valaisimia. Kun on vanhemmat rakennukset kyseessä, niin parannuksia tehdään pikkuhiljaa, eikä kaikkea voi uudistaa kerralla”, Myllynen kuvailee. 

Sähkönkäyttöä hillitään myös veden lämmityksessä maidon lämmön talteenottojärjestelmän avulla.

Sähkönkäyttöä hillitään myös veden lämmityksessä maidon lämmöntalteenottojärjestelmän avulla. Maitotankissa on lämmön­talteenotto­järjestelmä, jossa maidon jäähdytyksessä vapautunut lämpö lämmittää vettä. Esilämmitetty vesi ohjataan lämminvesivaraajaan ja käytetään hyödyksi mm. tankin ja lypsykoneen pesussa.

Yksi keino maatilan sähkönkäytön hillintään ovat aurinkopaneelit, joita myös Myllyset ovat harkinneet: “Meilläkin on aurinkopaneeleita jo harkittu, mutta hankintaa ei ole vielä tehty”, Myllynen kertoo.

Tiesitkö, että eläintilan sähkönkulutus on noin 15-kertainen verrattuna pelkkien viljakasvien viljelyyn keskittyneiden tilojen kulutukseen? 

Voit lukea lisää aiheesta maksuttomasta oppaastamme

Priimaplus-pörssi­sähkö­sopimuksesta alennusta MTK:n jäsenenä

PKS on luotettava yhteistyökumppani ja sähkönjakelu on toiminut hyvin. Heillä ymmärretään maatilan tarpeet”, Myllynen kuvailee yhteistyötä PKS:n kanssa.

Huttulanniemen maito- ja lihakarjatila on ollut PKS:n asiakkaana pitkään ja Kalle kertoo sähkösopimuksen tulleen ikään kuin verenperintönä. “Meillä on käytössä PKS:n Priimaplus-pörssisähkösopimus, josta saamme Pohjois-Karjalan MTK:n jäsenenä alennuksen”, hän jatkaa. 

Vaikka sopimus on ollut käytössä pitkään, on sen sopivuutta Huttulanniemen tilan tarpeisiin arvioitu aika-ajoin: “Olemme tarkastelleet säännöllisin väliajoin sähkösopimuksen sopivuutta meidän käyttöömme nähden. Hinta on ollut aina kilpailukykyinen”, hän kertoo.

Myllynen on nähnyt Priimaplus-sopimuksen kannattavana ratkaisuna maatilallaan: “Sähkön hankinnassa säästöt ovat aina kotiin päin. Pörssisähkö on tätä päivää ja siinä pystyy itse vaikuttamaan sähkön hintaan. Priimaplus-sopimus on tuonut meille rahallista hyötyä. Kun olemme verranneet sähkölaskuja, niin olemme saaneet ostettua sähköä halvemmalla, kuin vapaalta kaupalta”.

“Pörssisähkö on tätä päivää ja siinä pystyy itse vaikuttamaan sähkön hintaan. Priimaplus-sopimus on tuonut meille rahallista hyötyä” – Kalle Myllynen, Huttulanniemen maito- ja lihakarjatila

Hintakiinnitykset auttavat ennustamaan menoja maatilalla – PKS:llä hintakiinnityspalvelu on maksuton

PKS:n Priimaplus-pörssisähkösopimukseen kuuluu myös maksuton hintakiinnityspalvelu. “Jos olisi enemmän aikaa, voisi hintakiinnityksiä tehdä itsekin, mutta maksuton hintakiinnityspalvelu takaa sen, että sitä tekee meidän puolestamme ihminen, jolla on kokemusta ja näkemystä asiasta”, Myllynen tiivistää.

Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta “kilpailutetaan” jokaisena tuntina sähköpörssissä sähkömarkkinan kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kysynnän ja tarjonnan muutoksista seuraavia hintavaihteluita voidaan hillitä hintakiinnitysten avulla: “Hintakiinnityspalvelu on tuonut vakautta sähkön hintaan ja sen avulla yritystoimintaa on helpompi budjetoida tulevaisuuteen. Pystymme arvioimaan etukäteen, mikä sähkön hinta tulee olemaan”, Myllynen kertoo. 

“Olemme olleet tyytyväisiä hintakiinnityspalveluun, eikä se ole työllistänyt meitä”, Myllynen kertoo. “Saamme itsellemme aina raportin tehdyistä kiinnityksistä ja niiden pohjalta on helppo luoda budjettia tulevalle ajanjaksolle”, hän jatkaa.

“Olemme olleet tyytyväisiä hintakiinnityspalveluun, eikä se ole työllistänyt meitä” – Kalle Myllynen, Huttulanniemen maito- ja lihakarjatila

Myllynen suosittelee PKS:n Priimaplus-pörssi­sähkö­sopimusta myös muille maatiloille

“Kyllä voisin suositella Priimaplus-sopimusta muillekin maatiloille. Erityisesti hinnankiinnityspalvelua, jossa asiantuntija tekee hintakiinnitykset puolestasi” – Kalle Myllynen, Huttulanniemen maito- ja lihakarjatila

 

Kiinnostuitko Priimaplus-pörssisähköstä?

Kysy lisää asiantuntijoiltamme tai pyydä tarjous!