18.6.2020

PRIIMAPLUS Onko sähkösopimuksen kilpailuttaminen sittenkin turhaa?

Yrityksen sähkösopimuksen kilpailuttaminen ei yleensä suuria innostuksen värinöitä kenessäkään herätä. Sopimusten hintaerot ovat pieniä, myyjät usein tuntemattomia, ja jos onnistuu kaikilta tarjoukset saamaan, vielä jää itselle riski siitä, että on ollutkin liikkeellä ihan väärään aikaan. Siksi kilpailutus kannattaa tehdä vain kerran ja kohdistaa se aidosti kilpailukykyiseen sopimukseen. Tällainen sopimus on pörssisähkö, jossa sähkön hinta kilpailutetaan päivittäin ja tunneittain.

Turha kilpailutus on turhaa

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen määräajoin oli vielä pari vuotta sitten yritykselle ainut keino varmistaa se, ettei sähköstään ja siihen liittyvistä palveluista maksanut liikaa. Jatkuva kilpailuttaminen oli käytännössä yritykselle ainoa keino varmistua siitä, että yritys osti koko ajan halvinta mahdollista sähköenergiaa.

Koska perinteiset ja määräaikaiset sopimukset eivät tähän taivu, kustannustehokkuutta etsivä sähkön ostaja kääntyy yhä useammin pörssisähkön puoleen. Sähkön hinta kilpailutetaan pörssissä päivittäin ja tunneittain, jolloin hinta on aina aidosti kilpailukykyinen. Myös toimitusmarginaalit pysyvät matalina, kun hintakilpailu hoituu tukkumarkkinoilla.  Tänä päivänä kilpailuttaminen kannattaakin kohdistaa yritykselle sopivan pörssisähkösopimuksen hankintaan, mikä on pidemmällä aikavälillä edullisin tapa ostaa sähköä.

Digitaalisten palvelujen kehittyminen on mullistanut myös sähkökauppaa niin, että tarjolle on tullut uudentyyppisiä pörssihintoihin perustuvia sähkötuotteita. Me PKS:llä olemme tuoneet markkinoille asiakaspalautteen perusteella Priimaplus-pörssisähkösopimuksen, jolla yritys pääsee kiinni suoraan pörssihintatasoon, eli samaan hintaan, jolla suuret yritykset ja sähköyhtiötkin hankkivat sähkönsä. Priimaplus-sopimuksessa on lisäksi ainutlaatuinen mahdollisuus vakauttaa sähkön hintaa etukäteen tehtävillä hintakiinnityksillä. Ostat tällöin sähköä pörssin tuntihinnalla, mutta voit lisäksi halutessasi kiinnittää sähkön hintaa, kun hintataso on yrityksellesi sopiva. Lue lisää Priimaplus-sopimuksen eroista muihin sähkösopimuksiin verrattuna.

Sinun ei tarvitse olla sähkönhankinnan ammattilainen

Pörssisähkön hinnan seurannassa voi joko hyödyntää asiantuntijan apua tai tarkkailla hinnan kehitystä itse. Sähkökaupan asiantuntija tarkastelee sähkömarkkinoiden kehitystä päivittäin ja osaa ajatella markkinaa asiakkaan näkövinkkelistä. Priimaplus-pörssisähkösopimuksessa voit  hyödyntää asiantuntijoidemme osaamista sähkön hinnan kiinnittämiseen yrityksellesi. Maksutonta hinnankiinnityspalvelua käyttääkin noin puolet yritysasiakkaistamme. Lue lisää hintakiinnityksen logiikasta.

Kilpailuta pörssisähkösopimus hyvissä ajoin

Pörssisähkön käyttäminen on markkinamekaniikan ansiosta kustannustehokkain ja varmin tapa hankkia sähköä edullisesti. Jotta osaat valita yrityksesi tarpeisiin sopivimman sähkönmyyjän ja sähkösopimuksen, kannattaa selvittää ennen kilpailuttamista nämä energian kulutukseen liittyvät asiat:

  • Kuinka suuri yrityksesi sähkön tarve on?

  • Painottuuko sähkön käyttö tiettyyn vuorokauden tai vuodenaikaan, vai jakautuuko se tasaisesti?

  • Onko sähkön käytössä tehopiikkejä?

  • Milloin nykyinen sähkösopimuksesi päättyy? Entä millainen on nykyisen sähkösopimuksesi voimassaoloaika? Löydät tiedot mm. edellisestä sähkölaskustasi.

Sähkösopimuksen voit kilpailuttaa vaikka kuukausia ennen nykyisen määräaikaisen sopimuksesi päättymistä ja uusi sopimus alkaa heti määräajan päättymisen jälkeen. Kannattaa lisäksi muistaa, että myös sähkökauppaiden joukossa on yrityksiä, jotka ovat liikkeellä lyhytnäköisemmin ja pystyvät sen ansiosta tarjoamaan houkuttelevan näköisiä hintoja ja ehtoja. Lue, mistä tällaisen myyjän tunnistaa

Haluatko lisätietoa?

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen ei ole erityisen vaikeaa, mutta asiaan perehtyminen vie oman aikansa. Kätevin tapa aloittaa sähkösopimuksen kilpailutus onkin perehtyä olemassa oleviin vaihtoehtoihin. Oppaasta saat tietoa eri sopimustyypeistä sekä vinkkejä kustannustehokkaan sähkösopimuksen valintaan. Lataa maksuton opas ja ota yrityksesi energia-asiat haltuun!